Hirdetés

Mikor mit viseljünk? Így öltözz a dress code szerint

Állandó fejtörést okoz, hogy mit vegyél fel egy tárgyalásra vagy egy üzleti vacsorára? Mit jelent a black tie és a casual friday? Mikor és hol megengedett a lezserebb öltözet? Nőként hogyan öltözködjünk elegánsan, de mégis csinosan egy külföldi üzleti útra? Bárhova is megyünk a világban, a legelőkelőbb viseletben nincsen különbség, de mi a helyzet a farmerrel? Most segítünk mindent tisztázni. Farmertől a fehér csokornyakkendőig: öltözködési protokoll nőknek és férfiaknak.

Casual és smart casual

Az üzleti életben az alkalomhoz illő viselet azt jelenti, hogy megjelenésünket a tárgyalás körülményeihez, illetve a partnerhez igazítjuk. De kezdjük a legegyszerűbb viselettel, hiszen itt van a legkönnyebb dolgunk!

Hirdetés

Ha a rendezvény meghívójában a casual vagy a smart casual dress code van feltüntetve, akkor szinte minden megengedett. A kifejezés magyar megfelelője az utcai, hétköznapi viselet lehet: farmernadrág, póló, ing, szoknya, blúz, szinte bármi. A lényeg, hogy tiszta legyen és kényelmes. Kikötés persze itt is van, a bármi természetesen nem jelenti azt, hogy rövidnadrágban, fehér zokniban és szandálban is mehetünk az eseményre!

A smart casualnél már nem árt odafigyelni néhány apróságra. A férfiak a farmert itt már felejtsék el, helyette egy elegánsabb vászonnadrágot válasszanak, illetve póló helyett ajánlott inkább inget venni. A zakó a smart casual esetében még nem kötelező ruhadarab, nőknél viszont az utcai viselet ajánlott.

Tájékozódjunk előre, mert vannak különbségek!

Ha külföldre megyünk vagy külföldi üzleti környezetben kerülünk, előtte nem árt utánanézni, hogy mit is értenek a helyiek az adott kategória alatt. Elegánsabb öltözék, pl. black tie vagy white tie öltözék alatt mindenhol ugyanazt értik a világon, de a lazább öltözetben már lehetnek eltérések. Magyarországon például az üzleti életben elfogadott a farmernadrág, zakó viselet, de több helyen (például a Távol-Keleten) még a casualnek sem képezi a részét.

Az észak-európai és a német üzleti életben a visszafogott stílus (sötét öltöny, fehér inggel) az elfogadott. Még a nőknél is a sötét, nem kihívó kosztümöt várják el. A Távol-Keleten is a visszafogott elegancia az elvárás a nőknél és ajánlott a nem túl magas sarkú cipő viselete. Amerikában még a legnagyobb melegben is elvárás a harisnya viselete, férfiak hosszú ujjú inget kell hordani.

Informal, business formal és semi-formal

A három kategória között nincsen óriási különbség. Az informal a casual és a business formal között helyezhető el, laza irodai öltözék, de nem jelent hétköznapi viseletet! Fontos kitérni arra, hogy amennyiben az informal megjelölés 18 óra utáni eseményre szól, úgy férfiaknak ing, nyakkendő, nadrág és zakó a szükséges viselet. Némi könnyebbség, hogy a zakó és nadrág színe eltérhet. Nőknél a kosztüm, vagy legalább a hétköznapi öltözéknél egy kicsit elegánsabb ruha ajánlott.

A business formal a férfiaknál a sötét öltönyt, inget és nyakkendőt jelenti. Nőknél a kosztüm, blúz, szoknya és egy elegánsabb cipő az elfogadott. Itt van egy apró kikötés: a ruha nem lehet nagyon kivágott. A semi-formal néven is ismert öltözéket tehát mindig viselhetjük, nem csak tárgyalás, de akár esti üzleti rendezvény, vacsora alkalmával is.

Formal, black tie, white tie

Ezek a meghatározások már az igazán elegáns alkalmakra vonatkoznak.

Formal esetében a férfiaknál sötét öltöny, nyakkendő a köztelező, nőknél az elegáns ruha viselése, ami lehetőleg nem csillogó anyagból készült. 18 óra után óra pedig már az estélyi, koktélruha az elvárát öltözet.

Ha a meghívón a black tie (vagyis fekete nyakkendő) dress code szerepel, akkor a férfiaknak itt már elengedhetetlen szmokingot viselni és fekete csokornyakkendőt kötni. Nőknél a hosszú estélyi a viselet, kesztyű nélkül. Elegáns ékszerek és konty, feltűzött haj is ajánlott az öltözethez.


A white tie a legelegánsabb és legexkluzívabb eseményeknek a kötelező viselete. A férfiaknak a frakk, a mellény és fehér csokornyakkendő az előírás. Nőknek a nagyestélyi, könyökig érő kesztyűvel, ékszerekkel, báli frizurával és kisminkelve illő megjelenni.

Az utóbbi időben már léteznek ezeknek a viseleteknek is egyéb kategóriái. Ilyen az alternative black tie, amelyet szokták még black tie invited-nak vagy black tie optional-nak is nevezni. Ilyenkor nem kötelező a szmoking viselete, helyette megengedett egy elegáns, sötét színű öltöny nyakkendővel. A nők pedig viselhetnek kevésbé exkluzív öltözetet, elég egy koktélruha is.

Öltözékünk kiválasztásnál nagyobb mozgásteret enged, ha a creative black tie dress code szerepel. Ez a formális öltözék lazább, divatosabb alternatívája lehet. Belefér ilyenkor egy szmoking, fekete inggel és nyakkendő nélkül.  A nők  is jobban megmutathatják magukat, a koktélruhából választhatják a rövidebb verziót.

