Hirdetés
Hirdetés

Olcsón akarsz egy zseniális fesztiválra menni? Erről talán még nem hallottál

2017. június 30., 13:28

Olaszország szíve elég közel van ahhoz, hogy meghódítsa a magyarok szívét is - egy nagyon magas színvonalú, ám mégis megfizethető fesztivált ajánlunk, ahol egyaránt láthatjuk Dél-Amerika legjobb együttesét, korunk egyik legfontosabb rendezőjének művét vagy épp a világ jelenlegi legjobb táncosát. Tökéletes fesztivál egy tökéletes itáliai helyszínen.

Olaszország közepén, Rómától mintegy 130 kilométerre a hegyekben található Spoleto. A város leginkább a nevével fémjelzett fesztiválról híres, amit valójában Festival dei Due Mondinak, azaz a Két Világ Fesztiváljának hívnak.

Gian Carlo Menotti olasz-amerikai zeneszerző álmodta meg a fesztivált, hogy közelebb hozza egymáshoz az európai és az amerikai kontinens kultúráját. Ő választotta ki helyszínnek Spoletót is. Lévén egy pénztelen, kiürülő kisvárosról volt szó, minden nagyon olcsó volt, elhelyezkedése kiváló, ráadásul már akkor is két beltéri színházzal rendelkezett. A fesztivál a kisvárost felvirágoztatta - a rendezvény mára az egyik legizgalmasabb, nagyon színes programmal rendelkező fesztivállá nőtte ki magát, gyakorlatilag az egész környék ebből él.

Hirdetés

Kezdetben csak komolyzenei és operaelőadásokat tartottak, ma már ezek mellett kiállítások, tánc és prózai produkciók is színesítik a programot. S van a fesztiválnak még egy komoly érdeme: megfizethető. A legdrágább jegyek nagyjából 50 euróba kerülnek, a program pedig kimagasló színvonalú.

A kiváló programból a teljesség igénye nélkül kiemelünk féltucatot:

Grupo Corpo

A brazil táncegyüttes Dél-Amerika legfontosabb és egyben egyik legjobb együttese. Leginkább a holland NDT-hez hasonlítható. Kortárs táncot táncolnak, mégis minden táncosuk és koreográfusuk szigorúan a klasszikus balett alapjaira épít. Kifejezetten humoros, ahogyan a klasszikus balettet a helyi tradicionális mozdulatokkal keverik. Bár vicces, semmiképpen sem nevetséges. Fantasztikus táncosok dolgoznak kiváló szellemi háttérrel. A fesztiválon két egyfelvonásos művet táncolnak el: a Dança Sinfônicát és az ikonikussá vált Parabelót melyet Rodrigo Pederneiras koreografált.

Müller-Wilson: Hamletmachine

Jelenkorunk egyik legfontosabb és legegyedibb rendezőjéről, Robert Wilsonról már mi is írtunk korábban. A Hamletmachince egy korai rendezése, 1986-ban mutatta be New Yorkban. Talán ezzel a darabbal indult el Wilson igazán és ehhez a darabhoz köthető legendás barátsága Heiner Müller német drámaíróhoz, akivel az író '95-ös haláláig szellemi és alkotótársak voltak.

Wilson most felújítja a darabot a fesztivál kedvéért és az Accademia Nazionale d’Arte Drammatica Silvio d’Amico, azaz az olasz színművészeti egyetem növendékeivel adatja az elő. Biztosan kivételes élményben lesz része azoknak, akik megnézik a darabot.

Bolle and Friends

Roberto Bolléról is írtunk már, így nem ismételnénk magunkat. A legendás balett-táncos megint egy évvel öregebb lett, ami nála azt jelenti, hogy egy évvel fiatalabbnak néz ki és kicsit még magasabbra ugrik, a spicce pedig még szebb mint volt. Bolle és barátai – a nemzetközi balettvilág legjava – balettgálája mindenképp kötelező annak, aki a környéken jár. Ha valaki nem látott még balettet, azt sem tudja, mi az és már a gondolatától is ásítozni kezd, az is menjen el - higgye el, hogy nagyszerű élményben lesz része.

Oscar Wilde – Alberto Colla: Delitto e Dovere

Alberto Colla 1968-as születésű olasz komponista új operáját Oscar Wilde írásai alapján állította össze. A bűn és a bűn lelkiismereti következményeinek (mondjuk ki: a bűn és a bűnhődés, de Dosztojevszkij művétől teljesen független) problematikáját járja körül a darab. Írtunk már arról, mekkora dolog, ha valahol új operát mutatnak be, kíváncsian várjuk az előadást, amiről sajnos egyelőre nem sokat lehet tudni, bár ez nem meglepő ilyen esetben - hiszen egészen a premierig fennáll a lopás lehetősége. Mindenesetre biztosak vagyunk benne, hogy nem fog csalódni az, aki megnézi a 12 nemzetközi nagydíjjal kitüntetett olasz nemzeti kincs új művét.

Koncertek: Santiago Cañón és Silvia Colasanti

A koncertek közül külön izgalmas lehet a Santiago Cañón nevével fémjelzett cselló-est, melyen 18-19. századi kolumbiai zeneszerzők művei fognak felcsendülni.

A fesztivál egyik fő eseménye lesz Silvia Colasanti, a fiatal olasz zeneszerzőnő Requiemje, amelyet a térségben nemrég pusztító földrengés áldozatainak emlékére komponált a művész.

Persze minden kategóriában rengeteg program lesz még, továbbá minden éjjel ingyenes szabadtéri komolyzenei koncertek, installációk és (konzervatív értelemben vett) performanszok várják a városba látogatókat. Biztosan nagyszerű élmény lesz a következő bő két hétben a városba látogatni!

Íme a fesztivál reklámvideója - nem kell tőle megijedni, maga a fesztivál biztosan sokkal jobban sikerül majd.

A fesztivál honlapja >>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

Míg a 90-es évek elején kevesebb, mint 10 ezer forint volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a mostani 140 milliárddal szemben. Azt is kevesen tudják, hogy nálunk a legolcsóbb a kötelező Európában. Már év közben is lehet biztosítót váltani, de mit fedez pontosan a biztosítás?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?