Hirdetés
Hirdetés

Óriási öngólt lőtt Amerika – a törökök dörzsölik a tenyerüket

Káncz Csaba, 2017. december 20., 08:48

Az amerikai alelnökkel még a közel-keleti keresztények sem hajlandók találkozni a jeruzsálemi döntés után. A Trump-adminisztráció egyre fokozódó nemzetközi elszigetelődése megmutatkozik a párizsi klímamegállapodás és az iráni nukleáris megegyezés esetében is. Erdogan nagyon is észben tartja, hogy Isztambul volt azon Kalifátus székhelye 1362-től 1924-ig, amelynek Jeruzsálem is szerves része volt.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

Mike Pence amerikai alelnök
Forrás: Gage Skidmore/ Wikipedia Commons
Mike Pence amerikai alelnök Forrás: Gage Skidmore/ Wikipedia Commons

Ma kezdte volna meg három napos látogatását Mike Pence amerikai alelnök Egyiptomban és Izraelben, de azt tegnap elhalasztották, hogy részt vehessen az adóreformról szóló, feszes arányú szavazáson. A fanatikus evangélikus keresztények által pozícióba segített Pence örülhet most a legjobban a halasztásnak, ugyanis útja már azelőtt megbukott, mielőtt belekezdett volna. Pence utazásának a célja a térségbeli üldözött keresztények helyzetének megvitatása volt.

A keresztények is elfordulnak

De a térségbeli keresztény vezetők Betlehemtől Kairóig sorra mondták le találkozóikat az alelnökkel.  Ez igazán kellemetlen a Fehér Háznak, hiszen Trump döntését Jeruzsálemről eddig úgy próbálták beállítani, hogy az csupán a forrófejű muszlimoknak okoz problémát. Márpedig nem, Trump döntésétől elhatárolódott a teljes közel-keleti keresztény közösség.

Hirdetés

Ahogyan a teljes nemzetközi közösség is, amint azt Washingtonnak a maga bőrén kellett megtapasztalnia. Soha az ENSz Biztonsági Tanácsában korábban még nem fordult elő, hogy a 15 tagból 14-en egy tagállam ellen szavazott volna, márpedig Jeruzsálem ügyében tegnapelőtt éppen ez történt. A Fehér Ház megalázottságát csak fokozta, hogy olyan szövetségesei, mint az Egyesült Királyság, Franciaország és Japán sem voltak hajlandók még csak tartózkodni sem a szavazástól, hanem barát és ellenség egyhangúlag szavazta le azt, hogy Trump egyoldalúan ismerje el Jeruzsálemet Izrael fővárosának. A nemzetközi közösség döntése egyértelmű: az egyoldalú döntés Jeruzsálem státuszának megváltoztatásáról „semmilyen jogi hatállyal nem bír, érvénytelen és azt vissza kell vonni”.

Fokozódó izoláció

Bár Washington vétója végül érvénytelenné tette az eredetileg Egyiptom által beadott indítványt, az egész ügy rámutatott a Trump-adminisztráció egyre fokozódó nemzetközi elszigetelődésére. Ez olyan kritikus területeken is megmutatkozik, mint a párizsi klímamegállapodás, az iráni nukleáris megegyezés, valamint a migrációról szóló nemzetközi tárgyalásokból történő visszavonulás. Az ENSz szavazás körüli hangulatot a brit nagykövet ragadta meg a legjobban: „London az egyiptomi beadvány mellett döntött, mivel az felel meg a nemzetközi jognak, amely számos ENSz Biztonsági Tanács határozatban is testet öltött. Az a véleményünk, hogy Jeruzsálemnek közös fővárosnak kell lennie mind az izraeliek, mind a palesztinok számára”.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A Fehér Házat azonban a jelek szerint teljesen hidegen hagyja a nemzetközi közösség egyöntetű véleménye. A Trump által tegnapelőtt bemutatott Nemzetbiztonsági Stratégia szerint „generációkon keresztül az Izrael és a palesztinok közötti konfliktus számított a közel-keleti régióban az első számú irritáló tényezőnek, amely megakadályozta a helyi békét és jólétet. Mára azonban a rakikális dzsihadista terrorista szervezetek és az iráni fenyegetés világossá teszi, hogy Izrael nem okozója a régió problémáinak. A térségbeli államok egyre inkább megtalálják Izraellel a közös érdekeket azzal a céllal, hogy szembeszálljanak a közös veszélyekkel”.

Nos, ha azt vesszük, hogy friss jelentések szerint egy Bahrein nevű arab törpeállam állítólag jövőre hajlandó diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokat létesíteni jövőre Izraellel, akkor valami igazság akár lehetne is a fenti szavakban. Ennél azonban jóval fontosabb, hogy Trump döntése valójában visszahozta a palesztin kérést a nemzetközi diplomácia színpadára, súlyosan aláásta Washington hitelét a térségben és mobilizilálta Erdogant, az önjelölt szultánt, aki a döntés által radikálisan növelhette befolyását az arab világban és most nagykövetséget akar nyitni Kelet-Jeruzsálemben. Ha mi már el is felejtettük, Erdogan és neo-ottomán követői nagyon is észben tartják: Isztambul volt azon Kalifátus székhelye 1362-től 1924-ig, amelynek Jeruzsálem is szerves része volt.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kemény vád Putyin ellen – folytathatja-e a kormányzást az orosz elnök?

Kemény vád Putyin ellen – folytathatja-e a kormányzást az orosz elnök?

A brit külügyminiszter igen súlyos váddal illette az orosz elnököt, mégpedig azzal, hogy személyesen ő rendelte el az Angliában elkövetett idegméreg támadást egy volt orosz kettősügynök és lánya ellen. Putyin közben a vasárnapi elnökválasztásra készül, ahol népe jó eséllyel megjutalmazza egy újabb ciklussal az elmúlt tizennyolc év után.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?