1p
Az iszlám vallás kamatszedésre vonatkozó tilalma azt is eredményezi, hogy sok olyan pénzügyi termék tilos, amelyeket az öt éve tartó válság kirobbanásáért felelőssé tesznek. Nem véletlen, hogy az utóbbi időben az iszlám befektetések elvei sok nyugati befektető számára is vonzónak tűnnek. Az iszlám bankolás Európában leginkább a briteknél terjedt el.

A világ legnagyobb befektetői az állami vagyonalapok, mint a 650 milliárd dollárosra becsült, olajpénzekből táplálkozó norvég nyugdíjalap, vagy a kínai állam gigászi alapjai, a 482 milliárd dollár körüli China Investment Corporation és a 568 milliárdos SAFE Investment Company. A Távol-Kelet és Norvégia mellett azonban az arab világ is hatalmas nagy állami alapokat tart fenn, az Abu Dhabi Investment Authority a második a norvégok után 627 milliárd dolláros mérettel, a szaúdi SAMA Foreign Holdings a negyedik a sorban 533 milliárddal, a kuvaitiak pedig hetedikek és 296 milliárdnál tartanak – írta a német Wirtschaftswoche.

Sok százmilliárd dollár keresi a helyét

A hat legnagyobb, arab országok által fenntartott vagyonalap össztőkéje 1700 milliárd dollárra tehető, és az utóbbi időben Nyugat-Európában is nemegyszer felhívták magukra a figyelmet, amikor komoly részesedést szereztek egy-egy nagyvállalatban. Például nagyrészvényesei a Volkswagennek és a Daimlernek is. Az iszlám befektetők egyre nagyobb szerepet játszanak a világgazdaságban, a Föld iszlám vallású lakossága is igen jelentős, 2010-ben 1,6 milliárd főre, az összes lakos mintegy negyedére becsülték létszámukat.

Így érthető, hogy nagy a kereslet az iszlám előírásoknak, a saría-nak megfelelő befektetések iránt. A Global Islamic Finance Magazine szerint világszerte 1200 milliárd dollár lehet az ezen a területen mozgó tőke. De emlékeztetnek arra is, hogy a nemzetközi iszlám pénzügyi rendszer még csak nemrég indult, és még csak kiépülőben, felfutóban van.

A normál bankok sem akarnak kimaradni

Csak a hetvenes években jött létre az első iszlám bank, ma már 75 országban több mint 300 lehet belőlük. Már olyan nemzetközi bankok is részt vesznek az iszlám pénzüzletágban, mint HSBC, Citibank, Standard Chartered, Deutsche Bank, BNP Paribas vagy az ABN Amro – írja a Wirtschaftswoche.

A világszerte elterjedt pénzügyi rendszer bejáratott útjai mellett így egy alternatív pénzkezelési mód alakul ki. Ahhoz, hogy egy befektetés saría-konform legyen, ahhoz először elismert iszlám jogtudósnak kell megvizsgálnia, hogy megfelel-e a szigorú szabályoknak, és „halal”-nak, engedélyezettnek nyilvánítania. A szabályok közül a legfontosabb a Korán tilalma a kamatszedésre  – írják.

Nincs lekötött betét, biztosítás és jelzáloghitel

A muszlimok a szent könyv szerint nem szedhetnek és nem fizethetnek kamatot, ezen kívül nem üzletelhetnek olyan cégekkel, amelyek tevékenysége fegyverekkel, alkohollal, dohánnyal, disznóhússal, szerencsejátékkal vagy pornográfiával kapcsolatos. Ezen kívül az iszlám finanszírozás modellje a kockázatmegosztáson alapul, a befektetői átvállalja a rizikó egy részét a vállalkozástól, és ezért részesedik a nyereségből. A túlzott eladósodás azonban éppúgy tilos, mint a túlzott spekuláció, a beruházásoknak pedig a közösséget kell szolgálniuk.

Mindennek messzemenő következményei vannak: a muszlimok, akik ehhez tartják magukat, nemcsak fegyverkonszernek részvényeibe nem fektethetnek, de például a kamatszedésből élő bankok papírjaiba sem. Lekötött betétbe vagy hagyományos kötvényekbe sem tehetik a pénzüket, és a biztosítás, hitelfelvétel, ingatlanfinanszírozás is problémákba ütközik ilyen feltételek mellett.---- Csak semmi derivatívát, kérem ----

Csak semmi derivatívát, kérem

Ráadásul a kamattilalomból az is levezethető, hogy minden pénzügylet mögött valamilyen konkrét reálgazdasági értéknek kell lennie – konkrét anyagi dolognak, tevékenységnek, szolgáltatásnak. Az értékpapírosított bóvlijelzálogok, értéktelen Lehman-certifikátok és egyéb kockázatos hitel-derivatívák rossz tapasztalatai után ez sok nyugati befektető fülében is zeneként cseng, akik a fenntartható fejlődés, befektetések hívei. Az iszlám finanszírozás ennek és az utóbbi öt év válságidőszakának fényében a nem muszlimok körében is érzékeny pontra tapintott.

Az iszlám bankok és pénzügyi szolgáltatók közben egész sor olyan terméket találtak fel, amelyek megfelelnek a saríának, mégis a bejáratott nyugati pénzügyi termékekhez hasonló eredménnyel járnak. A piac azonban még gyerekcipőben jár, sok területre, mint a jelzálog-finanszírozás vagy a fix kamat, még nem vagy nem teljesen sikerült megoldásokat találni.

Kerülő úton mégis megvalósítható

Az ingatlanfinanszírozás például úgy néz ki saría-konform módon, a kamatfizetés elkerülésével, hogy a bank megvásárolja az ingatlant, majd a vevő részletfizetéssel megvásárolja azt tőle. A hosszú időn át esedékes részleteken keresztül persze a vevő magasabb árat fizet a banknak, mint az azonnali piaci ár volt. A bank a kamat helyett felárat kap.

Ennek a kerülőútnak azokban az a nagy hátránya egyes országokban, mint Németországban, hogy az ingatlanátruházási illetéket egy helyett kétszer kell kifizetni, ami lényegesen megdrágítja a műveletet. Más országok, mint Nagy-Britannia vagy Franciaország viszont már az iszlám pénzügyekhez igazították a törvényeiket és az adószabályaikat, amivel segítik az iszlám bankolás fejlődését.

Milliószám élnek muszlimok Európában

Igazi iszlám bank azonban eddig csak Nagy-Britanniában van. Európában az elsőként az Islamic Bank of Britain jelent meg, amely azonban 2011-ben csak egy katari bank segítségével kerülte el a csődöt, annak ellenére, hogy több tízezernyi számlát kezel. Ma már öt teljes tevékenységi körű bank és más bankok több mint egy tucatnyi speciális részlege foglalkozik iszlám bankolással a szigetországban.

Más országokban még nem olyan fejlett ez az üzletág, pedig becslések szerint Németországban 4,3, Franciaországban hatmillió muszlim él, igaz, csak mintegy 20 százalékuk gyakorolja aktívan vallását. A pénzvilágban azonban ez így is hatalmas potenciált jelent.

A Dow Jones is ráharapott

Az egyik németországi iszlám pénzügyi vállalkozás vezetője, Taoufik Bouhmidi szerint ügyfeleik kevéssé érdeklődnek részvények és részvényalapok iránt. Aki akar, önállóan is tud találni az előírásoknak megfelelő részvényeket. Még könnyebb azonban, ha valamely erre szakosodott index elemei közül válogatnak. A Dow Jones például egész iszlám indexcsaládot dolgozott ki. Saría-konformnak minősül sok más papír mellett az Apple, az Exxon, az IBM vagy a Microsoft részvénye.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG