4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tervek szerint közös énekléssel, nagyszabású fogadással és szabadtéri bulival búcsúztatják a brit képviselőket Brüsszelben – nem titkoltan abban a reményben, hogy egy részüket egyszer még viszontláthatják. Az Európai Parlament ma este várhatóan elfogadja a kilépési egyezményt, az Egyesült Királyság pedig péntek este 11 órakor, 47 év után távozik az uniós közösségből.
Terry Reintke zöldpárti német EP-képviselő gyertyát gyújt a britek emlékére. (Forrás: Twitter)

A Brexit szar ügy, de csak azért is bulizzunk

– ezzel a címmel hirdette meg búcsúpartiját Magid Magid brit zöldpárti európai parlamenti (EP) képviselő holnap este fél hétre a brüsszeli Place du Luxembourgra.

Buli és gyertyagyújtás

A Facebookon elérhető program szerint a bulit a szomáliai származású politikus és a beszédes nevű F*ck Brexit Orchestra zenei perfomansza nyitja. Emellett lesznek játékok is, az est további részét pedig egy DJ celebrálja majd. A Brexit-ellenes partin eddig több mint kétszázan jelezték részvételüket.

Szintén rendhagyó módon búcsúztatná a briteket egy másik zöldpárti EP-képviselő: Terry Reintke e-mailben arra kérte képviselőtársait, hogy a mai Brexit-szavazás után közösen énekeljék el az Auld Lang Syne-t. Ez Robert Burns skót költő verse, amit egy skót népdalra írt, és így hangzik:

A német politikus egyúttal arra kért mindenkit, hogy tegyen ki egy gyertyát az ablakába csütörtök este – egy nappal azelőtt, hogy 47 év után hivatalosan is megszűnik az Egyesült Királyság uniós tagsága.

Egy fény a barátság fennmaradásáért. Egy fény a közös otthonunkért, Európáért. Egy fény közös jövőnkért

– írta Twitter-oldalán Reintke, aki reméli, hogy egy nap Nagy-Britannia (vagy legalább Skócia) visszatér az uniós családba.

Múzeumba viszik a brit zászlót

A britektől persze nem csak kötetlen, hanem hivatalos keretek között is elköszönnek majd Brüsszelben: David Sassoli, az EP elnöke egy nagyszabású búcsúpartin látja vendégül a 37 brit EP-képviselőt és a brit újságírókat a mai szavazás után.

Emellett állítólag lesz közös csoportkép és uniós himnuszéneklés is, szombat reggel pedig leeresztik és egy múzeumba szállítják majd az EP épülete előtt lengedező brit zászlót.

Farage már csomagol

Eközben a brit képviselők már elkezdtek csomagolni: Nigel Farage brüsszeli irodájában például stócban állnak a dobozok. A Brexit Párt elnöke, aki 1999 óta megszakítás nélkül tagja az EP-nek, emlékezetes tirádákat intézett az uniós vezetők és intézmények ellen az elmúlt húsz évben – 2010-ben Herman van Rompuyról, az Európai Tanács akkori elnökéről például azt mondta:

Önnek annyi karizmája van, mint egy nedves felmosórongynak, és úgy néz ki, mint egy huszadrangú banki alkalmazott.

Az utolsó voksolás

„Amúgy” lesz még egy vita és egy szavazás is ma az EP-ben, de ez már csak formalitás. Ezen az EP-képviselők minden bizonnyal jóváhagyják a brit kormány és Brüsszel közötti kilépési egyezményt, miután azt a parlamenti szakbizottságok múlt héten már aláírták. Ezzel az utolsó „akadály” is elhárul a Brexit elől. (A brit parlament már múlt héten megszavazta az egyezményt.)

A kilépéssel azonban még korántsem sem zárult le a Brexit folyamata. Sőt, egyes szakértők szerint még csak most jön a neheze, hiszen meg kell állapodni a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról. (Amíg ez nem történik meg, addig a britek tartják magukat az uniós szabályokhoz.)

London mindenképp szeretné még idén lezárni a tárgyalásokat, Brüsszelben viszont nem túl sok esélyt látnak erre.

A Brexit politikai-gazdasági vonatkozásaival, valamint az átmeneti időszakkal holnap reggel külön cikkben foglalkozunk. Videókommentárunkat – Miért lépnek ki a britek? Mi a titka Boris Johnsonnak? – pedig itt tekinthetik meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG