Hirdetés
Hirdetés

Újabb balegyenest kapott Manfred Weber Brüsszelben

Wéber Balázs, 2019. június 20., 10:40

Sajtóhírek szerint a szociáldemokraták és a liberálisok is jelezték, hogy nem támogatják a néppárti csúcsjelöltet.

 German Manfred Weber of European People’s Party and Candidate as next president of the European Commission during a press briefing in the hemicycle of European Parliament transformed into a giant TV studio, in Brussels, Belgium, 26 May 2019. The European Parliament election is held by member countries of the European Union (EU) from 23 to 26 May 2019. A special electoral evening will take place on 26 May at the Parliament. EPA/OLIVIER HOSLET
Manfred Weber. EPA/OLIVIER HOSLET

Tovább romlottak Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltjének az esélyei az Európai Bizottság elnöki posztjára.

Nemet mondtak

Hirdetés

A Financial Times értesülései szerint tegnap Iratxe García, a szocialisták európai parlamenti frakciójának új vezetője, valamint Dacian Colos, a liberálisok (új nevükön: Újítsuk meg Európát)  képviselőcsoportjának új vezetője is jelezte az EPP felé, hogy nem kívánják támogatni Weber jelölését.

Erre közvetlenül a Néppárt vezetőségének brüsszeli tanácskozása előtt került sor, amelyen megvitatták a bajor politikus további sorsát, valamint azt, hogy milyen álláspontot képviseljenek a továbbiakban az uniós posztok elosztását illetően.

A kormányfők sem támogatják

Webernek nem csak az EP-ben, hanem az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsban sincs meg a szükséges támogatottsága. A testület egy része továbbra is „kérlelhetetlenül ellenzi” elnökké választását:

Egyszerűen túl sok vezetőnél van tiltólistán

- írja a brit gazdasági lap.

A Süddeutsche Zeitung úgy tudja, hogy mintegy tíz állam- és kormányfő helyezkedett szembe Weberrel Emmanuel Macron vezetésével. A német napilap szerint a francia elnök célja, hogy a Benelux-államok liberális kormányfőivel szövetkezve megtörje az EPP uralmát.

Ugyanakkor Weber elutasítása még nem jelenti azt, hogy szabad az út a többi párt jelöltjei előtt. A meggyengült, de az EP-választásokat még így is megnyerő Néppárt támogatása nélkül ugyanis egyetlen más jelölt sem életképes – azaz egyelőre teljes a patthelyzet.

Kezdődik a csúcs

A jelölt személyéről elvileg a ma kezdődő brüsszeli csúcson kellene döntenie az Európai Tanácsnak. A jelöléshez minősített többség szükséges, és annak során – az uniós szerződés értelmében – a májusi EP-választások eredményét is figyelembe kell venni.

A jelöltet (és az uniós biztosjelölteket) ezt követően az Európai Parlamentnek is meg kell szavaznia, egyszerű többséggel. Ha ez nem történik meg, akkor elölről kezdődik a procedúra: az Európai Tanácsnak új jelöltben kell megegyeznie. Az új elnök november elsején veszi át a Bizottság vezetését Jean-Claude Junckertől.

(Háttéranyagunk a témában: Csúnyán megfúrhatják Manfred Webert.)

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Matuzsálemkötvények: nem kéne Magyarországnak is kibocsátania ilyesmit?

Matuzsálemkötvények: nem kéne Magyarországnak is kibocsátania ilyesmit?

Egyesek nevettek, mások szörnyülködtek rajta két évvel ezelőtt, amikor Ausztria és Argentína száz éves lejáratú államkötvényeket bocsátott ki. A vészmadarak nagy veszteségektől óvták a vásárlókat. Azóta viszont 70-100 százalékkal felment az osztrák kötvények ára, és felére esett a másiké. Kinek van még ilyenje? Nálunk miért nincs?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?