Hirdetés
Hirdetés

Újabb balegyenest kapott Manfred Weber Brüsszelben

Wéber Balázs, 2019. június 20., 10:40

Sajtóhírek szerint a szociáldemokraták és a liberálisok is jelezték, hogy nem támogatják a néppárti csúcsjelöltet.

 German Manfred Weber of European People’s Party and Candidate as next president of the European Commission during a press briefing in the hemicycle of European Parliament transformed into a giant TV studio, in Brussels, Belgium, 26 May 2019. The European Parliament election is held by member countries of the European Union (EU) from 23 to 26 May 2019. A special electoral evening will take place on 26 May at the Parliament. EPA/OLIVIER HOSLET
Manfred Weber. EPA/OLIVIER HOSLET

Tovább romlottak Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltjének az esélyei az Európai Bizottság elnöki posztjára.

Nemet mondtak

Hirdetés

A Financial Times értesülései szerint tegnap Iratxe García, a szocialisták európai parlamenti frakciójának új vezetője, valamint Dacian Colos, a liberálisok (új nevükön: Újítsuk meg Európát)  képviselőcsoportjának új vezetője is jelezte az EPP felé, hogy nem kívánják támogatni Weber jelölését.

Erre közvetlenül a Néppárt vezetőségének brüsszeli tanácskozása előtt került sor, amelyen megvitatták a bajor politikus további sorsát, valamint azt, hogy milyen álláspontot képviseljenek a továbbiakban az uniós posztok elosztását illetően.

A kormányfők sem támogatják

Webernek nem csak az EP-ben, hanem az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsban sincs meg a szükséges támogatottsága. A testület egy része továbbra is „kérlelhetetlenül ellenzi” elnökké választását:

Egyszerűen túl sok vezetőnél van tiltólistán

- írja a brit gazdasági lap.

A Süddeutsche Zeitung úgy tudja, hogy mintegy tíz állam- és kormányfő helyezkedett szembe Weberrel Emmanuel Macron vezetésével. A német napilap szerint a francia elnök célja, hogy a Benelux-államok liberális kormányfőivel szövetkezve megtörje az EPP uralmát.

Ugyanakkor Weber elutasítása még nem jelenti azt, hogy szabad az út a többi párt jelöltjei előtt. A meggyengült, de az EP-választásokat még így is megnyerő Néppárt támogatása nélkül ugyanis egyetlen más jelölt sem életképes – azaz egyelőre teljes a patthelyzet.

Kezdődik a csúcs

A jelölt személyéről elvileg a ma kezdődő brüsszeli csúcson kellene döntenie az Európai Tanácsnak. A jelöléshez minősített többség szükséges, és annak során – az uniós szerződés értelmében – a májusi EP-választások eredményét is figyelembe kell venni.

A jelöltet (és az uniós biztosjelölteket) ezt követően az Európai Parlamentnek is meg kell szavaznia, egyszerű többséggel. Ha ez nem történik meg, akkor elölről kezdődik a procedúra: az Európai Tanácsnak új jelöltben kell megegyeznie. Az új elnök november elsején veszi át a Bizottság vezetését Jean-Claude Junckertől.

(Háttéranyagunk a témában: Csúnyán megfúrhatják Manfred Webert.)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Várhelyi Olivér megígérte, hogy nem lesz Orbán Viktor bábja

Várhelyi Olivér megígérte, hogy nem lesz Orbán Viktor bábja

Minden kormány vagy intézmény befolyásától mentesen, az EU képviseletében és érdekében fogok dolgozni, és nem fogok eltűrni semmilyen beavatkozást a területembe – jelentette ki Várhelyi Olivér mai meghallgatásán. A magyar uniós biztosjelölt kritikus hangot ütött meg Törökországgal szemben, ugyanakkor nem határolódott el a magyar kormány vitatott intézkedéseitől.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?