Hirdetés
Hirdetés

Halálkereszt és medvecsapda – merre tovább, bitcoin?

Eidenpenz József, 2018. április 03., 16:40

A bitcoin árfolyama február eleje óta nem látott mélypontra esett, egyes kriptodevizáké tavaly óta nem látott gödörben volt a hétvégén. Ez sok mindennel magyarázható, de igazán nagy sorsfordulónak semmi jele. Vannak különböző mutatók a bitcoin értékelésére, ezek szerint mostanában nem túl drága és nem is túl olcsó.

Van, aki csipesszel sem piszkálná, mások az életüket tették fel rá.
Van, aki csipesszel sem piszkálná, mások az életüket tették fel rá.

A bitcoin árfolyama a hosszú hétvégén ismét mélypontot ütött, április elsején hétfőn – amely nem minden keresztény országban ünnep – 6400-6500 dollár között járt. (Különböző kereskedési rendszerekben különböző árak érvényesek, a Coindesk átlagár-indexének alja 6443 dollár volt.)

Ezzel megközelítette, de el nem érte a február 5-én beállított, 5950 dollár körüli mélypontot. Az “altcoinok”, alternatív kriptodevizák nagy része is követte a trendet, sokuk éves mélypontot ütött, mint az ether (360 dollár körül), a ripple (0,4565 dollárnál) vagy a bitcoin cash (625 dollárnál).

Hirdetés

Az utóbbi két napban némileg magához tért a piac, a bitcoin most 7360 dollár a bitcoin és 403 az ether. A kriptodeviza-piac kapitalizációja így ma 277 milliárd dollár, a január eleji csúcs 830 milliárd körül volt, ennek majdnem pontosan háromszorosa. Megnőtt a piacon belül a bitcoin súlya, amely érezhetően kevésbé esett, mint versenytársai.

Lecsukták, korlátozzák, bővítik

De mi történt, mi ez a nagy esés? Tulajdonképpen semmi új, a szokásos üzletmenet. (“Business as usual.”) Folytatódnak ugyanazok a viták a kriptodevizák hívei, támogatói és ellenzői, szabályozó és ellenőrző hatóságok között, jöttek pozitív és negatív, valamint zavaros vagy jelentéktelen hírek egyaránt az elmúlt pár napban.

Csak néhány a sok közül: lecsukták egy ICO, a Centra projekt szervezőit, itt-ott megint korlátozzák az energiaigényes bitcoin-bányászatot. Viszont a Robinhood befektetési szolgáltatás több államban felvette kínálatába a kriptodevizákat, az IBM még komolyabban foglalkozik blokklánccal és kriptókkal, mint eddig. Az Intel pedig új szabadalmat jelentett be a kriptodeviza-bányászatra.  (Az USA-ban az adózáson is sokat rágódnak.)

Medvecsapda?

A technikai elemzők, “chartisták” pár napja azzal riogattak, hogy eljött a “halálkereszt”, amikor az árfolyamgörbén az 50 napos mozgóátlag felülről áttöri a 200 napos mozgóátlagot. Ilyen állítólag 2015 óta nem volt. Ez további eséseket vetített volna előre, bár nem törvényszerű a bekövetkezésük.

Ma meg azt írják, hogy ennek ellenére felpattanás következett. (“Medvecsapdának” bizonyult az esés.) A Coindesk szerint egyrészt a bitcoin túladott volt (RSI 30 alatt), másrészt sikeresen megmaradt a hosszú távú emelkedő trend. (A heti 50 elemű mozgóátlag felett visszafordult, ha jól értelmezzük.)

Szemetek 8000-re vessétek

A CNBC cikke pedig napokkal a “halálkereszt” eljövetele előtt arra emlékeztetett, hogy amikor utoljára, 2015 szeptemberében ilyen jött a bitcoin grafikonján, akkor pár hónap alatt megduplázódott az árfolyam (230 dollárról 500 dollárra).

Megint más technicisták vagy 7800, vagy 8000 dollárnál várják a következő fordulót, amely felett a bitcoin-árfolyam ismét emelkedő trendre válthat.

Metcalfe törvénye

De nem mindenki gondolkodik technikai elemzésekben, vagy választja a könnyű utat és minősíti rövid úton csalásnak, pilótajátéknak, lufinak az egészet. Sokan megpróbálják fundamentálisan, ígéretes jövőbeli üzletágként értékelni a kriptodeviza-jelenséget.

Így a svájci ETH Zurich egyetemi kutatói, akik az úgynevezett Metcalfe-törvénnyel becsülik. Eszerint minden hálózat értéke a felhasználóinak négyzetével arányos. A bitcoin-felhasználók száma pedig lassuló ütemben bővül.

A telefax és a bitcoin

A modelljük alapján év végére 77 milliárd dollárt kéne érnie a bitcoin piaci kapitalizációjának, ami a jelenlegi 124 milliárd 62 százaléka. A jelenlegi 7300 dolláros árfolyam 62 százaléka pedig 4530. (Ráadásul a forgalomban levő bitcoinok mennyisége is nőni fog addig mintegy három százalékkal.)

Ezt a törvényt azonban már régen, nagyon sokan megpróbálták alkalmazni a bitcoin árfolyamára. A szabályt eredetileg 1980 körül találták ki, telefonokra, telefaxokra. Tavaly november végén a Zerohedge által idézett cikkéből például az derül ki, hogy a 2013 végi bitcoin-lufi jóval nagyobb volt, mint a 2017 végi. (Az árfolyam/Metcalfe hányados akkor húszig ment, november végéig – tízezer dolláros bitcoin – csak ötig.)

Két lufi között szörnyűség

Metcalfe törvényének használata annyira nem új, hogy a Charts.Bitcoin.com oldalon egy napra készen frissített ábra van róla. Az ottani, kicsit más módszertannal készülő mutató értéke most 15,7, december 16-án 39 körül tetőzött. A 2013 végi és a 2011-es lufiban a csúcs csak 21 körül volt, de ami igazán ijesztő, hogy az egyes lufik között az indikátor 1-3 között ingadozott sokszor évekig.

Mások a hálózatban lebonyolított tranzakciók értékéből próbálják az árfolyamot levezetni (Network Value-to-Transactions, NVT). Lényegében elosztják a bitcoin piaci értékét a forgalmával. Ez a Woobull.com és a Coinmetrics.io oldalakon egyaránt meglehetősen magas értéket mutat jelenleg.

Mit jelez a szignál?

Számokban kifejezve azt, amiről a vészmadarak régóta kárognak, hogy a bitcoin iránti érdeklődés, és ezáltal a fogalom, erősen visszaesett. Sokkal erősebben, mint az árfolyam. A mutató azonban magas ingadozásokat mutat, ezért különböző módszerekkel simítani szokták, mint a Woobull “NVT Signal” mutatója. Ez mintha – visszatekinve a korábbi esetekre – jobban jelezné a bitcoin alul– vagy túlértékeltségét, most inkább semleges pozíciót mutat. (Jelenleg 61 körül, a korábbi csúcsoknál száz felett volt a mutató.)

91 ezer dollár lesz?

Végül két hete Tom Lee, a Fundstrat Global Advisors elemzési főnöke azt nyilatkozta a Forbes-nek, hogy a bitcoin 2020 márciusára 91 ezer dollár lehet. Hasonló, sőt még vadabb jóslatok – félmillió, egymillió dollár is akár – persze eléggé gyakoriak a műfajban, de az illető mögött komoly szakértői apparátus áll, és kiépítettek egy alapos bitcoin-adatbázist a kérdés tanulmányozására.

Szerintük dollárban nézve a bitcoin-áresésnek lassan vége. Arra alapozzák a véleményüket, hogy megvizsgálták, mi történt a bitcoinnal 2010 óta azokban az esetekben, amikor legalább 70 százalékot esett. Mindig megsokszorozódott az árfolyama pár év alatt.

Már halálindex is van

Tom Lee – a Google-keresések és a bitcoin árának már ismert kapcsolatát megfordítva – március elején bemutatott egy “bitcoinnyomor-indexet” (Bitcoin Misery Index, BMI) is. Ez azt mutatja, hányan keresnek rá a Google-on a “bitcoin halál” kifejezésre. Az index állítólag jelzi, mikor érdemes vásárolni, nyilván akkor, amikor legtöbben kiábrándultak a kriptodevizákból.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér, viszont végre nem nőttek az árak, hanem csökkentek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?