Hirdetés
Hirdetés

Olcsón akarsz egy zseniális fesztiválra menni? Erről talán még nem hallottál

2017. június 30., 13:28

Olaszország szíve elég közel van ahhoz, hogy meghódítsa a magyarok szívét is - egy nagyon magas színvonalú, ám mégis megfizethető fesztivált ajánlunk, ahol egyaránt láthatjuk Dél-Amerika legjobb együttesét, korunk egyik legfontosabb rendezőjének művét vagy épp a világ jelenlegi legjobb táncosát. Tökéletes fesztivál egy tökéletes itáliai helyszínen.

Olaszország közepén, Rómától mintegy 130 kilométerre a hegyekben található Spoleto. A város leginkább a nevével fémjelzett fesztiválról híres, amit valójában Festival dei Due Mondinak, azaz a Két Világ Fesztiváljának hívnak.

Gian Carlo Menotti olasz-amerikai zeneszerző álmodta meg a fesztivált, hogy közelebb hozza egymáshoz az európai és az amerikai kontinens kultúráját. Ő választotta ki helyszínnek Spoletót is. Lévén egy pénztelen, kiürülő kisvárosról volt szó, minden nagyon olcsó volt, elhelyezkedése kiváló, ráadásul már akkor is két beltéri színházzal rendelkezett. A fesztivál a kisvárost felvirágoztatta - a rendezvény mára az egyik legizgalmasabb, nagyon színes programmal rendelkező fesztivállá nőtte ki magát, gyakorlatilag az egész környék ebből él.

Hirdetés

Kezdetben csak komolyzenei és operaelőadásokat tartottak, ma már ezek mellett kiállítások, tánc és prózai produkciók is színesítik a programot. S van a fesztiválnak még egy komoly érdeme: megfizethető. A legdrágább jegyek nagyjából 50 euróba kerülnek, a program pedig kimagasló színvonalú.

A kiváló programból a teljesség igénye nélkül kiemelünk féltucatot:

Grupo Corpo

A brazil táncegyüttes Dél-Amerika legfontosabb és egyben egyik legjobb együttese. Leginkább a holland NDT-hez hasonlítható. Kortárs táncot táncolnak, mégis minden táncosuk és koreográfusuk szigorúan a klasszikus balett alapjaira épít. Kifejezetten humoros, ahogyan a klasszikus balettet a helyi tradicionális mozdulatokkal keverik. Bár vicces, semmiképpen sem nevetséges. Fantasztikus táncosok dolgoznak kiváló szellemi háttérrel. A fesztiválon két egyfelvonásos művet táncolnak el: a Dança Sinfônicát és az ikonikussá vált Parabelót melyet Rodrigo Pederneiras koreografált.

Müller-Wilson: Hamletmachine

Jelenkorunk egyik legfontosabb és legegyedibb rendezőjéről, Robert Wilsonról már mi is írtunk korábban. A Hamletmachince egy korai rendezése, 1986-ban mutatta be New Yorkban. Talán ezzel a darabbal indult el Wilson igazán és ehhez a darabhoz köthető legendás barátsága Heiner Müller német drámaíróhoz, akivel az író '95-ös haláláig szellemi és alkotótársak voltak.

Wilson most felújítja a darabot a fesztivál kedvéért és az Accademia Nazionale d’Arte Drammatica Silvio d’Amico, azaz az olasz színművészeti egyetem növendékeivel adatja az elő. Biztosan kivételes élményben lesz része azoknak, akik megnézik a darabot.

Bolle and Friends

Roberto Bolléról is írtunk már, így nem ismételnénk magunkat. A legendás balett-táncos megint egy évvel öregebb lett, ami nála azt jelenti, hogy egy évvel fiatalabbnak néz ki és kicsit még magasabbra ugrik, a spicce pedig még szebb mint volt. Bolle és barátai – a nemzetközi balettvilág legjava – balettgálája mindenképp kötelező annak, aki a környéken jár. Ha valaki nem látott még balettet, azt sem tudja, mi az és már a gondolatától is ásítozni kezd, az is menjen el - higgye el, hogy nagyszerű élményben lesz része.

Oscar Wilde – Alberto Colla: Delitto e Dovere

Alberto Colla 1968-as születésű olasz komponista új operáját Oscar Wilde írásai alapján állította össze. A bűn és a bűn lelkiismereti következményeinek (mondjuk ki: a bűn és a bűnhődés, de Dosztojevszkij művétől teljesen független) problematikáját járja körül a darab. Írtunk már arról, mekkora dolog, ha valahol új operát mutatnak be, kíváncsian várjuk az előadást, amiről sajnos egyelőre nem sokat lehet tudni, bár ez nem meglepő ilyen esetben - hiszen egészen a premierig fennáll a lopás lehetősége. Mindenesetre biztosak vagyunk benne, hogy nem fog csalódni az, aki megnézi a 12 nemzetközi nagydíjjal kitüntetett olasz nemzeti kincs új művét.

Koncertek: Santiago Cañón és Silvia Colasanti

A koncertek közül külön izgalmas lehet a Santiago Cañón nevével fémjelzett cselló-est, melyen 18-19. századi kolumbiai zeneszerzők művei fognak felcsendülni.

A fesztivál egyik fő eseménye lesz Silvia Colasanti, a fiatal olasz zeneszerzőnő Requiemje, amelyet a térségben nemrég pusztító földrengés áldozatainak emlékére komponált a művész.

Persze minden kategóriában rengeteg program lesz még, továbbá minden éjjel ingyenes szabadtéri komolyzenei koncertek, installációk és (konzervatív értelemben vett) performanszok várják a városba látogatókat. Biztosan nagyszerű élmény lesz a következő bő két hétben a városba látogatni!

Íme a fesztivál reklámvideója - nem kell tőle megijedni, maga a fesztivál biztosan sokkal jobban sikerül majd.

A fesztivál honlapja >>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Komoly hibák a BKK-nál, de meddig mehet el egy etikus hacker?

Komoly hibák a BKK-nál, de meddig mehet el egy etikus hacker?

Az egyik legkomolyabb társadalmi botrányt az elmúlt napokban a BKK jegyvásárlási rendszerében hibát találó, majd azt bejelentő és nyilvánosságra hozó 18 éves hobbiinformatikus ügye volt. A T-Systems, a rendszert üzemeltető cégként feljelentette a hackert, az eljárás ugyan jogilag rendben van, de külföldön ez a feljelentés nem történt volna meg.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Heti várható események, adatok

 • július 17
  Ipari termelés, GDP és kiskereskedelmi forgalom
  Netflix (2017 Q2)
  július 18
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  Fogyasztói árindex
  ZEW index
  július 19
  Wizz Air (2018 Q1)
  Morgan Stanley (2017 Q2)
  július 20
  KSH: Keresetek (január–május)
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről
  Import és export
  EKB kamatdöntése
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói bizalom
  július 21
  General Electric (2017 Q2)

Szavazás

Ön melyik országban tartana a leginkább terrortámadástól nyaralás közben?