Hirdetés

Trump megint az égbe lőtte az indexeket

Király Béla, 2019. december 13., 11:21

Sokadszor ígérte meg Donald Trump, hogy immár tényleg megállapodtak Kínával, és megkötik a kereskedelmi megállapodást, a tőzsdék pedig ismét kilőttek a hírre. Az is megnyugtathatja a befektetőket, hogy a brit választásokat követően a Brexit is lezárulhat.

Donald Trump, az USA elnöke
Donald Trump, az USA elnöke

Pozitív napot zártak a világ tőzsdéi csütörtökön, Európában és a tengerentúlon is komoly emelkedés volt. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 220,62 ponttal, 0,79 százalékkal, 28 131,92 pontra erősödött. Az S&P 500-as mutatója 26,93 ponttal, 0,86 százalékkal nőtt, és 3168,56 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 63,27 ponttal, 0,73 százalékkal erősödött, és 8717,32 ponton zárt.

Pénteken az ázsiai tőzsdéken folytatódott a hossz, a tokiói értéktőzsde irányadó mutatója, a Nikkei225 index 2,60 százalékos erősödéssel, 24 034 ponton zárt. Más régiós piacokon is nagyon pozitív volt a hangulat, például Sanghaj és Szöul is 1,5 százalékos, Hongkong pedig 2 százalékos emelkedéssel zárt.

Európában is folytatódott az erősödés, az irányadó indexek itt is 1,5 százalék körüli erősödést mutattak a délelőtti órákban. Az optimizmust az táplálja, hogy mindenki abban bízik, hogy hamarosan megszülethet egy korlátozott kereskedelmi egyezmény az Egyesült Államok és Kína között.

1; Trump – most már aztán tényleg
Csütörtökön Donald Trump szokásos Twitter üzenetében jelezte sokadszor, hogy megegyeztek Pekinggel és aláírás előtt áll a kereskedelmi megállapodás. Bár az elmúlt egy évben ez nem az első ilyen bejelentés volt, és a piacok eddig rendre kitörő örömmel fogadták Trump hasonló megnyilvánulásait, most mindenki készpénznek veszi az egyezséget.

2; Elsöprő konzervatív győzelem, jöhet a Brexit

Hirdetés

A vártnál sokkal nagyobb győzelmet aratott Boris Johnson a brit választásokon. A Konzervatív Párt földcsuszamlás szerű győzelme nyomán az Egyesült Királyság nagy valószínűséggel elhagyja az Európai Uniót január 31-én. A brit konzervatív párt választási győzelmére erősödött a font a főbb devizákhoz, így például a dollárhoz és az euróhoz képest is péntek a reggeli kereskedésben. Az európai nyitás előtt a font 2,4 százalékkal, 1,3475 dollárra erősödött a csütörtöki 1,3161 dolláros záróértékéhez képest.

Noha számos szakértő a brit gazdaság problémáit vetítette korábban elő a brexit miatt, a helyzet talán nem olyan sötét. Donald Trump amerikai elnök ugyanis nem csak gratulált pénteken Boris Johnson brit miniszterelnöknek pártja elsöprő választási győzelméhez, de azt is közölte, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia erős kereskedelmi megállapodást köthet egymással, miután megszűnt a brit európai uniós tagság.

További árfolyamokat itt talál >>

3; Az EKB megkezdi az inflációs célkövetési rendszer felülvizsgálatát
Csütörtökön a várakozásoknak megfelelően döntött az EKB, és nem nyúlt az irányadó kamatokhoz. Az ezt követően tartott sajtótájékoztatón Christine Lagarde elmondta, hogy vannak arra utaló jelek, hogy az eurózóna gazdasága némileg stabilizálódik, ugyanakkor továbbra is lefelé mutatnak a kockázatok, de a korábbinál kevésbé hangsúlyosak. Az inflációs folyamatok az energiaárak alakulása miatt visszafogottak, az élénkítéséhez továbbra is monetáris stimulusra van szükség, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Ugyanakkor Lagarde felhívta rá a figyelmet, hogy a strukturális reformok folytatására, és erőteljes fiskális oldali támogatásra van szüksége az eurózóna gazdaságának. Az elnök bejelentette, hogy januárban megkezdik az inflációs célkövetési rendszer teljes körű felülvizsgálatát (erre utoljára 2003-ban került sor), melyet a tervek szerint év végén zárnak majd le, a felülvizsgálat részleteiről még nem született megállapodás.

4; Deflációs jelek Németországban
Németországban 2016 májusa óta legnagyobb mértékben csökkentek a nagykereskedelmi árak. A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken azt közölte, hogy novemberben a nagykereskedelmi árak 2,5 százalékkal estek a tavalyi azonos hónaphoz képest. Szakértők is hasonló nagyságú zuhanást vártak az októberi 2,3 százalék csökkenés után. Novemberben a nagykereskedelmi árak a várakozásoknak megfelelően 0,1 százalékkal csökkentek októberhez viszonyítva, amikor szintén 0,1 százalékos csökkenést jegyeztek fel szeptemberhez képest.

5; OTP – irány a 16 ezres szint?
A Budapesti Értéktőzsde indexe csütörtökön is újabb csúcsra ugrott, majd a pénteki délelőtti kereskedésben további 1 százalékkal erősödött. A legnagyobb nyertese az emelkedésnek az OTP, amely szintén napról-napra magasabb csúcsokat ér el.
Kitarthat a csütörtöki jó hangulat, így tovább folytatódhat az emelkedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. Varga Zoltán, az Equilor elemzője azt közölte, hogy a vezető részvények közül a rekord szinteken lévő OTP-nek a korábbi 15 250 forintos ellenállása immár támasz lehet, felfelé pedig akár a 16 000 forintos szintet is megpróbálhatja ostromolni a papír a következő napokban.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A Google és az EU is moratóriumot hirdet az arcfelismerő rendszerekre

A Google és az EU is moratóriumot hirdet az arcfelismerő rendszerekre

Moratóriumot vezetne be az EU az arcfelismerő rendszerek nyilvános használatára, de a Google is támogatja a technológia ideiglenes halasztását. Közben egy aprócska start-up cég, a Clearview AI egy három milliárd képet tartalmazó gigantikus méretű adatbázist épített fel arcfelismerő rendszeréhez.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Mindent vittek az állampapírok

    2020. január 24., 13:46
    Mindent vittek az állampapírok

    A 2019-es évben a lakossági befektetők körében az állampapír volt a favorit. Az egy évvel korábbiakhoz képes elért 1560 milliárdos növekedés elsősorban a nyáron debütált MÁP+-nak köszönhető.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?