Hirdetés

Szakítás 47 év után: könnyes búcsút vesznek a britektől Brüsszelben

Wéber Balázs, 2020. január 29., 13:51

A tervek szerint közös énekléssel, nagyszabású fogadással és szabadtéri bulival búcsúztatják a brit képviselőket Brüsszelben – nem titkoltan abban a reményben, hogy egy részüket egyszer még viszontláthatják. Az Európai Parlament ma este várhatóan elfogadja a kilépési egyezményt, az Egyesült Királyság pedig péntek este 11 órakor, 47 év után távozik az uniós közösségből.

Terry Reintke zöldpárti EP-képviselő gyertyagyújtása. Forrás: Twitter
Terry Reintke zöldpárti német EP-képviselő gyertyát gyújt a britek emlékére. (Forrás: Twitter)

A Brexit szar ügy, de csak azért is bulizzunk

– ezzel a címmel hirdette meg búcsúpartiját Magid Magid brit zöldpárti európai parlamenti (EP) képviselő holnap este fél hétre a brüsszeli Place du Luxembourgra.

Hirdetés

Buli és gyertyagyújtás

A Facebookon elérhető program szerint a bulit a szomáliai származású politikus és a beszédes nevű F*ck Brexit Orchestra zenei perfomansza nyitja. Emellett lesznek játékok is, az est további részét pedig egy DJ celebrálja majd. A Brexit-ellenes partin eddig több mint kétszázan jelezték részvételüket.

Szintén rendhagyó módon búcsúztatná a briteket egy másik zöldpárti EP-képviselő: Terry Reintke e-mailben arra kérte képviselőtársait, hogy a mai Brexit-szavazás után közösen énekeljék el az Auld Lang Syne-t. Ez Robert Burns skót költő verse, amit egy skót népdalra írt, és így hangzik:

A német politikus egyúttal arra kért mindenkit, hogy tegyen ki egy gyertyát az ablakába csütörtök este – egy nappal azelőtt, hogy 47 év után hivatalosan is megszűnik az Egyesült Királyság uniós tagsága.

Egy fény a barátság fennmaradásáért. Egy fény a közös otthonunkért, Európáért. Egy fény közös jövőnkért

– írta Twitter-oldalán Reintke, aki reméli, hogy egy nap Nagy-Britannia (vagy legalább Skócia) visszatér az uniós családba.

Múzeumba viszik a brit zászlót

A britektől persze nem csak kötetlen, hanem hivatalos keretek között is elköszönnek majd Brüsszelben: David Sassoli, az EP elnöke egy nagyszabású búcsúpartin látja vendégül a 37 brit EP-képviselőt és a brit újságírókat a mai szavazás után.

Emellett állítólag lesz közös csoportkép és uniós himnuszéneklés is, szombat reggel pedig leeresztik és egy múzeumba szállítják majd az EP épülete előtt lengedező brit zászlót.

Farage már csomagol

Eközben a brit képviselők már elkezdtek csomagolni: Nigel Farage brüsszeli irodájában például stócban állnak a dobozok. A Brexit Párt elnöke, aki 1999 óta megszakítás nélkül tagja az EP-nek, emlékezetes tirádákat intézett az uniós vezetők és intézmények ellen az elmúlt húsz évben – 2010-ben Herman van Rompuyról, az Európai Tanács akkori elnökéről például azt mondta:

Önnek annyi karizmája van, mint egy nedves felmosórongynak, és úgy néz ki, mint egy huszadrangú banki alkalmazott.

Az utolsó voksolás

„Amúgy” lesz még egy vita és egy szavazás is ma az EP-ben, de ez már csak formalitás. Ezen az EP-képviselők minden bizonnyal jóváhagyják a brit kormány és Brüsszel közötti kilépési egyezményt, miután azt a parlamenti szakbizottságok múlt héten már aláírták. Ezzel az utolsó „akadály” is elhárul a Brexit elől. (A brit parlament már múlt héten megszavazta az egyezményt.)

A kilépéssel azonban még korántsem sem zárult le a Brexit folyamata. Sőt, egyes szakértők szerint még csak most jön a neheze, hiszen meg kell állapodni a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról. (Amíg ez nem történik meg, addig a britek tartják magukat az uniós szabályokhoz.)

London mindenképp szeretné még idén lezárni a tárgyalásokat, Brüsszelben viszont nem túl sok esélyt látnak erre.

A Brexit politikai-gazdasági vonatkozásaival, valamint az átmeneti időszakkal holnap reggel külön cikkben foglalkozunk. Videókommentárunkat – Miért lépnek ki a britek? Mi a titka Boris Johnsonnak? – pedig itt tekinthetik meg:

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Balkanizálódó Európa – komoly belpolitikai mozgások az EU vezető országaiban

Balkanizálódó Európa – komoly belpolitikai mozgások az EU vezető országaiban

Ahelyett, hogy a közös megoldások felé mozdulna, kontinensünk balkanizálódik és visszahull a nemzeti megoldásokhoz. Megvizsgáljuk, hogyan hatott a koronavírus járvány a német, az olasz és a francia belpolitikára. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?