Hirdetés

Fordulat a vámháború ügyében - hétfőn szép kis tűzijáték jöhet

Gáspár András, 2019. június 29., 11:07

Miután közel másfél órán át tárgyaltak, Donald Trump és Hszi Csin-ping tűzszünetet kötöttek: újrakezdik a kereskedelmi tárgyalásokat egy nagyívű megállapodás reményében, és nem vetnek ki újabb védővámokat egymás termékeire. A Huawei egyelőre tiltólistán marad, de kisebb gesztusokat tettek az amerikaiak - összességében örülhetnek a tőzsdei befektetők.

A kínai küldöttség egy tagja várja, hogy befejeződjön Donald Trump és Hszi Csin-ping tárgyalása a G20-on, Oszakában 2019. június 29-én. Fotó: EPA/Lukas Coch
A kínai küldöttség egy tagja várja, hogy befejeződjön Donald Trump és Hszi Csin-ping tárgyalása a G20-on, Oszakában 2019. június 29-én. Fotó: EPA/Lukas Coch

Az Egyesült Államok és Kína szombaton megállapodtak, hogy újrakezdik a kereskedelmi tárgyalásokat, Washington pedig ezidőalatt nem vet ki újabb védővámokat a kínai importárukra - tette közzé a G20 csúcstalálkozó helyszínén, Oszakában folytatott tárgyalások eredményét a kínai külügy. Ezzel újra van remény arra, hogy értelmes keretek között rendeződhessen a két ország között indult, de mostanra globálissá terebélyesedett kereskedelmi háború.

A közel egy éve tartó kardcsörgetés eredményeként az USA és Kína kölcsönösen sokmilliárd dollár értékű árura vetett ki büntetővámot, ezzel megzavarva a globális kereskedelmi láncokat, felforgatva a nemzetközi tőkepiacokat és fékezve a globális gazdasági növekedést. Most viszont "újra sínen vagyunk, majd meglátjuk, mi történik" - így fogalmazott Donald Trump elnök a Hszi Csin-pinggel folytatott minteg y80 perces tárgyalást követő sajtótájékoztatón.

Hirdetés

A kínai külügy közleményében az szerepel: az USA nem vet ki újabb vámokat, és mindkét fél nyitott a további tárgyalásra több témában, de konkrétumokról ezzel kapcsolatban nem írtak. Hszi azt mondta Trumpnak, reméli, hogy a kínai cégek fair elbánásban részesülnek, és hogy Kínának meg kell védenie alapvető érdekeit. Ezzel együtt Hszi úgy fogalmazott: szembenállás helyett tárgyalásra és a párbeszédre van szükség.

Trump úgy reagált: egy Kínával kötött fair kereskedelmi megállapodás történelmi lenne, és kifejezte reményét, hogy valami mindkét ország számára "valóban hatalmas" dolgot vihetnek végbe.

Csak kisebb gesztusokat kapott a Huawei - valamit állítólag tudnak a cégről az amerikaiak

Trump sajtótájékoztatóján szóba került a Huawei is. Az elnök arról beszélt: az amerikai kereskedelmi minisztériumban a következő napokban megtárgyalják, milyen (amerikai gyártmányú) termékeket lehetne mégis eladni az egyébként tiltólistán lévő Huaweinek. Olyan árukra oldják majd fel a tiltást, amelyek kínai kézbe kerülve nem fenyegetik a nemzetbiztonságot. Ez így nem valami nagy dolog, de első lépésnek talán megteszi; hogy a cég lekerüljön a tiltólistáról vagy valami nagyobb ívű megállapodás születhessen az ügyében, azt Trump a kereskedelmi tárgyalások alakulásától tette függővé. Egy ponton arra is utalt, hogy az amerikai titkosszolgálatoknak "érzékeny" információja van a Huaweiről, ezt azonban nem lenne helyes nyilvánosan megvitatni - fogalmazott az elnök.

A tőzsdék örülni fognak

A tőkepiaci befektetők biztosan örömmel nyugtázzák majd a friss fejleményeket. Persze a neheze még hátra van, nem lesz könnyű konszenzust találni, azt azonban biztatónak ítélik a megfigyelők, hogy a legfelsőbb szinten a megegyezés mellett kötelezték el magukat a felek. Részben a várakozásoknak megfelelő eredmények jöttek, de néhány a vártnál pozitívabb kicsengésű dolog is elhangzott (a Huawei-jel kapcsolatos gesztus, Kína támogató hozzáállása a Kereskedelmi Világszervezet, a WTO reformjához) - így összességében hétfőn erősödhet a kockázatvállalási kedv a piacokon, azaz felfelé húzhatnak a tőzsdeindexek.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Lassan aprópénznek tűnik a közmunkások bére

Lassan aprópénznek tűnik a közmunkások bére

Bár a kormány fő célja, hogy a közmunkásokból minél több személyt tereljenek át az elsődleges munkaerőpiacra, aminek érdekében szűkítik a programokat, még mindig kicsivel több mint 100 ezer embert foglalkoztatnak a másodlagos munkaerőpiacon. Az ő anyagi helyzetük évre évre egyre rosszabb lett.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Mindent vittek az állampapírok

    2020. január 24., 13:46
    Mindent vittek az állampapírok

    A 2019-es évben a lakossági befektetők körében az állampapír volt a favorit. Az egy évvel korábbiakhoz képes elért 1560 milliárdos növekedés elsősorban a nyáron debütált MÁP+-nak köszönhető.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?