Nőnek maradni az üzleti életben - mit (nem) illik?

Nőknek az öltözködésnél általában nehezebb a dolguk, de ez azt is jelenti, hogy változatosabban tudnak öltözködni, mint az üzletemberek. Ezért ha külföldi üzleti útra készülünk, figyeljünk arra, hogy egymással jól kombinálható darabból álló ruhatárat vigyünk magunkkal.  Kötelező alapdarab, amellyel soha nem hibázhatunk, az a "kis fekete" ruha. Férfiaknál pedig egy sötétebb öltöny, fehér ing és nyakkendő.

De ne csak az üzleti megjelenésünkre figyeljünk! A smart casual darabok mellett legyen nálunk alkalmibb darab is, nem beszélve a váltócipőről. Soha ne induljunk el egyetlen magassarkú cipővel az útra és figyeljünk a kiegészítőkre is. Egy finom kendő, egy selyemsál, egy bross és egy nem túl kihívó parfüm is nagyban emeli eleganciánkat.

Menjünk akár egy üzleti tárgyalásra, egy vacsorára, vagy akár egy külföldi útra, vegyük figyelembe és tájékozódjunk előre a helyi szokásokról is. Japánban például előírás, hogy az üzletasszonyok csak tért alá érő szoknyát viselnek, de a férfiaknak is kötelező a nyakkendő viselése. Az arab világban az európai üzletasszonyoknak célszerű, ha a szoknya a boka alá ér. Kendőt nem kötelező viselni, de azért célszerű, ha tartunk magunknál egyet.

Ha péntek, akkor farmer

Bár egy kutatás szerint a hazai munkavállalók felénél vannak kötelezően betartandó munkahelyi öltözködési szabályok, a magyarok körében inkább a kényelem áll a középpontban, mint az elegancia, azaz a hétköznapi viseletet részesítjük előnyben, ha dolgozni megyünk.

Ma már a legtöbb cégnek saját öltözködési szabályokat tartalmazó előírásai vannak, érdemes megemlíteni, hogy íratlan szabályként egyre több munkahelyen - ahol egyébként kötelező az öltöny, nyakkendő viseletet - pénteken megengedett a lazább öltözet. Ezt a nemzetközi nyelv egyszerűen csak casual friday-nek vagy jeans day-nek (laza pénteknek, farmer napnak) hívja.

A laza pénteken férfiaknak megengedett a sportosabb öltözet, a farmer, vászonnadrág és póló viselete, tilos a rövidnadrág és a papucs. A nők is szabadabbra engedhetik öltözéküket, merészebb színeket és „többet mutató” ruhadarabokat választhatnak, azonban ilyenkor sem ajánlott túlzásokba esni, azt hagyjuk meg a munkahelyen kívülre!

A ruha magabiztosságot ad, ha jól van megválasztva

Két csapdára érdemes felhívni a figyelmet, amelyekbe könnyen beleeshetünk, ha nem megfelelően választjuk ki ruházatunkat. Hogyha nagyon túlöltözzünk (tárgyaló) partnerünket, ami úgy tűnhet, hogy szándékosan uralni akarjuk a kapcsolatot. Másrészt, ha túlságosan lazára vesszük a megjelenésünket, ez a másik fél iránti tisztelet hiányára utalhat, de partnerünk akár a szakmai kompetenciánkat is megkérdőjelezheti.

A lényeg: ha nincs a meghívóban jelezve a dress code, semmiképp se öltözzük túl az eseményt. Egy üzleti vacsorára ne menjünk kisestélyiben, szmokingban, mert garantált, hogy feszengve fogjuk magunkat érezni!

Amennyiben azonban két megfelelő megjelenés, vagyis egy kicsit elegánsabb, másik kevésbé elegáns között kell választanunk, inkább az elegánsabbat válasszuk, mert itt is igaz az elv: egy kicsit túlöltözni egy alkalmat kisebb baki, mint alulöltözni azt. Nem beszélve arról, hogy a megfelelő megjelenés magabiztosságot is ad a ruha viselőjének, ami pedig növeli az esélyt a sikerre.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Gyengül a forint, erősödik a dollár, magasban az olajár

Gyengül a forint, erősödik a dollár, magasban az olajár

Immár 75 dollár fölött a Brent típusú olaj, és a dollár is erőre kapott. A tőzsdéken nyugalom van, Ázsiában csak Kína emelkedett. A BUX erősödik, főleg a Mol és a Richter hatására, de ma a Mészáros-papírok is nekiindultak. A forint nem bírt a 310-es szinttel, így újra gyengélkedésbe kezdett.

További cikkek

Heti várható események, adatok

 • március 26
  GDP (év/év, igazított) - Q4
  március 27
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 40 mrdFt

  Fogyasztói bizalom (végleges) - március
  Conference Board fogyasztói bizalmi index - március

  március 28
  KSH: Foglalkoztatottság - 2017. december–2018. február
  KSH: Munkanélküliség - 2017. december–2018. február
  GDP (negyedév/negyedév, évesített, végleges) - Q4
  Yahoo! - 2017 Q4

  március 29
  KSH: Ipari termelői árak - február
  KSH: Külkereskedelmi termékforgalom - január
  Munkanélküliségi ráta - március
  Munkanélküliek számának változása (ezer fő) - március
  Fogyasztói árindex (év/év, előzetes) - március
  GDP (év/év, végleges) - Q4
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 30
  Munkanélküliségi ráta - február

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?