Hirdetés
Hirdetés

Tárt károkkal várja a Fideszt a radikális jobboldal

Wéber Balázs, 2019. március 07., 13:05

Az elmúlt napokban az osztrák Szabadságpárt többször is világossá tette, hogy szívesen kötne szövetséget a Fidesszel. Az Alternatíva Németországért társelnöke pedig egyenesen kiterítené a vörös szőnyeget a magyar kormányfő előtt. A Magyar Nemzet szerint itt az idő lecserélni a Néppártot a Szabadságpártra és társaira. Orbán Viktor egyelőre azt üzeni, hogy mindenki nyugodjon le.

Forrás: Heinz-Christian Strache/Facebook
Az osztrák Szabadságpárt vezére és Gulyás Gergely az idei bécsi Operabálon. Forrás: Heinz-Christian Strache/Facebook

Nyilvánosan is kiállt a Fidesszel kötendő szövetség mellett Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, az osztrák Szabadságpárt elnöke a párt hagyományos hamvazószerdai gyűlésén Riedben.

„Szívesen fogadunk minden reformerőt, és természetesen az Orbán-pártot is”

Hirdetés

- idézte a politikust a Neue Freie Zeitung. Strache kiemelte, hogy az Európai Néppárt (EPP) a legsikeresebb tagpártját akarja kizárni. Az EPP helyzetét Emmanuel Macronéhoz hasonlította: miközben a francia elnök újra akarja szervezni Európát, „még a saját országára sincsen” megfelelő receptje, hiszen kormányát „a sárgamellényesek ostromolják.”

Tárt karokkal várják Orbánt...

Befogadná a Fideszt Harald Vilimsky, a Szabadságpárt európai parlamenti képviselője is.

„Tárt karokkal fogadnám Orbán Viktort (a Nemzet és Szabadság Európája EP-frakcióban). Biztos vagyok benne, hogy legkésőbb az EP-választás után mindenki egy táborba tömörül majd. Az Európai Parlamentben is a méret a lényeg. Ahhoz, hogy bele tudjunk szólni a dolgokba, sok mandátumra van szükség sok országból”

- mondta egy szerdán megjelent interjúban. Facebook-posztjában hozzátette azt is, hogy Ausztria és Magyarország kiváló szövetséget alkothatna a migrációpárti erőkkel és a brüsszeli eurokratákkal szemben.

... és kiterítenék előtte a vörös szőnyeget

Szívesen együttműködne a magyar kormánypárttal a német Alternatíva Németországért (AfD) társelnöke is.

„Amennyiben Orbán úr szeretne velünk és az ebbe a táborba tartozó más európai pártokkal együtt dolgozni, akkor még a vörös szőnyeget is kiterítem előtte. Ugyanis kimondottan pozitív véleményem van Orbánról és a pártjáról”

- jelentette ki Jörg Meuthen a Deutschlandfunknak. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga vezére pedig tavaly nyáron személyesen is fogadta Orbán Viktort, és világossá tette, hogy szövetségesnek tekintik egymást.

A Szabadságpárt, az AfD és a Liga a nagy jobbközép pártoktól jobbra áll, ezért elemzők egy része radikális vagy szélsőjobboldalinak tekinti őket. A pártok önmagukat konzervatív-keresztény erőként definiálják, és elhatárolódnak az extrém mozgalmaktól.

Érik a szakítás

A szakítás a Fidesz és az EPP között egyre valószínűbbnek tűnik. Miután Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje a héten ultimátumot adott Orbán Viktor kormányfőnek, a kormánypárti Magyar Nemzet ma vezércikkben követelte a kilépést a pártszövetségből, és az összefogást a Szabadságpárttal és a Ligával. Ez egy nagy bejelentés előszele lehet, hiszen a kormányoldalon korábban még nem hangzott el ilyen egyértelmű állásfoglalás a távozás mellett.

A Politico szerint a Fidesz már megbeszéléseket folytat a Szabadságpártot és társait tömörítő európai parlamenti frakcióval, a Nemzet és Szabadság Európájával – legalábbis ezt mondta a brüsszeli hírportálnak a frakció egyik tagja. Elemzők szerint elképzelhető, hogy Orbán Viktor március végén már új szövetségeseivel kampányol Milánóban.

Orbán: csigavér!

A Néppárt elhagyását célzó követelésekre ma délelőtt a magyar kormányfő is reagált. Érthető, hogy az EP-választás közeledtével fokozódik a kampányláz, a türelmetlenség és az izgalom, de most csigavérre, higgadtságra van szükség – jelentette ki az MTI-nek.

Gulyás Gergely mai sajtótájékoztatóján azt mondta: egyeztetnek a néppárti vezetőkkel, és a bevándorlás elutasításából nem tudnak engedni. Ugyanakkor az EPP tagjai kívánnak maradni, és EPP-tagként akarnak indulni az európai parlamenti választáson.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lerohanták a tavakat a magyarok, milliókkal a zsebükben

Lerohanták a tavakat a magyarok, milliókkal a zsebükben

Túlzás nélkül lerohanták a nyaralók kínálati piacát a leendő vásárlók - ismertette legfrissebb elemzését az ingatlan.com, amely a Balaton és a Velencei-tó melletti települések és az érintett megyékben eladásra kínált lakóingatlanok - lakások, házak és nyaralók - kínálatát és árát vizsgálta több ezer hirdetés adatai alapján.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?