4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Eddig az eurózóna felbomlásáról csak elméleti síkon beszéltünk, viszont most a súlyos görög válság kapcsán látszik, hogy mai formájában sérülékeny a közös valuta. Vagy megreformálják, vagy óhatatlanul kihullik egy vagy több ország, esetleg felbomlik az egész zóna. Mi tehet ekkor, akinek eurója van?

Most merül fel először

A kérdés azért merül fel ebben a formájában, mert most jutott el oda a görög válság, hogy néhány tagállamnak elege lett az egészből, és nem hajlandók sem vég nélkül finanszírozni egy tagországot, sem geopolitikai okok vagy éppen más külső hatalom akarata miatt felülírni a gazdasági racionalitást, legalábbis a saját számlájukra. Ez oda vezethet, hogy ha a görög ügyben, vagy egy ahhoz hasonló másik konfliktusban ezek az említett szempontok nyernek, akkor néhány ország egyszerűen megunja az egészet, és maga távozik.

Ha csak Görögország távozna, azt meg sem érezné az euró, hisz gazdaságilag csak 2 százalékot képvisel az ország, és már amúgy is hazavitték az okosabb görögök ropogós euró bankjegyekben, amit lehetett. Csak a nagy bukó maradna a soha vissza nem fizetendő adósság formájában, melyet egyszer le kell nyelnie a tagállamok adófizetőinek.

Még akkor sincs nagy dráma, ha Szlovákia vagy Litvánia unja meg, hogy fizet egy gazdagabb országnak, és kilép. A szóban forgó pénzmennyiség megint csak elenyésző az egészhez képest. Na de mi van akkor, ha Németország unja meg a banánt, esetleg vele együtt még egy páran? Akkor van igazi gond: hogy lehet ilyen esetben meghatározni, mennyi eurót váltanak át és mire? Mit kap mondjuk az egyszeri magyar polgár, aki párnacihájában egy köteg eurót dédelget?

Eddig nem aggódtunk

Eddig elméletben úgy számoltuk, hogy ha megszűnik az euró, akkor mindenki kap helyette 19 valutát, mondjuk GDP arányosan. Csakhogy ezzel több probléma is felmerül. Egyrészt egy zónatag polgár, mondjuk egy német, nem óhajt 19 valutát látni a számláján, hanem azt mondja, neki márkát adjanak, ha már egyszer kilépnek. Ebben az esetben viszont az lenne a megoldás, hogy mindenkinek lakóhelye, állampolgársága vagy bankszámlájának helye szerint adnák az adott ország valutáját.

Ebből viszont további gondok adódnak. Például egy magyar polgár magyarországi bankjában tartott eurójával mi lesz? Vagy a külföldi államok devizatartalékaival? Ők ugyan kaphatnának 19 valutát, de ez rögtön torzulásokhoz vezetne, miután tartalékvaluta szerepe csak a márkának lesz, a többiből így fölösleg keletkezik, ami az anyaországokba visszakerülve inflációt okoz.

Itt el is jutunk oda, hogy nem lehet GDP arányosan felosztani az eurót, mivel a tartalékvalutaként fennálló részből német márkát kéne adni. De még ez sem stimmel teljesen, hisz a német márka kisebb mértékben lesz tartalékvaluta, mint az euró volt, így kiderül, hogy egy csomó eurót egész egyszerűen be kéne vonni, vagy a többi tartalékvalutára váltani. Ez így technikailag szinte megoldhatatlannak tűnik.

Nincs precedens

Eddig csak olyan valuták bomlottak fel, melyeknek nem volt nemzetközi jelentősége. Jugoszláv dinárja szinte senkinek nem volt Jugoszlávián kívül, és miután gyenge, inflálódó pénz volt, maguk a jugoszláv, majd szlovén, horvát stb. polgárok is boldogan váltak meg tőle. A szovjet rubel pedig majdnem úgy el volt inflálva, mint nálunk a pengő 1946-ban, így lényegében nem is volt mit átváltani. A csehszlovák korona stabil volt, de nem okozott problémát, mert két közel azonos valuta lett belőle.

Ha a felosztás lakhely/bank helye/ állampolgárság szerint zajlik le, akkor viszont megismétlődhet az, ami az NDK márkánál történt, csak a németek nem mennének bele. Nyilvánvalóan mindannyian márkát akarnánk eurónk helyett, ezért megpróbálnánk német bankba, esetleg német állampolgár számlájára tenni, hogy váltsa át nekünk. Az NDK márkánál is így volt, egész iparág szervezte a folyamatot, de nem volt olyan nagy mennyiség a keleti márkából, hogy ez zavarta volna a Bundesbankot.

Ez is a németeken múlik

Euróból viszont rengeteg van, ott ezt nyilván nem hagynák. Esetleg egy szombat éjjel hajtanák végre a műveletet, mint 1948-ban, mikor az erős márkát bevezették, és akkor a németek számlái rendben lennének, viszont mindenki más bajban lenne. Persze hozzá kell tennünk, hogy a németek alaposan végiggondolnák ezt az egészet, és megpróbálnának olyan megoldást találni, ami elfogadható az euró tulajdonosoknak, és Németországnak legfeljebb egy egyszeri, de utolsó költséget jelentene.

Tulajdonképpen rémisztő forgatókönyvek, teljesen érthetőek azok a vélemények, melyek nem akarnak kivételt tenni Görögországgal, visszarettentve más államokat a túlköltekezéstől, és így az eurózóna óhatatlan felbomlásától. Mindenkinek fájdalmas lenne, nem véletlenül akarják a németek elkerülni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG