5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Újabb akcióval feszíti a húrt az amerikai elnök, szintet léphet a kereskedelmi háború Kínával.

Egyre távolodik egymástól Kína és az Egyesült Államok – a Trump szorgalmazta kereskedelmi háború globális folyamatokat indított meg a piacokon, az élesedő feszültség és bizonytalanság pedig egyre láthatóbb a kínai gazdaságban. A amerikai kormányzat most újabb módon próbál keresztbe tenni Pekingnek: az Egyesült Államok ugyanis arra törekszik, hogy más jelentős gazdaságok – például az Európai Unió, az Egyesült Királyság vagy Japán – ne köthessenek Kínával különálló kereskedelmi egyezményeket. Ezzel Trump még inkább elzárná a kínai gazdaságot a globális piactól – írja a Financial Times.

Már érezhető a hatás Pekingben

Kína GDP növekedése lassuló tendenciát mutat, a gyárak és állami építési beruházások üteme pedig visszavett eddigi tempójából az év során. A Shanghai Composite Index 15 százalékkal négy éves mélypontra süllyedt, egymás után immár a negyedik negyedévét zárja veszteséggel. A komoly eladási hullám ellenére a befektetők bizalmatlanok a kínai vállalatokkal szemben, akik egyre többször már hitelből finanszírozzák beruházásaikat részvénykibocsátás helyett.

Bajban van Kína Trump háborúja miatt: több milliárdnyi állampapírtól szabadulnak meg

A kínai vállalatok egyre inkább hitelből fedezik beruházásaikat, a vezető kínai részvényindex több éves mélypontra süllyedtek. További részletek >>>

Washington a Nafta egyezmény módosításával már korlátozásokat hozott Kanadával és Mexikóval szemben is: a megállapodás szerint a feleknek ugyanis tájékoztatást kell adniuk minden esetben, ha nem piaci alapokon működő gazdaságokkal próbálnának üzletelni. Ez a záradék pedig arra kényszerítheti ezeket a gazdaságokat, hogy lezárjanak minden jelenleg tartó tárgyalást – Washington pedig kiléphet a Nafta egyezményből, hogy ilyen külön megállapodások születnének. Kanadában a kritikusok szerint ez a megállapodás csökkenti Ottawa szuverenitását és korlátozza kereskedelmi működését.

A Fehér Ház egyik tisztviselője szerint Washington azonban ugyanilyen megállapodásokat kötne a jelenlegi tárgyalások során Japánnal és az EU-val, valamint a hamarosan kilépő Londonnal is. A tisztviselő szerint ezek az alkuk példaértékűek lesznek  a későbbiekre is – nem engedhetik ugyanis hogy Peking más országokon keresztül kiskaput nyisson az USA gazdaságába. Az USA-Mexikó-Kanada megállapodás végül is kimondja: az országok vagy Washingtonnal vagy Pekinggel üzletelhetnek csak.

Trump újraírná a globális kereskedelmi hálót

A mexikói nagykövet szerint ez nem érinti hátrányosan az észak-amerikai ország gazdaságát, mivel egyébként sem terveztek üzletelni a kínaiakkal belátható időn belül. Hozzátette ugyanakkor: ez a hozzáállás a korábbi elnök, George W. Bush velünk-vagy-ellenünk hozzáállását tükrözi, amelyet az Iraki háború során tapasztalhatott a világ. Szakértők szerint ezek az irányelvek jelentősen szembemennek az amerikaiak korábbi kereskedelmi magatartásával, és egyértelműen a világgazdasági viszonyok újrarendezését segítik.

Elegük lett Trumpból - új társakat toboroz Kína

A kínai kormány más régiók felé is nyit az amerikai kereskedelmi-háború miatt. Tovább a cikkhez >>>

Az EU-nak és Japánnak tehát alaposan meg kell gondolni, merre akarnak nézni a térképen, a Bush kormányzat korábbi tisztviselője szerint ugyanis ezt lényegében másodlagos szankcióként értelmezhetjük: ha az amerikaiakkal akarsz üzletelni, abba kell hagynod a kereskedelmet azokkal, akikkel mi mondjuk.

Már hidegháborús a hangulat

A megállapodásnak inkább szimbolikus, mintsem gazdasági súlya van, az USA-val üzletelő partnerek egyébként sem valószínű, hogy Kína felé fordulnának a közeljövőben. Washington már így is együtt dolgozik az EU-val és Japánnal, hogy féken tartsák Peking tisztességtelen üzleti gyakorlatait. Kína reakciója szerint ez újra rámutat Amerika tisztességtelen gyakorlatára, amivel korlátoz más gazdaságokat és elmossa a piacgazdasági fogalmakat.

Trump hadjárata Kína ellen – a világnak kezd elege lenni a dollárból

Trump a november 6-i félidős választásokig folyamatosan játssza ki a Kína-kártyát. Washington a szellemi tulajdonjog védelmére fogja kényszeríteni Kínát. Ázsiában és Európában egyre erősödnek a hangok az amerikai deviza megkerülésére. Tovább a Privátbankár.hu-n. >>>

Az ügy csak még tovább hűti a kapcsolatokat Amerika és Kína között, már-már hidegháborús hangulatot teremtve: Washington egyrészt kiszivárogtatta, hogy a kínai fegyveres erőknek az amerikai cégek által vásárolt szerverek alaplapjaira egy chipet szerelve sikerült hozzáférést szerezniük számos tengerentúli nagyvállalat hálózatához. Másrészt a Pentagon múlt szerdán szivárogtatta ki a CNN-nek, hogy az amerikai haditengerészet novemberben több hadihajóval és bombázóval háborús hadgyakorlatot („major war exercise”) tart a Dél-kínai-tengeren.

A Kínai Kommunista Párt azonnal felfogta a hadgyakorlat jelentőségét és figyelmeztetett: „a két ország hadihajói közelebb kerülnek a konfrontációhoz. Ha ez megtörténik, akkor az Ázsia-Csendes-Óceáni térség békéje a pilóták és hajóskapitányok kezében lesz. A béke egy ponton az összeomlás határára kerül”. A további részletekről Káncz Csaba, a Privátbankár.hu külpolitikai szakértője értekezik >>>

Kiszivárgott egy kormányzati dokumentum – sorban jönnek a pofonok Kínának

Miközben Peking és Washington viszonya egy újabb hidegháború felé sodródik, a New York Times most megszerzett egy bizalmas kínai kormányzati dokumentumot, amely világossá teszi a kínai kormány egyre növekvő aggodalmait a pénzügyi rendszerükkel kapcsolatban. Közben a hétvégén nem várt helyről kapott csattanós pofont Kína Új Selyemút gigaprojektje. Részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG