Hirdetés

Trump Amerika érdekei ellen döntött – Budapest egyedül maradt Európában

Káncz Csaba, 2017. december 12., 08:30

Trump lépése Jeruzsálemről számos ponton megy szembe Amerika diplomáciai és nemzetbiztonsági érdekeivel. Akkor most Budapest az EU-ban egyedüliként fogja követni Trumpot és helyezi át nagykövetségét Jeruzsálembe? Halkan kérdezzük meg azt is, hogy miképpen fog alakulni ezek után Orbán és Erdogan példátlanul szoros viszonya?

Donald Trump (Kép forrása: EPA/Mark Lyons)
Donald Trump (Kép forrása: EPA/Mark Lyons)

Tegnap volt 100 esztendeje, hogy a brit csapatok behatoltak Jeruzsálembe, miután azt három hetes ostrom után elfoglalták az ottomán erőktől. Az akkori brit miniszterelnök, David Lloyd George kijelentette, hogy Jeruzsálem bevétele „egy karácsonyi ajándék volt a britek számára.” Nos, egy évszázaddal később a belpolitikailag ellehetetlenült Trump egy huszárvágással Jeruzsálemet ismerte el az USA részéről Izrael fővárosának, hogy ezzel konszolidálja saját bázisát a fanatikus evangéliumi keresztények és multimilliárdos pro-izraeli donorjai körében.

Trump Amerika érdekei ellen

A döntés világszerte felháborodást okozott, de talán az egyik legfontosabb aspektus még nem került kimondásra: az, hogy Trump ezzel a lépésével súlyosan megsértette az Egyesült Államok nemzeti érdekeit is. A lépés a következő pontokon megy szembe Amerika diplomáciai és nemzetbiztonsági érdekeivel:

Hirdetés
  • fellobbantja az Amerika-ellenes érzelmeket szerte a muszlim világban és Washington szövetségeseit – köztük Jordániát és Egyiptomot - lehetetlen helyzetbe hozza. Erdogan török elnök terrorista államnak nevezte Izraelt, a maláj védelmi miniszter pedig szívesen küldene katonákat Jeruzsálem "megvédésére".
  • a mérsékelt palesztinokat 20 éven keresztül azzal hitegették, hogy a tárgyalásos rendezés végül kifizetődik. Trump lépése azt sugallja, hogy aki ebben hitt, az menthetetlenül naiv.
  • Azzal, hogy Trump behódolt az izraeli jobboldalnak, ellehetetlenítette Amerika pozícióját, mint pártatlan közvetítő az izraeli-palesztin konfliktusban. Valóban, az Arab Liga magyar idő szerint vasárnap hajnali kettőkor elfogadott határozata alapján az Egyesült Államok "visszalépett attól, hogy szponzora vagy brókere legyen egy békemegállapodásnak".
  • Trump lépése kihúzta a szőnyeget az izraeli mérsékelt erők alól is, akik most gyakorlatilag nevetség tárgyai lettek.

Budapest magára maradt Európában

A nemzetközi botrány kapcsán érdemes röviden megvizsgálnunk, hogy miképp vizsgázott a 2014-ben szétzilált magyar külügyminisztérium. Nos, Budapest múlt szerdán megtorpedózta azt az EU azon közös nyilatkozatának elfogadását, amelynek keretében a tagállamok közösen elítélték volna Washingtont, amiért az Jeruzsálembe telepíti át nagykövetségét. Budapest mellett Prága is jelezte múlt héten Brüsszelben, hogy szakítva az EU-s szolidaritással nagykövetségüket Tel-Avivból Jeruzsálembe akarják helyezni.

De Federica Mogherini EU külügyi főnök később bejelentette, hogy Prága mégsem követi Washington. Adódik a kérdés, hogy akkor Budapest az EU-ban egyedüliként követi Trumpot és helyezi át nagykövetségét Jeruzsálembe? Halkan kérdezzük meg azt is, hogy miképpen fog alakulni ezek után Orbán és Erdogan példátlanul szoros viszonya?

Megmentettük Jeruzsálemet?

Bár a hazai kormányzat egyre mélyebben hallgat ezekről a robbanásveszélyes kérdésekről, különösen a Fehér Ház páratlan nemzetközi elszigetelődését látva, a kormányközeli média elképesztő próbálkozásokat tesz, hogy eladja a magyar diplomácia lépését a híveknek. A 888.hu múlt pénteken tette közzé a „Magyarország megmentette Jeruzsálemet a brüsszelitáktól” (sic) című írást. Miután felocsúdunk a cím által keltett döbbenetből, nézzük a meglehetősen zilált tartalmat.

Az írás szerint „kiderült, hogy a háttérben a Jeruzsálemért Magyarország szinte mindenkinél többet tett ügyért (sic) az EU-ban. Többek között a magyar képviselet megvétózta a brüsszeliták által összetákolt, Izraelt és Amerikát is elítélő közös nyilatkozatot.” Rejtély, hogy a 888.hu honnan szedte Izrael elítélését a „brüsszeliták” által.

A cikk egyik alfejezetének címe szerint „Brüsszel már megint puhapöcsű”. Ehhez a szakmai és etikai szinthez tényleg nincsen mit hozzátennünk. De ha az iszlám terror a Trumpot támogató hazai döntés kapcsán ne adj’ Isten elérne Budapestre, akkor visszatérünk a kérdésre.

Káncz Csaba jegyzete.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

40 milliárddal ugrott meg az egészségügyi intézmények adóssága

40 milliárddal ugrott meg az egészségügyi intézmények adóssága

Az egészségügyi intézmények adóssága a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint 2019 végén 67,7 milliárdot tett ki, ez több mint háromszor magasabb a 2018 végi 20,8 milliárdnál. Figyelmeztető jel, hogy a 2019 végi tartozásnak immár csaknem kétharmada 60 napon túli lejáratú.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?