3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A BMI szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 51 pont lett, ez bővülést jelez ugyan, de augusztusban ennél jobb adat szokott jönni a hosszú távú augusztusi átlag 52,3 pont, és előző hónaphoz képest nagyot esett a BMI, a vizsgált részindexek döntő része csökkent. Jó hír azonban, hogy a foglalkoztatottságindex értéke ismét növekedésre utal.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 51 pont. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada júliushoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban tizenhárom hónapja tart már a bővülés.

 


Ráadásul az elmúlt egy évben egyszer sem volt 50 pont alatt az index, ami arányaiban kedvezőbb az előző évhez képest. Az augusztusi index 5,6 százalékponttal alacsonyabb a júliusi értéknél (56,6). Augusztus összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években, az elmúlt három évben az augusztusi átlag azonban 51,3 pont volt.

A termelési mennyiség indexe csökkent júliushoz képest, de egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már tizedik hónapja. A mostani érték átlag alattinak számít, az elmúlt 18 évben hatszor volt kisebb az index értéke augusztusban.

Az új rendelések indexe erősebben visszaesett, és a mostani így a hatodik legalacsonyabb augusztusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így is magasabb lett, de alulmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

Az augusztusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett júliushoz képest, és az ütem némileg gyorsult. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték 2010 és 2011 után. Az index értéke hatvan hónapból ötvenhétszer volt 50 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek csökkenni kezdtek, egy hónapos növekedés után ismét, de az ütem viszonylag gyenge. Az idei augusztusi érték az elmúlt tizennyolc év értékei alapján átlag alatti, és a hetedik legkisebb augusztusi.

A foglalkoztatottsági index 2014 januárjától majdnem mindig bővülést mértek, csak a májusi érték jelzett enyhe csökkenést, megtörve a trendet.

Kevés a fűrészpor

A beszerzési mennyiség indexe csökkent júliusi értékéhez képest, de egyúttal a mennyiség további emelkedését jelzi. A beszerzési árak esetében az árak enyhe növekedési üteme erősödött.

Ebben a hónapban alumínium és kiszakított császárszalonna kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiányt barna mustármag, cellulóz, fűrészpor, kazánlemez és speciális lemezek esetében jeleztek. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink fólia, fűrészpor és réz esetében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG