Hirdetés
Hirdetés

Tárt károkkal várja a Fideszt a radikális jobboldal

Wéber Balázs, 2019. március 07., 13:05

Az elmúlt napokban az osztrák Szabadságpárt többször is világossá tette, hogy szívesen kötne szövetséget a Fidesszel. Az Alternatíva Németországért társelnöke pedig egyenesen kiterítené a vörös szőnyeget a magyar kormányfő előtt. A Magyar Nemzet szerint itt az idő lecserélni a Néppártot a Szabadságpártra és társaira. Orbán Viktor egyelőre azt üzeni, hogy mindenki nyugodjon le.

Forrás: Heinz-Christian Strache/Facebook
Az osztrák Szabadságpárt vezére és Gulyás Gergely az idei bécsi Operabálon. Forrás: Heinz-Christian Strache/Facebook

Nyilvánosan is kiállt a Fidesszel kötendő szövetség mellett Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, az osztrák Szabadságpárt elnöke a párt hagyományos hamvazószerdai gyűlésén Riedben.

„Szívesen fogadunk minden reformerőt, és természetesen az Orbán-pártot is”

Hirdetés

- idézte a politikust a Neue Freie Zeitung. Strache kiemelte, hogy az Európai Néppárt (EPP) a legsikeresebb tagpártját akarja kizárni. Az EPP helyzetét Emmanuel Macronéhoz hasonlította: miközben a francia elnök újra akarja szervezni Európát, „még a saját országára sincsen” megfelelő receptje, hiszen kormányát „a sárgamellényesek ostromolják.”

Tárt karokkal várják Orbánt...

Befogadná a Fideszt Harald Vilimsky, a Szabadságpárt európai parlamenti képviselője is.

„Tárt karokkal fogadnám Orbán Viktort (a Nemzet és Szabadság Európája EP-frakcióban). Biztos vagyok benne, hogy legkésőbb az EP-választás után mindenki egy táborba tömörül majd. Az Európai Parlamentben is a méret a lényeg. Ahhoz, hogy bele tudjunk szólni a dolgokba, sok mandátumra van szükség sok országból”

- mondta egy szerdán megjelent interjúban. Facebook-posztjában hozzátette azt is, hogy Ausztria és Magyarország kiváló szövetséget alkothatna a migrációpárti erőkkel és a brüsszeli eurokratákkal szemben.

... és kiterítenék előtte a vörös szőnyeget

Szívesen együttműködne a magyar kormánypárttal a német Alternatíva Németországért (AfD) társelnöke is.

„Amennyiben Orbán úr szeretne velünk és az ebbe a táborba tartozó más európai pártokkal együtt dolgozni, akkor még a vörös szőnyeget is kiterítem előtte. Ugyanis kimondottan pozitív véleményem van Orbánról és a pártjáról”

- jelentette ki Jörg Meuthen a Deutschlandfunknak. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga vezére pedig tavaly nyáron személyesen is fogadta Orbán Viktort, és világossá tette, hogy szövetségesnek tekintik egymást.

A Szabadságpárt, az AfD és a Liga a nagy jobbközép pártoktól jobbra áll, ezért elemzők egy része radikális vagy szélsőjobboldalinak tekinti őket. A pártok önmagukat konzervatív-keresztény erőként definiálják, és elhatárolódnak az extrém mozgalmaktól.

Érik a szakítás

A szakítás a Fidesz és az EPP között egyre valószínűbbnek tűnik. Miután Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje a héten ultimátumot adott Orbán Viktor kormányfőnek, a kormánypárti Magyar Nemzet ma vezércikkben követelte a kilépést a pártszövetségből, és az összefogást a Szabadságpárttal és a Ligával. Ez egy nagy bejelentés előszele lehet, hiszen a kormányoldalon korábban még nem hangzott el ilyen egyértelmű állásfoglalás a távozás mellett.

A Politico szerint a Fidesz már megbeszéléseket folytat a Szabadságpártot és társait tömörítő európai parlamenti frakcióval, a Nemzet és Szabadság Európájával – legalábbis ezt mondta a brüsszeli hírportálnak a frakció egyik tagja. Elemzők szerint elképzelhető, hogy Orbán Viktor március végén már új szövetségeseivel kampányol Milánóban.

Orbán: csigavér!

A Néppárt elhagyását célzó követelésekre ma délelőtt a magyar kormányfő is reagált. Érthető, hogy az EP-választás közeledtével fokozódik a kampányláz, a türelmetlenség és az izgalom, de most csigavérre, higgadtságra van szükség – jelentette ki az MTI-nek.

Gulyás Gergely mai sajtótájékoztatóján azt mondta: egyeztetnek a néppárti vezetőkkel, és a bevándorlás elutasításából nem tudnak engedni. Ugyanakkor az EPP tagjai kívánnak maradni, és EPP-tagként akarnak indulni az európai parlamenti választáson.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem közeledett egymáshoz Orbán Viktor és Angela Merkel

Nem közeledett egymáshoz Orbán Viktor és Angela Merkel

Az ARD híradója, a Tagesschau tegnap este több mint két perces anyagban számolt be a Páneurópai Piknik 30. évfordulójáról, valamint Angela Merkel ez alkalomból tett soproni látogatásáról. Kiállás Európa mellett: igen. Egyezség a vitatott kérdésekben: nem. A két politikus ma igazából nem közeledett egymáshoz - vonta le a következtetést az ARD találkozójuk után.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?