Hirdetés
Hirdetés

Kihasználják, hogy fázunk: gyanús hirdetőkre vadászik a hatóság

2018. február 14., 09:57

A Nébihnél folyamatosan ellenőrzik az internetes tűzifahirdetéseket.

A tűzifa egy meglehetősen kelendő dolog ebben a hideg időben, korábban még hiányállapot is keletkezett. Az óriási érdeklődés miatt nem csoda, hogy ellepték a hirdetők az internetet, ezeknél azonban talán a legnehezebb kiszűrni a hirdető személyét és a hirdetés valóságtartamát, ezért razziázik a Nébih, tudta meg a Privátbankár.hu. A vizsgálat pedig eredményes: az első körben ellenőrzött hirdetések 70 százalékát kellett törölni szabálytalanság miatt.

A Nébih szakemberei – a weboldal működtetőivel együttműködve – a Jófogáson megjelenő tűzifahirdetéseket ellenőrizték. A próbavásárlások során a hatóság elsősorban a hirdetők azonosíthatóságát és a hirdetések valóságtartalmát vizsgálta. Összesen 54 hirdetést kellett eltávolítani – ez a magas arány arra enged következtetni, hogy jelenleg az internetes hirdetések jelentős részében a megvételre kínált tűzifa vélhetően illegális eredetű vagy a hirdetők jogszerűtlen módszerekkel, a vásárlók megkárosításával igyekeznek azt értékesíteni.

Hirdetés

Honnan ismerem fel a csalókat?

A Nébih ad néhány tanácsot, amelyből felismerjük, csalóval vagy épp illegális fakereskedővel van-e dolgunk. Mindenekelőtt figyeljük, hogy a hirdető az EUTR technikai azonosító számát, vagy erdőgazdálkodói kódját feltüntette-e a hirdetésben. Ha ez megvan, mindenképp jelezzük, hogy csak olyan tűzifát veszünk át, amit a Nébih-hez bejelentett szállítójeggyel szállítanak – ez szavatolja, hogy tényleg legális úton szerzett fát vásárolunk.

Kevésbé specifikus, hisz minden vásárlásra érvényesíthető: mindig kérjünk számlát vagy nyugtát, továbbá a tűzifavásárlók részére kötelezően átadandó tájékoztatót, amelyből további hasznos információkat nyerhetünk. Amikor átvesszük a fát, ellenőrizzük, hogy a szállítójegyen a feladó rovatban a hirdető megnevezése, telephelye, erdőgazdálkodói kódja vagy EUTR technikai azonosítószáma, adószáma, valamint a szállított tűzifa fafaja és mennyisége, továbbá a szállító jármű rendszáma fel van-e tüntetve – és, hogy ezek egyeznek-e a hirdetésben látottakkal.

Ha nincs tűzifa, akkor is fűteni kell - veszélyes megoldást találtak a magyarok. >>>
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Időzített bomba lett a kontinens, ahonnan a legtöbben jönnek Európába

Időzített bomba lett a kontinens, ahonnan a legtöbben jönnek Európába

A nyugati sajtó még mindig a jövő gazdasági reménységeként áradozik Afrikáról, holott a kontinens egyre több országa egyre mélyebbre süllyed az adósság-örvényben. Tavaly abból a Nigériából jöttek a legtöbben Európába, ahol a kamat-kiadások már megegyeznek az olajbevételekkel. Az afrikai állampapírok már időzített bombának tekinthetők?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?