Hirdetés
Hirdetés

Most vegyünk fel hitelt, versenyeznek értünk a bankok

Fellegi Tamás, 2018. május 31., 14:30

Miután a válság után évekig igen visszafogottak voltak a bankok a hitelezésben, meglehetősen lecsökkent a vállalatok és a lakosság hitelállománya, de az utóbbi két évben fordulat következett be: a bankok már versenyeznek az ügyfelekért. A hitelállomány még bőségesen növekedhet az MNB pénzügyi stabilitási jelentése szerint.

Térségenként eltérő hitelállomány

Érdekes trendek figyelhetők meg Európán belül: míg a mediterrán térségben nagy a lakossági és vállalati eladósodás, ráadásul ezen belül különösen magas a nemfizető, rossz hitelek aránya, addig térségünkben, a visegrádi országokban pont az ellenkezője figyelhető meg: alacsony a belső szereplők GDP-hez képesti eladósodottsága, ráadásul a rossz hitelállomány is nagyon csökkent.

Hirdetés

Ebben kétségtelenül szerepe lehet annak, hogy nálunk és a térségben magas a gazdasági növekedés, miközben a mediterrán térségben inkább stagnálás tapasztalható, magas munkanélküliséggel, ugyanakkor eltelt jó pár év, amíg a hazai bankok rendkívül óvatosak voltak, féltek a kockázatoktól, csak a legbiztosabbnak tűnő ügyfeleknek akartak hitelezni. A cégek körül például csak a stabilan exportra termelő, biztos piacokkal rendelkező nagyobb vállalatoknak, míg a kis-, és középvállalati szektor háttérbe szorult.

Megindult a verseny

Ez így volt tavaly előttig, amikor az MNB intézkedései a hitelezés növelése irányába mozdították a bankokat. A bankoknál eleinte sok új ügyfél jelent meg, de még mindig érezhető volt a kockázatoktól való félelem, ezért drágák voltak a hitelek, magas kockázati felárak voltak, miközben nem alakult még ki komolyabb verseny a bankok között.

Ebben tavaly történt áttörés: immár kétszámjegyű lett a hitelezés növekedése, és a felárak elkezdtek csökkenni, mivel most már az ügyfél, legyen vállalati vagy lakossági, többféle bank ajánlata között válogathat. A bankok között verseny alakult ki, így óhatatlanul egyre olcsóbbak a hitelek. Ennek a folyamatnak ugyanakkor bőven van még tere: míg az eurózónában a háztartások hitelállományának aránya a GDP-hez képest 50 százalék, a másik három visegrádi országban pedig 30-40 százalék között van, addig nálunk jóval 20 százalék alatti az érték.

Külső kockázatok

Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni a külső kockázatokról sem, amik idővel a hitelek árát befolyásolják. Nemrég még úgy tűnt, hogy a világban korlátlan az optimizmus, a tőke hozamot keres, és már kis hozamért is hajlandó nagy kockázatot vállalni, ám úgy tűnik, hogy ennek az időszaknak lassan vége. Egyrészt Amerikában már egy ideje zajlik a kamatemelési ciklus, és a hosszabb hozamok is megnövekedtek, ami a világban való hitelezési kedvet csökkenti, másrészt a tőzsdéken is erősen megnőtt a korábban alig mutatkozó volatilitás az idei év eleje óta.

Végül mindehhez az egyes országok nem megfelelő gazdaságpolitikájából eredő kockázatok (argentin és török valutaválság), valamint az erősen eladósodott Olaszország politikai válsága. A befektetők hirtelen felismerték, hogy bizony megint lehet veszíteni is, így kockázatvállalási kedvük nagymértékben csökkent. Ez természetesen kihat a magyar piacra is, idővel óhatatlanul drágulhat a hitelezés, ezért a jegybank célja az, hogy a hitelek minél hosszabb távon fix kamatozásúak legyenek, erre szolgálnak például a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Megint rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok létszáma, és bár a román állampolgárok száma jobban bővült, ők még jóval kevesebben vannak. A lengyelek, a németek és a volt Jugoszlávia polgárai is jöttek rendesen, a menekültek közül is sokan kaptak állást, de az egész munkaerő-piac is bővülni tudott.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?