4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

KKV
Magyarország globálisan is az élmezőnyben van a felhasználók tudtán kívül megfertőzött számítógépek számát tekintve - sokan észre sem veszik, hogy az ő gépükről támadnak más rendszereket. A lakosságot nem érdekli az egész, a cégeknél pedig informatikushiány van; pedig a támadások egyre kifinomultabbak, és már rég nem csak a nagy banki rendszereket célozzák.

A jelenleg domináló – és a jövőt formáló – technológiai trendek mindegyike a fokozott konnektivitás, a hálózatba kapcsolt világ felé mutat. Lassan minden eszközünk rendelkezik internetcsatlakozással, ami jócskán megnöveli a sebezhetőséget.

A Deloitte számos rendszert tesztel Magyarországon és a világon is. Azt tapasztalják, hogy az informatikai támadások elkövetői egyre kifinomultabb módszereket vetnek be, és a kedvelt célpontok listája is egyre hosszabb: 15 éve még a bankszektort támadták a leggyakrabban, ma már bárki eshet áldozatul.

Egyre elterjedtebbek a zsarolóvírusok

Nincs ellenszere a legszemetebb számítógépes vírusnak - hogyan védekezzünk?

Manapság a „klasszikus”, e-mailen vagy USB sticken keresztül fertőző vírusok (például trójai és kémprogramok) mellett a ransomware-ek, vagyis a zsarolóvírusok a legelterjedtebbek – lakossági és vállalati tekintetben egyaránt. Ezek jellemzően állományokat titkosítanak a fertőzött gépen, mely adatállományokat csak egy bizonyos összeg átutalása után lehet újra elérni. Egyes, kifinomultabb támadásokat az elkövetők hónapokig, sőt akár évekig is tervezhetik, a nyílt forráskódú világban ugyanis sokkal könnyebb elrejtőzni, a radar alatt maradni, ráadásul egyre olcsóbban és egyre könnyebben lehet felépíteni egy-egy ilyen jellegű támadást.

Ugyan, mégis minek törnék fel az én ócska gépemet...

Azt hihetnénk, hogy a kiberháborúban csak azok a komputerek és rendszerek lehetnek érintettek, amelyek feltörése vagy eltérítése kiemelkedő haszonnal járhat; hogy a nagyvállalatok meghackelése igencsak távol áll a lakossági szinttől. A kiberbűnözők azonban úgynevezett botnet hálózatokba tudják bekötni azon civil „zombigépeket”, amelyeken ártó programok futnak, a felhasználók tudta nélkül - hívja fel a figyelmet a Deloitte.

Vagyis a lakosság alacsony biztonságtudatossága akár közvetlen hatással lehet a nagyvállalatok ellen intézett kibertámadások számára és súlyosságára nézve is.

Elszomorító a magyar lakosság hozzáállása

A Symantec idei jelentése alapján Magyarország globálisan a 6. helyen áll a 2015-ös rosszindulatú botaktivitások tekintetében. Ez az eredmény főleg a lakosság kibertudatossága felől nézve tanulságos. A vírusok jellemzően az Adobe-programcsomagot, pdf-eket, vagy épp a flash multimédiás alkalmazást támadhatják és fertőzhetik meg.

A globális botnet-aktivitásból való részesedés 2015-ben (%)
1 Kína 46,1
2 Egyesült Államok 8,0
3 Tajvan 5,8
4 Törökország 4,5
5 Olaszország 2,4
6 Magyarország 2,2
7 Németország 2,0
8 Brazília 2,0
9 Franciaország 1,7
10 Spanyolország 1,7
Forrás: Symantec Internet Security Threat Report (ISTR) 2015

Ezek frissítésével, illetve a lehetőleg legális forrásból beszerzett operációs rendszerek és a számos addicionális szolgáltatást kínáló vírusirtók beszerzésével és frissítésével csökkenteni lehet a kockázatot a Deloitte szerint.

Nincs elég informatikus

Ezzel szemben, vállalati szinten a szakemberhiány okozza a legkomolyabb problémát. Az IT-szektor amúgy is munkaerőhiánnyal küzd, elképzelhetjük, hogy az IT-biztonság speciális részterületén mindez a hiány hatványozottabban és sokkal fájóbb következményekkel jelentkezik.

Jól működő információbiztonsági rendszerhez elengedhetetlen a megfelelően képzett emberi erőforrás megléte - írja közleményében a Deloitte.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG