3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Feleslegesnek bizonyultak azok az aggodalmak, hogy Oroszország kisegíti a görögöket mély pénzügyi válságukból, és így magához édesgeti őket, rést ütve az EU és a NATO pajzsán. Pénz továbbra is csak nemzetközi szervezetektől jöhet, senki más nem állja a méretes számlát.

Nem koldulni ment

A görög miniszterelnök ellátogatott Moszkvába, a világ pedig kíváncsian várta, vajon az orosz elnök kihúzza-e a pénzügyi slamasztikából. Ténylegesen nem sok esély volt erre, hisz Oroszország maga is az olajár-csökkenésből és az ukrajnai konfliktusból, valamint az ezzel járó szankciókból származó gazdasági válsággal küzd, ráadásul a görögöknek nem két fillér kellene, hanem euró tíz-, sőt százmilliárdok. Ciprasz mindenesetre sértetten megjegyezte, hogy nem koldulni ment, hogy így oldja meg gazdasági válságát, ami nem is csak az övé, hanem Európáé is. Előszeretettel tolja át a dolgot Európára, pedig láthatta már, hogy ez nem nagyon hatja meg a partnereket.

Mindenesetre az európai partnerek határozottan figyelmeztették Cipraszt, hogy eszébe ne jusson az Oroszország elleni szankciókat megbontani. A figyelmeztetésre Ciprasz megint csak sértett büszkeséggel reagált: „Görögország egy szuverén állam, amely maga határozza meg több szempont alapján több dimenziójú külpolitikáját, és kihasználja geopolitikai helyzetét.” Ez a január óta regnáló kormány jellegzetes megnyilvánulása: a fenyegetésbe burkolt pénzkérés. Pedig ez kontraproduktív: az európai partnerek nehezen viselik, és egyre kevesebb kedvük van Görögország megmentésével foglalkozni.

Mire juthatnak?

Milyen eredményeket tud akkor Ciprasz elérni Moszkvában? Három dolog merült fel: egyrészt Oroszország megfontolná, hogy a görögök felé enyhítse vagy megszüntesse az ellen-szankciókat, másrészt hitelt nyújtana közös energetikai beruházásokhoz, mint például a Török Áramlat gázvezeték, mely Görögországon át juttatná Európába a gázt. Harmadszor: Oroszország részt venne a trojka által is előírt görögországi privatizációban.

Ezek kedvezőek, de természetesen nem oldják meg a görögök azonnali fizetési problémáit. Komolyabb döntés április 24-én lehet az eurózóna pénzügyminiszterek rigai találkozóján, esetleg részben már korábban, az IMF tavaszi értekezletén, ahol ugyancsak megjelennek páran a miniszterek közül. Közben Varufakisz görög pénzügyminiszter találkozott Christine Lagard IMF vezetővel, sőt az amerikai pénzügyminiszter-helyettessel is, de mindketten az ígért reformok teljesítésére szólították fel, kiskaput ők sem hagytak neki.

Ultimátum

Végül, minden további pávatáncot megelőzendő, az eurózónás pénzügyminiszterektől egy ultimátum érkezett: a görögök 6 munkanapos határidőt kaptak, hogy a hitelezők számára elfogadható reformjavaslatot nyújtsanak be. Ebben az esetben a 24-i találkozón döntenek a maradék segélyösszeg átutalásáról. A nemrég beadott sok oldalas javaslatot egyértelműen elégtelennek minősítették.

Kritikus napnak tűnik így az április 24. Ha ott nem egyeznek meg, akkor nincs utalás, Görögország biztos fizetésképtelenné válik, és búcsút mondhat az eurónak. Senki nem segít akkor már, Putyin sem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG