3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Rendeleti úton szigorítja az MNB a devizafinanszírozási megfelelési mutató (DMM) szintjét - a bankoknak 2017-ig el kell érniük a 100 százalékos lejárati összehangot devizaeszközeik és -forrásaik között. Ez - változatlan feltételek mellett - 2017-ig 1109 milliárd forintos alkalmazkodást követel

A Magyar Nemzeti Bank – miként azt Fáykiss Péternek a Privátbankárban megjelent tanulmánya már előre jelezte - szigorítja a 2012. július 1-től bevezetésre kerülő devizafinanszírozás megfelelési mutató (DMM) mértékét. A mutató elvárása, hogy megteremtődjön a lejárati összhang a devizaeszközök és devizaforrások között a bankszektorban. A DMM mutató komoly előnye, hogy a lejárati összhang mellett a deviza-összhangot is kezeli.

A DMM új szabályozása szerint a jelenlegi 65 százalékos mutatót július 1-től 75 százalékra emelik, majd ezt követően félévente 5 százalékos mértékben növekedik az elvárás, azaz 2017-re az elvárt minimuszint eléri a 100 százalékot. A féléves emelések minden esetben pénzügyi stabilitási döntést igényelnek majd, vagyis az automatizmus érvényesülésében lesz fék.

Hány bankot érint?

Az MNB a bankok kérésére elvégezte a mutató finomhangolását is, ennek nyomán a részvénytársaságként jelen lévő bankok 71 százalékos mutatója 88 százalékra javult, azaz ők lényegében megfelelnek a júliustól bevezetett új elvárásoknak. A fióktelepek esetében ugyanakkor már nehezebb lesz a megfelelés, mivel esetükben az átdolgozás után a DMM mutató 67 százalékról 71 százalékra javul, de ez nem elég.

Az MNB kimutatása szerint a jelenleg működő 26 bankból 3-nál kell majd lépni júliusig, a 9 fióktelep közül ugyanakkor 4-nek lépnie kell a lejárati összhang megteremtése érdekében. A júliusi mérték eléréséhez az érintett hitelintézeteknek – minden egyéb változatlanságát feltételezve – 102 milliárd forintos szektorszintű forrásoldali alkalmazkodási szükséglettel néznek szembe – ebből a bankok 7, a fióktelepek 95 milliárd forinttal szerepelnek. A jelenlegi helyzetet figyelembe véve a 100 százalék elérése 1109 milliárdos tételt jelent – a fenti bontásban mindez 939 és 170 milliárdos forrásoldali alkalmazkodást tesz majd lehetővé.

Mi lesz a kamatokkal?

Arra a kérdésre, hogy a lépés hatása megjelenik/megjelenthet-e a kamatokban, Nagy Márton ügyvezető igazgató úgy válaszolt, hogy a hosszú devizaforrások ára bizonyosan magasabb lesz, de ennek mértéke a bankok belső árazása miatt teljesen eltérő. Nagy Márton szerint anya-leány viszonylatban nem kellene, hogy árazási különbség legyen, hiszen ami a drágább hosszú forrás miatt veszteség a leánybanknál, az nyereség az anyabanknál – a kérdés az, hogy meg tudnak-e állapodni ebben. A magyar piacon rendkívül ritka, hogy egy leánybank ne az anyabanktól szerezzen be forrást – hívta fel a figyelmet a szakember.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG