4p
Az amerikai elnök nem elégszik meg a Brexit dicsőítésével, hanem az Unió további megosztására törekszik kereskedelmi külön-megállapodási ajánlatokkal a tagállamok felé. Brüsszel és Berlin már készíti elő a megtorló intézkedéseket a republikánusok által tervezett, határon fizetendő külön-adóra. Az EU egyben felgyorsítja tárgyalásait Kínával, Indiával és Mexikóval.
Trump bevándorlást átmenetileg korlátozó rendelete ellen tüntető a párizsi Eiffel-torony előtt. (Kép forrása: MTI/EPA/Ian Langsdon)

Trump elnök már kampányában egy „kiszámíthatatlan” külpolitikát ígért és a jelek szerint betartja az ígéretét. Olyan szinten támadja és kérdőjelezi meg a nemzetközi szerződések normáit és betűit napi szinten, ami emberemlékezet óta nem látott kiszámíthatatlanságot visz a nemzetközi viszonyokba. A helyzet már olyannyira elmérgesedett, hogy a Federica Mogherini, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője múlt heti washingtoni tárgyalásain óvta a Trump-kormányzatot attól, hogy beavatkozzon Nyugat-Európa politikai életébe. A Washington-Brüsszel viszony 60 éves mélypontra süllyedt és a napokban újabb elképesztő fejleményekről érkeztek hírek.

Trump fülkeforradalmi komisszárjai

Az eddig is ismert volt, hogy Trump nyilvánosan támogatja a Brexitet, azt „fantasztikusnak” minősítette és ismételten megerősítette, miszerint kész gyorsan szabadkereskedelmi egyezményt kötni az EU-ból kilépni szándékozó szigetországgal. Bár London még meg sem indította kilépési tárgyalásait, Washington kész a maga részéról azonnal megkezdeni a tárgyalásokat és Trump csapatának reményei szerint azokat akár egy éven belül tető alá hozni. A II. világháború óta eddig az egységes Nyugat-Európa az amerikai külpolitikai egy biztos támoszlopa volt, így a Brexit nyílt éltetése kapcsán kétségtelenül történelmi léptékű geopolitikai földrengésről beszélhetünk.

Német és EU-s belső információk szerint azonban Trump fülkeforradalmi csapata ezzel nem elégszik meg és titkos játszmákba bonyolódik. A befolyásos Die Zeit szellőztette meg, hogy Trump megbízottakat küldött az EU egyes tagállamaiba, hogy velük egyenként kössön kereskedelmi megállapodásokat. Berlin is megkapta Washington ajánlatát. Az ajánlatban az szerepel, hogy a németek vásároljanak több amerikai haditechnikát és ezzel építsék le óriási export-többletüket.

Európai védelmi hadművelet

Ilyen ajánlatok az EU Bizottsága számára provokációnak számítanak, hiszen az EU alapszerződéseiben világosan került lefektetésre, hogy a Bizottság jogosult tárgyalni kereskedelmi ügyekben a tagállamok összességének nevében. Nem véletlen tehát, hogy múlt hétfőn Jyrki Katainen bizottsági alelnök váratlanul Berlinbe utazott. A látogatás már része annak a védelmi hadműveletnek, amelynek keretében az EU teljes csendben történetének legnagyobb kihívására készül fel: egy lehetséges konfrontációra az Egyesült Államokkal.

Káncz Csaba

Katainen már az eddigieknél intenzívebben tárgyal India, Kína és az Arab-öböl kormányainak tisztviselőivel is, hogy előkészítsen egy szorosabb kereskedelmi viszonyrendszert. A terv részeként a Bizottság és Mexikó felgyorsítják a szabadkereskedelmi megállapodást célzó tárgyalásaikat is. Tehát pont azzal a Mexikóval, amelyet Trump fallal és büntetővámokkal fenyegetett meg. Az EU ezzel egy multilaterális nemzetközi kereskedelmi rendszer védőhatalmává lépne elő, amely rendszert éppen az amerikaiak hoztak létre a Második Világháború után, de most abból ki akarnak vonulni.

A Bizottság és Berlin most arra készül fel, hogy az amerikai tervezett védővámjaira megtorló intézkedéseket vezessen be. Egyes kutatóintézetek már javában számolják, hogy a republikánusok által tervezett, a határon fizetendő külön-adóra hogyan reagáljon Európa. A jelenlegi tervek szerint a következő hónapban születhet megegyezés az európai kereskedelem védelmi tervezetéről. Groteszk módon éppen akkor, amikor az EU állam- és kormányfői március végén összegyűlnek Rómában, hogy az EU 60. születésnapját megünnepeljék.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG