8p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A forint sorsa függ a nemzetközi hangulattól, ami most javult a feltörekvő piacokon, de bármikor el is romolhat. De még inkább a jegybank őszi kommunikációjától, amely nem hagyhatja figyelmen kívül a magasabb inflációt. A török líra mozgását már nem követi a forint, inkább az autóvámok háttérbe szorulása miatt nyugodott meg. Leszavazhatják a török elnököt, ha rosszabbul élnek az emberek, mint korábban.
Barlai Róbert, az OTP Bank regionális treasury igazgatója

A héten a Bank of England (BoE) megemelte a kamatot 25 bázisponttal, 0,5-ről 0,75 százalékra. Ezt az infláció és a font gyengülése is indokolhatná, de a Brexit-tárgyalások közepette nem elhamarkodott ez a kamatemelés? – tette fel a kérdést a Trend FM műsorvezetője Barlai Róbertnek, az OTP regionális treasury igazgatóság ügyvezető igazgatójának.

Elkapkodottnak nehezen nevezhető, nagyon régóta fennáll ez a kettősség és próbál egyensúlyozni a Bank of England a kétféle kihívás, az inflációs nyomás és a Brexit között. Szerinte a lépés nem meglepő. A hitelesség megőrzése érdekében ugyanis az Európában egyébként mindenütt megjelenő inflációs nyomás, az USA kamatemelései, a deviza relatív gyengélkedése mind abba az irányba mutatnak, hogy valamit lépni kellett. Legfeljebb annyiban meglepő a döntés, hogy sokáig ellen tudott állni a jegybank a nyomásnak.

Reagálni kell az inflációra

Amit a nagy jegybankok megengedhetnek maguknak, azt próbálják megvalósítani a kisebb jegybankok is. Ahogy a nagyok kivonulnak a lazításból, a pénzmennyiséget csökkentik vagy kamatot emelnek, az hatással van a kisebb jegybankok mozgásterére is. Bár a BoE-t nem a kicsik közé sorolják.

A kamatemelés az inflációt csökkentheti. Minden jegybank, amikor az emelkedő inflációval találkozik, szembesül önmaga hitelességének kérdésével. Nagyon hosszú, szinte infláció nélküli időszakon van túl a világ, és a jegybankok, vonakodva bár, de kénytelenek lesznek az emelkedő inflációra reagálni.

Mikor kell lépnie az MNB-nek?

Most már nemcsak egyedi hatások vannak az inflációban, hanem alapvető trendek is, mint a maginfláció.

A riporter, Nagy Károly felvetette, hogy a magyar jegybank eddig nem adta jelét, hogy lépni készül, és megkérdezte, van-e olyan forintárfolyam, amelynél a jegybanknak feltétlenül lépnie kell, kénytelen kamatot emelni?

Ezért volt a forintgyengülés

Barlai szerint van a piacon egy olyan várakozás, amely szerint bizonyos szinteknél kénytelen lesz az MNB kamatot emelni. Hogy hol, arról megindult a találgatás. A kérdés a londoni elemzők és pénzügyi befektetők elé került. Ennek következménye volt a nyár elején egy forintgyengülés és az első nagyobb állampapír-hozamemelkedési hullám tél óta.

Három százalék körül

A jegybank azt az üzenetet akarta közvetíteni, hogy megjelent az infláció, nem nulla, és kénytelen lesz előbb-utóbb a forinttal is foglalkozni. De kérdés a mérték és az időzítés.

Az infláció jelenlegi tudásunk szerint jövő nyárra visszatérhet két százalék alá, akár a másfél százalékot is megütheti. Miközben a maginfláció emelkedik és jövő télre elérheti a három százalékot, meghaladva a  jegybank inflációs célját..

Jó, hogy nincs kapkodás

Azt gondolom, hogy ez lesz majd az, amire a jegybanknak a hitelessége megtartása és a horgonyok érdekében reagálnia kell – mondja Barlai. Helyesnek látja, hogy a jegybank egy spekulatív nyomásra nem sietett kamatemeléssel válaszolni.

De egy trendszerűen emelkedő infláció mellett a bankközi kamatokat nullán, vagy 0,9-en tartani az alapkamatot, egy inflation targeting (inflációs célkövetésen alapuló – a szerk.) mechanizmusban nem hiteles.

Tisztán kéne látni

Tehát a jegybanknak reagálnia kell, ősszel várható, hogy a jelzéseket ad arra vonatkozóan, hogyan akarja kezelni ezt a bizonytalanságot. A piac ezt már nyár elején várta tőle, próbálta kikényszeríteni a gyengébb forinton keresztül, de barlai szerint ez túl korai volt.

Az idei utolsó negyedévbe úgy illene belemennünk, hogy tisztán látjuk, a jegybank különböző lazító eszközeiből hogyan kíván kivonulni, és hogyan mozdul majd el a kamatemelés irányába – mondja. Ez tudná stabilizálni a kötvénypiacot és a forinttal kapcsolatos várakozásokat.

Alul- vagy felülteljesítők leszünk?

Arra a kérdésre, hogy a forint leggyengébb pontját láttuk-e már az idén 331,60-nál, vagy forró ősz jön, a szakember megkülönböztette a nemzetközi és a hazai hatásokat. Ami a hazai hatásokat illeti, a fentiek alapján, ha a jegybank megfelelő kommunikációval és tervezett akcióval áll elő ősszel, akkor a forint felülteljesítő lehet a régiós devizák között.

Ha viszont ezt nem látjuk, akkor a forint nemzetközi hangulatváltás nélkül is ismét alulteljesítő lehet. Ami a nemzetközi hangulatot illeti, a feltörekvő piacok megítélése valamelyest javult a júniusi sell off-hoz (eladási hullámhoz – a szerk.) képest. De vannak egyedi történetek, a héten például teljesen új, soha nem látott szintre gyengült a török líra az amerikai szankciók meghirdetése miatt.

Forró vagy langyos ősz?

Ettől eltekintve egy optimistább, stabilizálódást mutató nyári korrekció volt mostanában a feltörekvő piacokon, és a lengyel, cseh, magyar deviza is erősödött. De ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne ősszel újabb gyengülési hullám, a nemzetközi befektetői környezet ugyanúgy, ahogy lenyugodott, újra viharossá is tud válni.

Mindenki forró őszre számít, a történelmi statisztikák alapján lehet, hogy mégsem lesz olyan forró. Egyes híreket valószínűleg túlreagáltak a feltörekvő piacok, így ott pozitív korrekció lehet a harmadik negyedévben. Az amerikai részvénypiac viszont mintha alulreagálná a szankciók lehetséges gazdasági hatását. De a bizonytalanság itt van velünk.

Spekuláció Törökországban

Az amerikai kongresszus arról is döntött a héten, hogy addig nem adnak el vadászgépeket Törökországnak, amíg az nem mond le orosz légvédelmi rendszer vásárlásáról. Meddig éleződhet tovább a helyzet, juthat-e Törökország máshonnét is forrásokhoz? – vetette fel a riporter.

Barlai Róbert szerint Törökország mára a forró, spekulatív pénzek tökéletes terepe lett, Hiába emeltek kamatot, ha húsz éves csúcson az infláció, és hiába magas a kamat, ekkora kockázat és áringadozások mellett kevesen mernek befektetni.

Devizahitelesek, jaj

Technikailag a török líra áttört egy korábbi tetőt, ami újabb veszteségzárási (stop loss) hullámot indított el és további gyengülést is előrevetít. De a reálgazdaságban is a túlfűtöttség jelei látszanak egyes ágazatokban, például az ingatlanszektorban, és nagyon nagy a devizahitel-kitettség a lakosságnál és a vállalatoknál egyaránt. Ez tovább nehezíti a helyzetet, amikor gyengül a deviza, hasonlóan ahhoz, ahogy annak idején a magyar devizahiteleknél.

Erdogan nem gazdasági ember

Törökország nehéz időszak előtt áll, és a politikai változások alapján, mint Erdogan rokonainak kinevezése, nem úgy tűnik, hogy az elnök ezen változtatni szeretne. Az ország mozgásterével kapcsolatban az elnök sokkal optimistább, mint a piac.

“The economy, stupid” – (kb. “a gazdaság az oka, te buta” – a szerk.) mondta az egyik amerikai elnök a választói mozgatórugókkal kapcsolatban. Ha a lakosság jóléte romlik, akkor a politikusok nem lesznek népszerűek, és nem választják őket újra Barlai szerint. Márpedig Erdogan, aki egy személyben foglalkozik mindennel, inkább elhanyagolja a gazdaságot, nem világos, hogyan szeretné rendbe tenni.

Mi lesz Iránnal?

Korábban a török líra gyengülésének hírére a kelet-európai devizák is gyakran gyengültek, de most a piac mintha megtanult volna differenciálni: most már az amerikai-európai autóvámok elmaradásának hírére erősödtek inkább a régiós devizák, a török helyzettől elszakadt az ármozgás.

Ősszel Iránnal kapcsolatban is élesedhet a helyzet, életbe lépnek szankciók, Európára is nyomás nehezedhet, hogy szakítsa meg vele kapcsolatait – vetette fel Nagy Károly.

Drágulhat az olaj

Az igazgató szerint Törökország és Irán továbbra is bizonytalansági faktor marad, de a piacok mostanára megtanultak differenciálni.

Ha az iráni olajkínálat kiesik, Venezuela kiesése után, a meglevő termelők nagyon nehezen tudják majd pótolni, mert már magas kapacitás-kihasználtsággal működnek. Amerikai is növeli termelését, de nem olyan mértékben.

Trump az olajárról

A republikánus amerikai kormányok ideje alatt az olajár rendszerint magasabb szokott lenni az ottani olajlobbi miatt. De Trump elnöknek már volt olyan megnyilvánulása, amelyben nehezményezte a magas olajár fogyasztókra káros hatását.

Nem egyértelmű, hogy a Fed-től még várható kamatemelések a dollár további erősödését fogják-e okozni, erről a szakembereknek sincs egységes véleményük. A kamatemelés az erősebb dollár irányába hathat, de olyan mértékű a folyó fizetési mérleg és a kereskedelmi mérleg deficitje, ami ez ellen dolgozik.

Dollár-kötélhúzás

Az EU szufficitjével párosítva ez az eurót erősítő hosszú távú trendet ad. Hogy merre mozdul majd az euró/dollár, azt az fogja meghatározni, mire fókuszál jobban a piac. Ha a kamatkülönbözet kerül erőtérbe, akkor a dollár tud erősödni.

Amit a mostani kamatemelési pálya okoz, az már valószínűleg nagyjából be van árazva az árfolyamba. Emiatt lehet, hogy a korábbi dollárerősödés mostanára inkább oldalazásba váltott.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17490 17365 17550 +0,72% 17480 17495 1 447 643 180 HUF 2024-04-25 10:40:16
MOL 3010 2968 3014 +0,47% 3010 3012 347 899 114 HUF 2024-04-25 10:41:41
MTELEKOM 912 903 917 -3,18% 913 914 336 806 750 HUF 2024-04-25 10:41:26
RICHTER 9135 9030 9195 +0,38% 9135 9140 501 044 990 HUF 2024-04-25 10:42:36
OPUS 397 396 399 +0,13% 397 398 7 483 229 HUF 2024-04-25 10:40:47
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Legénykedik a forint ma reggel!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 07:22
A forint árfolyama csütörtök reggelre erőre kapott a főbb devizákkal szemben a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Van egy rossz hírünk a forintról
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 19:01
Már megint lejjebb csúszott az árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Nagy Márton bejelentést tett a benzinárról, szárnyalt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megrángatták a Molt az ársapka előtt, Musk felbeszélte a Teslát
Eidenpenz József | 2024. április 24. 12:21
Kedvező a hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentések is jók voltak és egy makroadat is reményt keltett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése inkább megnyugtatta a forintpiacot, az euró árfolyama enyhén esett. A pesszimista várakozásoknál is pocsékabbak lettek a Tesla számai, mégis emelkedni tudott. Letiltják a szankciók kikerülésére használt venezuelai kriptószámlákat.
Részvény / Deviza / Áru Félénk mosoly ülhet ki az arcára, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 07:27
A forint még mindig a 393-es szint felett cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
Részvény / Deviza / Áru Az MNB-n a forinttulajok szeme, nem szabad leírni az elektromos autókat?
Eidenpenz József | 2024. április 23. 12:23
Az európai tőzsdék hangulata jó, amihez egy kedvező menedzserindex sokat tehetett hozzá. A BUX is jól néz ki, de a Mol esik. A forintpiac feszült nyugalommal várja az MNB kamatdöntését, nagyot esett az arany, drágulnak az energiahordozók. Tesla- és GM-eredmények, elektromosautó-eladások, magyar kamatdöntés van még a láthatáron.
Részvény / Deviza / Áru Néhány fillért hozott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 06:51
Minimálisan erősödött a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. 
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha még egyszer megnézi, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 19:04
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG