Hirdetés
Hirdetés

Megszűnik a Plotinus, összeomlott az Apple

Fellegi Tamás, 2019. január 04., 10:45

Ismét zuhant Amerika, de mindenekelőtt az Apple, miután profitfigyelmeztetést adott ki. Ma már emelkedés tapasztalható Ázsiában és Európában, Európában, a BUX is pluszban. Szárnyal a Telekom, de még inkább a nevet váltani készülő Plotinus. Erősödik a forint, hasít az aranyár.

A világ legnagyobb pénzgyára, az iPhone és más ikonikus termékek gyártója számára véget ért az ingyenebéd. Ahogy az a kapitalizmusban normális, a konkurencia elkezdi betölteni az űrt, ha valahol extraprofit van, márpedig az Apple esetében igencsak erről volt szó. Minderre rátesz még egy lapáttal, hogy az amerikai elnök kereskedelmi háborúzása megviseli a kínai eladásokat, ráadásul pont Kínában jön fel a konkurencia.

Apple
Apple

Ezek után nem nehéz elképzelni, hogy alakulna az Apple profitja, ha gyárait hazavinné Amerikába, ahogy ezt Trump szeretné, és az ottani aranyárú munkaerővel lenne kénytelen dolgozni. Most mindenesetre az első komolyabb árbevétel visszaesés után a részvény árfolyama 10 százalékot zuhant 142 dollárig, ezzel a 235 dolláros csúcsról már közel 40 százalékkal esett a papír, 400 milliárd dollárnyi értéket tüntetve el a piacról.

Hirdetés

Az indexek is szépet zuhantak ismét, az S&P 500 két és fél, a Nasdaq Composite három százalékkal került lejjebb. A december 27-i mélypontot még nem érték el az indexek, de eddig távolról sem beszélhetünk január effektusról, amikor az alapok az év első napjaiban jól bevásárolnak, megtolva az árakat.

Ázsiában és Európában ma már lényegesen jobb a hangulat, előbbiben csak a Nikkei esett bő 2 százalékot. A tegnap nagyot eső német index ma egy százalékkal van feljebb 10 500 ponton.

A BÉT is emelkedik, és ma is a Telekom szárnyal 452 forintig, izgatottan várjuk, hogy mégiscsak jön-e a megszellőztetett felvásárlás. Az OTP közel egy százalékot emelkedik 11 600 forintig, a többi blue chip alig mozdul.

20 százalékkal, azaz limittel emelkedik a Plotinus, amely ebben a minőségében meg is szűnik, ha minden igaz, mivel a közgyűlési előterjesztésben az szerepel, hogy Alpinvex lesz a társaság új neve. A befektetők komoly fantáziát láthatnak a tevékenyéget egyelőre nem végző, de új tulajdonosi körhöz került társaság részvényiben, 12 300 forinton még vennének, eladó sehol. Így a papír egy hónap alatt megduplázta árfolyamát, fundamentumok nélkül, de ez mostanában gyakori a pesti börzén.

Plotinus
Plotinus


Kissé erősödik a forint, 321 az euróhoz képest, az arany pedig tovább emelkedik, immár 1290 dollár fölött van, tetemes nyerő keletkezett az MNB által tavaly vásárolt aranytartalékon.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nyaralókra vadásznak a magyarok - jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki vásárolna

Nyaralókra vadásznak a magyarok - jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki vásárolna

Tavasszal hagyományosan felélénkül a kereslet az üdülők, vízparti lakások iránt, a vásárlók már a nyaralás gondolatával böngésznek az eladó ingatlanok között. A nagy kedvenc Balaton és Velencei-tó mellett az utóbbi időben a Tisza-tó is egyre népszerűbb.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?