Hirdetés
Hirdetés

Bevásároltak a magyar kisbefektetők, jöhet az összeomlás?

Eidenpenz József, 2018. november 06., 08:46

Még az 1300 forint körüli OTP időszakában sem volt olyan magas a magyar kisbefektetők részesedése a tőzsdei részvényeinkből, mint az idén. Az eladók leginkább a külföldiek lehettek. A múltban volt már pár hasonló szituáció, a hazai háztartások és a külföldiek egymástól vásárolták a papírokat. Mikor kinek lett igaza?

A hazai részvények tulajdonosi szerkezetében a háztartások részesedése 7,42 százalékra emelkedett 2008 negyedik negyedévében az előző negyedévi 5,09 százalékról – jelentette büszkén a Budapesti Értéktőzsde közleménye közel kilenc éve, 2009 decemberében. A válságnak megvolt legalább az az előnye, hogy az olcsó részvények felkeltették a magyar kisbefektetők figyelmét.

“Olyan mértékben aktivizálódott a magyar magánbefektetői réteg, hogy az még a legoptimistább szereplőket is meglepte” – írták akkor. A "háziasszonyok" érdeklődésére jellemző volt ekkor, hogy gyakran sorba kellett állni a brókercégeknél, ha számlát akart valaki nyitni.

Hirdetés

A 2008 október 27-i első mélyponton az OTP 2550 forinton zárt, a 2009 március 9-i második gödörben pedig 1355 forint volt a nap végén. (Hogy az OTP mennyit is érne manapság, ha az osztalékot mindig OTP-be újra befektettük volna, arról itt írtunk.)

Ma mint a 2011-es zuhanáskor

De mi a helyzet ma? A június végi MNB-adatok szerint 8,1 százalékos a magyar magánbefektetők, azaz a “háztartások” részesedése a hazai tőzsdei részvényekből. (Augusztusi adat is van már, akkor picivel 8 százalék alatt volt.) Ez utoljára 2011 harmadik negyedévében fordult elő, akkor 8,3 százalékot mértek, de akkor is csak rövid időre, egyetlen negyedévre.

Abban az évben egyébként szintén kiadósat zuhant a BUX, 24-25 ezer pontról 16 ezerre. (Vélhetően olyan főbb hatások miatt, mint a nyugdíjpénztárak államosítása, egy kisebb recesszió, az euróválság, a Mol-csomag megvétele az orosz tulajdonostól.) Évekig nem is tért magához a hazai piac, a magánbefektetők pedig, vélhetően ezért, elég hamar lemorzsolódtak.

Telibe kapta őket a válság

Előtte csak 1999-ben volt hasonlóan magas a háztartások részesedése a hazai tőzsdei részvényekből. Ahogy a BÉT régen írta, “A hazai magánbefektetők részvényállományának aránya 1998-ban, az orosz válság kitörésekor volt a legmagasabb, értéke 11,81%-os volt.”

Csakhogy ezt már a második negyedévben elérték, a válság jó része viszont a harmadik, negyedik negyedévre esett, vagyis a kisrészvényeseket elég csúnyán telibe kapta. (Nem mellesleg pedig egy sor brókercéget is bedöntött.) Vélhetően ennek volt köszönhető akkor is, hogy évekig csak csökkent az érdeklődés. A dotkom-lufi idején is némileg megnőtt, majd jó pár évig csökkent a hazai kisbefektetők részvénytulajdona.

Ki lesz most a nyertes?

A múltban, ahogy az a második ábrán megfigyelhető, általában egymásnak-egymástól adták-vették a háztartások és a külföldiek a részvényeket. Bár az utóbbi pár évben a hazai pénzügyi és nem pénzügyi vállalatok részvényeinek értéke is sokat nőtt. Valamint az Opus-Konzum páros felfutása is több tízmilliárddal módosíthatja a képet a hazai tulajdonosok javára.

A múltban a nagyobb mozgások idején volt, amikor a magyar kisbefektetőknek lett igazuk, hogy bevásároltak – 2008-2009-ben –, és volt, amikor nem (1997-1998, illetve 2011.) Hogy ezúttal ki bizonyul sikeresebbnek, az majd elválik.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Totális háború: miért avattak emléktáblát Vukovár gyilkosának?

Totális háború: miért avattak emléktáblát Vukovár gyilkosának?

Szerbiában a múlt héten emléktáblát avattak Mladen Bratic egykori tábornoknak, a kelet-horvátországi Vukovár elleni 1991-es hadműveletek parancsnokának. Emiatt a horvát külügyminisztérium jegyzékben tiltakozott Szerbiánál, amire Belgrád "ellenjegyzékkel" válaszolt. De pontosan mi történt Vukovárnál 1991-ben? Hogyan látják az akkori történéseket a horvátok, és mit gondolnak minderről a szerbek?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?