6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nagyon kevés adót igényelnek vissza a magyarok, az oktatási erőfeszítések ellenére sokaknak fogalmuk sincs arról, milyen lehetőségeik vannak. Az év vége előtt sokféle megtakarítási formára érdemes szerződni, még az egyszerű életbiztosításra is, hogy adó-visszatérítést kapjunk, vagy alacsonyabb legyen a fizetendő díj – tartja az OVB Magyarország.
MTI Fotó: Marjai János

Közeledik az év vége, amely fordulópont többféle megtakarítási, biztosítási adó-visszatérítés szempontjából. Aki még az idén köt szerződést, az még kaphat 2019 után kedvezményt.

Bármilyen felmérést csinálunk a pénzügyi, biztosítási területen, mindig kiderül, hogy az emberek nincsenek tisztában a lehetőségeikkel – OVB Magyarország. Sőt sokan az alapfogalmakat sem ismerik. Például nem tudják, mi az adókedvezmény és a visszatérítés közötti különbség.

A lakosságnak csak mintegy 11 százaléka ismerte pontosan a megtakarítási lehetőségeket, bár 30 százalék tudta, hogy léteznek adó-visszatérítésre jogosító megtakarítások – idézik a cég legutóbbi felmérését.

Kevés adót kérnek vissza

Ezt mutatják a számok is: évente nagyjából 30 milliárd forintnyi adó-visszatérítést kérnek a pénzügyi termékek alapján, miközben havonta nagyjából 200 milliárd személyi jövedelemadót  fizetnek be. A visszatérítés tehát csak minimális része, 1-2 százaléka az adóknak.

Nyugdíjbiztosítások, NYESZ (nyugdíj-előtakarékossági) számla, pénztárak – ezek a három fő módozat, amelyekre adó-visszatérítés jár. (A tbsz-nél, azaz tartós befektetési számlánál pedig a tőkejövedelmek adómentesek – a szerk.)

Ahol nem árt egy kis kényszer

Ezen belül a nyugdíjbiztosításokban azért hisznek az OVB-nél a többinél jobban, mert annak a legnagyobb a megtartó ereje. A biztosító és a tanácsadó rendszeresen ösztönzi az ügyfelet arra, hogy az rendszeresen takarékoskodjon. Sokkal több pénz marad azoknak a megtakarítási számláján, akiknél automatikusan vonják le a befizetéseket. Ezért is előny a tanácsadó közreműködése – vallja a tanácsadói hálózatot működtető nemzetközi társaság.

(Forrás: OVB)

Az emberek többségének azonban változatlanul nincs ideje van érdeklődése a rendszeres megtakarítások iránt. Önmaguktól nem takarítanak meg, ezért is van, hogy a biztosítás sikertermék – tartja az OVB. Bár van, akinél kényszermegtakarítás-jelleggel, az automatikus levonások révén, de folyamatosan nő a biztosítási állomány.

Mennyi a nyugdíj? Lottóra több megy?

A nyugdíjak várható problémája miatt a megtakarításokra pedig nagy szükség van, ezt az emberek nagy része is jól tudja. Mégis sokan vannak, akik nem tesznek ennek érdekében semmit. A 28 500 forintos, sok éve változatlan nyugdíjminimum mellett az átlagnyugdíj emelkedik ugyan, de a jövőben jó, ha eléri majd a fizetések hatvan százalékát. (A minimálnyugdíjakról itt, a nyugdíjak vásárlóértékéről itt volt szó.)

Tavaly csak sorsjegyekre 110 milliárd forintot költött a lakosság. Nyugdíjbiztosításokra 2014 óta összesen, tehát évek alatt 200 milliárdot tett félre. A pénztárakba 26 év alatt érkezett 1400 milliárd forint – mondták el.

Fémillióan inaktívak

A pénztárak egymillió tagjának ugyanakkor csak mintegy a fele aktív. A többinek van ugyan tagsága, de nem fizet be rendszeresen és nem igényel vissza adót. Pedig sok olyan esetet láttunk, ahol valaki nem fizetett nyugdíjjárulékot, csak rövid időre volt magas bérre bejelentve. Más meg egész életében fizetett, mégis ő járt rosszabbul a nyugdíjmegállapításnál – hangzott el.

Az időseket Magyarországon az állam tartja el, az időskori bevételek majdnem 90 százaléka az államtól jön. Más kelet-közép-európai országokban ez az arány inkább nyolcvan százalék. Az állam túl erősen gondoskodik. Emellett a megtakarítások szintje nálunk Európában az egyik legalacsonyabb.

Ki törődik a vidékkel?

A biztosítási területről eltűnt számos szakember, tanácsadó. Egyre ritkább az, hogy kimennek az ügyfélhez. Most 27 028 fő szerepel az MNB nyilvántartási rendszerében, régebben ez a szám negyvenezer felett volt. “Főleg vidéken, kisebb településen nincsen erre ember, nem megy ki hozzájuk senki” – panaszkodtak az OVB szakemberei. Pedig pont ott vannak sokan, akiket sok mindenre tanítani kéne.

(Fotó: Eidenpenz József)

Magyarországon alapvető pénzügyi szükségletek nincsenek lefedve, mint egy életbiztosítás, balesetbiztosítás a családfő számára. Például hogy vissza tudják fizetni a hitelt akkor is, ha vele valami történik. Annak ellenére van alacsony szinten az öngondoskodás, hogy a bérek nálunk emelkedtek a legnagyobb mértékben. Pont azok, akiknek a legnagyobb szükségük lenne megtakarításokra, tartalékokra, általában kevésbé képzettek pénzügyileg – hangzott el.

Egészségünkre, zsebből?

Az OVB szerint míg az unit linked biztosítások visszaszorultak, a szabályozásuk is szigorúbbá vált, a kockázati biztosítások fellendülést mutatnak.

Az egészségbiztosítási adóvisszatérítés 150 ezer forintos éves keretét is nagyon kevesen használják ki. Holott a valóságban zsebből finanszírozzuk az egészségügyi kiadások – orvos, gyógyszer – nagy részét. A pénztárak 2016 óta önsegélyező szolgáltatásokat is nyújtanak, például jelzáloghitel törlesztése, gyerekkel kapcsolatos kiadások.

Gyógyszert adókedvezménnyel

Egyre többször mennek a statisztikák szerint magánrendelőbe a magyarok. Egyes alapszolgáltatások ott már nem is olyan drágák. Pénztárakon keresztül mindezeket szintén lehet adókedvezménnyel finanszírozni. A tanácsadók ezen a területen is sokat tudnak segíteni.

A személyes egészségügyi kiadásainkon belül 60 százalék gyógyszerekre, 10 százalék fogászatra, 8 százalék kórházakra megy el. Jobb lenne ezeket intézményesített keretek között elkölteni – mondták el.

Ketyeg az óra, egy év is sokat számít

A tervezett életbiztosításokat azért érdemes most megkötni, mert az idén még egy évvel fiatalabbnak fogunk számítani. Januártól egy évvel idősebbként akár tíz százalékkal magasabb is lehet a díj például a negyven éves határ átlépése esetén. De később is minden évben ugyanúgy egy évvel idősebbnek számítunk majd, és többet fogunk fizetni díjként – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Életbiztosításoknál legalább a családfenntartó havi jövedelmének 50-60-szorosa – nagyjából ötévnyi jövedelem – javasolt szerződéses biztosítási összegként. Főleg, ha a másik felnőtt például a háztartásban dolgozik, és nincs jövedelme.

Nesze neked, gépjárműbiztosítás

A kötelező biztosítások által fedezett gépjármű-károkra egy év alatt 107 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók 2018-ban. Az átlagos összeg 500 ezer forint volt, a bejelentések száma 160 ezer körül. Az ügyfeleknek nagyon érdemes odafigyelni, hogy jó adatokat adjanak meg. A kötelező biztosítások ugyanis utólag nem módosíthatók.

“Sokkal egyszerűbb egy életbiztosítást megkötni és kötvényesíteni, mint egy kötelezőt, a legtöbb ügyfélkérdés, probléma a kötelezőnél jelentkezik” – mondták a szakértők.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Kiakadt a jegybank: durva álhír terjed a TikTokon, ne dőljön be!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 14:44
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendőrségi lépéseket is tesz.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - véget ért a verseny, megvannak a győztesek!
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:39
Izgalmas és magas színvonalú döntő után a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata nyerte a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi pénzügyi vetélkedőt. A több mint 1 millió forint összdíjazású verseny szervezésében a Privátbankárt szakmai partnerként számos nagy pénzügyi vállalat, szakmai és állami szervezet is segítette.
Személyes pénzügyek A kivándorlás töretlen, majdnem csúcsot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2024. április 24. 05:37
Nem sok hiányzott, hogy megint csúcsot döntsön az Ausztriában dolgozó magyarok száma, és ahhoz sem kell sok, hogy utolérjük a németeket. A többi fontos küldő ország létszáma is többnyire növekszik, de még sokkal kevesebben vannak, mint a magyarok. Tavaly is Ausztria volt honfitársaink fő célországa.
Személyes pénzügyek Már ilyen is elérhető: személyi kölcsön halasztott törlesztéssel
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:51
Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a személyi kölcsönök kamata, ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt, 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami további jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az MBH Bank kamatcsökkentéssel és a hazai piacon egyedülálló, halasztott törlesztéssel igényelhető személyikölcsön-konstrukció bevezetésével készül a személyi kölcsönök iránti növekvő kereslet kielégítésére.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Így kerülje el a bankkártyás csalásokat!
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:27
A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás hétfőn bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A kiterjedt belső kutatáson és adatelemzésen alapuló jelentés célja, hogy rávilágítson a világszerte növekvő átverési és csalási iparág jellegzetességeire, és kézzelfogható tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogyan védekezhetünk a csalások ellen. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.
Személyes pénzügyek Ki hal bele előbb a német nyugdíjreformba?
Eidenpenz József | 2024. április 21. 05:44
Újabb nyugdíjreform készül Németországban, részvénybefektetésekkel egészítenék ki az egyre nehezebben finanszírozható kifizetéseket, de valakinek az indulótőkét is be kell fizetni. Mindenki jól jár majd ezzel, vagy csak egy 500 milliárd eurós pénzkidobás lesz? A fiatalok duplán fizetnek az időseknek? A nők és a külföldiek mentették meg a nyugdíjakat?
Személyes pénzügyek Drága ugyan a személyi kölcsön, de kapkodnak érte a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 10:53
Kihelyezési rekordot hozott az idei év első két hónapja a személyi hiteleknél, ezzel az állomány is új csúcsra emelkedett. A kereslet annak ellenére nagy, hogy a kamatok nem csökkentek érdemben az elmúlt egy évben. Az online igénylés további terjedése, és az otthonfelújítási program felélesztése miatt a kilátások sem rosszak a személyi kölcsönöknél.
Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG