Hirdetés
Hirdetés

Tömegesen indulhatnak el Európába az öko-menekültek

Káncz Csaba, 2016. május 13., 08:27

Egy új tanulmány szerint a Közel-Kelet és Észak-Afrika lakói az elviselhetetlenné váló hőség és kiszáradás miatt hamarosan tömegesen kényszerülnek elhagyni szülőföldjüket. A Pentagon már 2014-ben a klímaváltozást azonnali veszélyforrásként deklarálta az amerikai nemzetbiztonságra. Itthon folytatódik a kormányhivatalokba integrált zöldhatóság pénzügyi elsorvasztása és a nemzeti parkok kivéreztetése.

Úszni tilos! Figyelmeztető tábla egy kiszáradt öntözőcsatorna mellett Kaliforniában. Fotó: EPA/MICHAEL NELSON
Fotó: EPA/MICHAEL NELSON

A kanadai Alberta államban a napokban százezres várost kell kitelepíteni az óriási erdőtüzek miatt. Most üt vissza az, hogy az elmúlt években hatalmas területen tarolták le a tajgát a tartomány északi felében a dollármilliárdokat hozó, de egyben elképesztő környezeti pusztítást okozó olajhomok-bányászat részeként. Eközben a túlnépesedett Indiában eddig 300-an haltak meg a májusi hőhullámban és 330 millió ember vízellátása került veszélybe az elhúzódó szárazság miatt. Bizony a globális nagypolitika és a főáramlatú média évtizedek óta jórészt félvállról veszi, vagy egyenesen tagadja az ökológiai rendszer és a klíma részéről érkező vészjelzéseket.

Túl későn próbálják most a felkent vezetők ezt az elképesztő dinamikájú folyamatot föltartóztatni. A tavaly decemberi párizsi klímacsúcs (COP21) is inkább a globális nagypolitika PR-eseményének volt tekinthető. Napjainkra oda jutottunk, hogy az ökológiai szétesés folyamatát nehéz megállítani, a természet pedig megindította súlyos válaszcsapásait.

Hirdetés

Az elképesztő hőhullámok, az emelkedő tengerszint, az egyre gyakoribb rendkívüli szárazságok, áradások és viharok az emberiség beavatkozási lehetőségének végét jelzik. Az európai védelmi tervezőkkel szemben a Pentagon már 2014-ben a klímaváltozást azonnali veszélyforrásnak deklarálta az amerikai nemzetbiztonságra nézve. Ezért az amerikai védelmi minisztérium már két éve kötelezően figyelembe veszi a klímaváltozás hatását mind a hadgyakorlatokon, mind a tervezési forgatókönyveknél.

Egy új előrejelzés a Közel-Keletre

A Max Planck Institute és a Cyprus Institute kutatóinak előrejelzése szerint a Közel-Keleten és Észak-Afrikában hamarosan elviselhetetlenné válhat a hőség, ami a homokviharok erősödésével és a súlyosbodó légszennyezettséggel együtt nagyon komoly kihívást jelenthet a térség 500 milliós népessége számára. A térségben az egy évre eső extrém forróságú napok száma megduplázódott a hetvenes évek óta. Az évszázad közepére a modellszámítások szerint a legmelegebb nyári napokon 46 fokos hőség lehet, de a leghidegebb napokon sem esik majd 30 fok alá a hőmérséklet. A kiugróan forró napok száma pedig 5-ször több lehet, mint a századfordulón volt.

Újabb tömegek indulhatnak el

Az évszázad végére a térségben 50 fokos maximumokat jósolnak, miközben a hőséghullámok időtartama még jobban elhúzódhat: a prognózis szerint tízszer gyakrabban lesz extrém forróság, mint napjainkban. 1986 és 2005 között még évente átlagosan 16 napon volt szokatlanul meleg napközben, az évszázad közepére már 80, a század végére már 118 napon keresztül lesz extrém hőség – még akkor is, ha 2040 után csökkenne az üvegházhatású gázok kibocsátása.

A kutatók számításai szerint az elhúzódó szárazságok és az erősödő homokviharok miatt Szaúd-Arábia, Irak és Szíria légkörében már most is 70 százalékkal magasabb a sivatagi homok koncentrációja, mint az évszázad elején volt. A gyorsuló iramú felmelegedés ezen csak még tovább fog rontani – tehát nemcsak a hőmérséklet lesz kibírhatatlan, hanem a levegő is. A tanulmány szerint bármelyik klímaváltozási forgatókönyv is lesz valósággá, a térségben lakók életkörülményei olyan szinten romlanak le, hogy tömegesen kell majd elhagyniuk szülőföldjüket.

Itthon leépítik a környezetvédelmet

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A kormány már egy éve benyújtotta az országgyűlés számára a II. Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát, de a parlament ezt azóta sem tűzte napirendjére. Az első magyarázat az volt, hogy bevárják a tavaly decemberi párizsi ENSZ klímacsúcs eredményeit, de azóta sem történt semmi. Így tehát továbbra is teljes homályban van, hogy mi lesz a sorsa a dekarbonizációs útitervnek és az alkalmazkodási stratégiának.

A 2017-es központi költségvetés tervezete szerint pedig folytatódik a kormányhivatalokba integrált zöldhatóság pénzügyi elsorvasztása és a nemzeti parkok kivéreztetése. De nem jut pénz az állami feladatot átvállaló zöldszervezetek támogatására, vagy az elvileg nemzetközi kötelezettségnek számító bősi monitoringra sem. Holott a globális éghajlatváltozási folyamat tovább gyorsult az elmúlt években és ezek a hatások a medence-jelleg miatt Magyarországot erőteljesebben érintik, mint Európa más földrajzi térségeit.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Középcsapattá züllesztette a világ legnagyobb fociklubját, őrült összegeket keresett közben

Középcsapattá züllesztette a világ legnagyobb fociklubját, őrült összegeket keresett közben

A kedden menesztett Manchester United-edző, Jose Mourinho szakmailag rég már csak árnyéka egykori, sikert sikerre halmozó önmagának, de ez az utolsó fizetésén egyáltalán nem látszott: jobban keresett, mint sztárjátékosai túlnyomó többsége. És az edzőktől szoktalan módon egy sor szponzorszerződés is tömi a zsebét.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?