Hirdetés

Az Orbán-kormány a sportakadémiákat nyomatja

Székely Sarolta, 2019. december 15., 12:52

Ha a sportról van szó, elég gyorsan őrölnek a minisztériumi malmok, hiszen alig egy hónap alatt összeállt az állami sportakadémiák működési keretrendszere - derült ki a rendeletből. Körvonalazódik a kormány elképzelése a hazai minőségi utánpótlás-neveléssel kapcsolatban.

Orbán Viktor és Ivan Mestrovic (Fotó: NK Osijek)Orbán Viktor és Ivan Mestrovic (Fotó: NK Osijek)

A csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg az állami sportakadémiákról szóló kormányrendelet, mely alapján egészen jól körvonalazódik a kormány elképzelése a hazai minőségi utánpótlás-neveléssel kapcsolatban. Orbán Viktor szűk egy hónappal ezelőtt utasította határozat formájában Kásler Miklós, emberi erőforrások minisztert a sportakadémiai rendszer feltételeinek kidolgozására. Ez a minőségi élutánpótlás-nevelést megalapozó tehetséggondozást, felkészítést és versenyeztetést segítené elő.

Az állami sportakadémia célja az lesz a rendelet szerint, hogy keretet biztosítson azoknak a fiataloknak, akik szeretnének részt venni a minőségi utánpótlás-nevelést biztosító képzésben. Az akadémiák azonban csak egy szűk korcsoport számára lesznek elérhetőek, a rendelet szerint a 15-19 évesek számára kiírt és szervezett versenyrendszerben segítenek biztosítani a versenyzési lehetőséget.

Amellett, hogy sportszakmai segítséget nyújtanak (dopping-ellenőrzés, teljesítménydiagnosztika, táplálkozástudomány stb.), még élet- és sportbaleset-biztosítást is kötnek a sportolók javára. Az életkorból fakadóan a sportakadémiák segítik összehangolni az élsportot a tankötelezettség teljesítésével is, ám ez nem újdonság, hiszen eddig is volt kapcsolat a köznevelési intézmények, kollégiumok és az akadémiák között.

Csúcsszerv

Ezek az állami sportakadémiák az utánpótlás-nevelés egyfajta csúcsszerveként fognak működni a rendelet alapján. Az önállóság mellett ugyanis - első körben 4 évre szóló - megállapodást köthetnek a sportegyesületek akadémiáival. A kézilabdában 6, a kosárlabdában legfeljebb 4, a labdarúgásban pedig legfeljebb 10 ilyen megállapodást köthet a miniszter, Kásler Miklós. Ezek a megállapodások két célt szolgálnak:
  • "Egyrészt az utánpótlás-nevelés tárgyi és sportszakmai feltételeit, keretrendszerét egységesítik,
  • másrészt újabb közpénzek áramolhatnak azokhoz az egyesületekhez, melyekkel megállapodás született."

A rendelet alapján ugyanis ezek a lényegében kiemeltté váló sportegyesületi akadémiák megkapják az "Államilag elismert sportakadémia" titulust, másrészt fenntartásukhoz, működésükhöz, sportakadémiai feladatok ellátásához költségvetési támogatást kapnak. Ez alól egyébként a határon túli sportszervezetek sem kivételek (ha már tízmilliárdok áramoltak az elmúlt néhány évben a határon túli fociba), tehát velük is megállapodást köthet Kásler Miklós.

A miniszter ellenőriz

Mivel a belföldi  egyesületek a TAO-rendszerben is igényelhetnek támogatást hasonló célokra, az az akadémia, mely megállapodást köt, vállalja, hogy a jövőben kizárólag ingatlanra irányuló tárgyi eszköz beruházás, felújítás céljából igényel TAO-t. Ennek ellenőrzésre lényegében a miniszter feladata lesz: az érintetteknek a sportfejlesztési programjukat előbb Kásler Miklósnak kell bemutatniuk.

Noha a sportakadémia-rendszer egyelőre csak három sportágban kerül bevezetésre, azért a miniszterelnök kedvenc sportága, a labdarúgás most is kiemelésre került és előnyt élvez. A rendelet értelmében ugyanis - mely a kihirdetést követő napon, tehát péntektől lépett hatályba - a miniszter a kosárlabda és a kézilabda sportágban a sportakadémia részére a sportakadémiai feladatok ellátásával összefüggésben a 2020. január 1-jét követően felmerült kiadásokhoz nyújthat állami sportcélú támogatást.

Az indoklás pedig ez

A labdarúgásban ugyanakkor visszamenőleges hatállyal is működik a dolog: azoknak a szervezeteknek, melyekkel december 20-ig megszületik a keretmegállapodás, a 2019. július elseje óta felmerüt költségekhez is adható állami támogatás.

A rendelethez csatolt indoklás szerint minderre azért van szükség, mert az akadémiák a mai állapot szerint jelentősen különböző anyagi erőforrásokkal rendelkeznek, emiatt pedig nem garantálható, hogy az akadémiák azonos és magas színvonalú szakmai munkát végezzenek. Magyarországon az akadémiák általában sportklubokhoz kötődnek, azok utánpótláscsapatait fogják össze. A komoly hagyományokkal rendelkező sportklubokhoz kötődés értéket képvisel, ezért sportklubhoz nem kötődő akadémia csak kivételesen támogatható. A szabályozás során a jogalkotó garanciákat állapít meg, amelyek megakadályozzák, hogy a sportakadémiai utánpótlásra szánt költségvetési forrásokat bármilyen más célra – ideértve a klub profi csapatát – lehessen felhasználni.

A jogalkotó fontosnak tartja, hogy az akadémiák sportklubjaikon keresztül folyamatos kapcsolatban legyenek a sportági szakszövetséggel. A rendelet alapján kötött keretmegállapodások egységesítik az akadémiák tárgyi, technikai és szakemberfeltételeit és az azok finanszírozásához szükséges összeget.

 

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Súlyos történelmi árny vetül a mai berlini konferenciára

Súlyos történelmi árny vetül a mai berlini konferenciára

A konferenciának sem a történelmi, sem a közelmúltbeli előzményei nem tölthetnek el bennünket pozitív várakozással. Számos jel szerint Berlin és az EU egy átfogó katonai beavatkozásra készül Líbiában és a térségben. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés