4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Csúszdaőr lehetett a sárvári gyógy- és élményfürdőben. Fizetést ugyan nem kapott, de szüleivel mindvégig egy négycsillagos szállodában lakhatott. Valószínűleg ő volt a legszerencsésebb diákmunkás a nyáron, másoknak irodai, mezőgazdasági munka jutott, esetleg - némi segítséggel - kisegítés a különféle fesztiválokon.

Az idei vakáció hónapjaiban 23 ezer 500 fiatal vállalt valamilyen munkát, 7500-zal több, mint tavaly - áll az Nemzetgazdasági Minisztériumnak az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában. A dokumentum szerint a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból a diákfoglalkoztatás támogatására, az elmúlt évinél 200 millió forinttal több pénz, 1,7 milliárd forint állt rendelkezésre.

Az MTI tudósítói az egyes régiók nyári diákfoglalkoztatási tapasztalatainak néztek utána.

Nagy volt a tolongás a hivatalokban

Pest megyében ezen a nyáron megközelítően 1500 diákot foglalkoztattak a munkáltatók, a fiatalok többsége egy hónapra szegődött el. Többnyire az önkormányzatok vették fel a diákokat, elsősorban ügyviteli, adminisztrátori, illetve hivatalsegédi munkakörbe. A legtöbb diákmunkás a monori, a gyömrői, a ceglédi és az újszilvási polgármesteri hivatalban helyezkedett el. A budaörsi városházán a nagy túljelentkezés miatt volt akiket el is kellett utasítani.

Protekció a mosogatáshoz is

Tolna megyében jellemzően mezőgazdasági munkákra, illetve gyártósori összeszerelésre, árufeltöltésre kerestek vakációzó fiatalokat, zömében a Meló-Diák diákmunka hálózaton keresztül. Husi Bence, a szervezet marketing vezetőjének tájékoztatása szerint az idén több tanuló keresett állást, mint amennyi állást felkínálhattak részükre. A többség a tanév befejeztével  júniusban szeretett volna munkába állni, ezért például a július végén aktuális kukoricacímerezésre már alig volt jelentkező. A diákok általában 600-650 forintos bruttó órabérért dolgoztak. Ennél jóval többet kereshettek a július végén Dádpusztán megtartott goa-fesztivál vendéglátó egységeiben, itt azonban - egyik kisegítő mosogató véleménye szerint - csak ismeretség útján lehetett munkához jutni.

Miért kell a diákmunka?

Vas megyében a diákmunkát vállalók leginkább az irodai munkákat részesítették előnyben, de sokan szívesen próbálták ki magukat az idényjellegű mezőgazdasági kétkezi feladatokban is - mondta el az MTI-nek Baksy Marianna, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet vezető munkatársa. A diákok havi átlagkeresete 50-60 ezer forint körül alakult, de a többség csupán 2-3 hétre keresett munkát. Növekszik azon diákok száma, akik keresetükkel a családi háztartásba kívánnak besegíteni, vagy iskoláztatásuk költségeihez iparkodnak hozzájárulni.

Szombathelyen 45 diák a város különféle kulturális rendezvényein segédkezett, a múzeum által végzett ásatásokon régészek mellett dolgoztak, vagy a vasi skanzenben a kertrendezésnél. Az igazi nyári "álommunka" azonban alighanem annak a 11 éves kisiskolás fiúnak jutott, akit egy marketing akció során választottak ki és a sárvári gyógy- és élményfürdőben néhány napig csúszdaőrként rendezte a csobbanni készülő vendégek sorait. Ő ugyan nem kapott fizetést, de szüleivel együtt egy négycsillagos hotelben lakhatott.

Akiket kerestek

A  Hajdú-Bihar megyei Hajdúböszörményben augusztus 15-tel már befejeződött a nyári diákmunka szezon. 149 tanuló vette ki részét az önkormányzat munkáiból, egy hónapos, illetve kéthetes turnusokban. A 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanuló diákok kiválasztásánál előny volt a pénzügyi, gazdasági, nyelvi, turisztikai ismeret. Így sokan dolgozhattak a helyi fürdőben, a turinform irodában, a városi múzeumban, mások pedig az óvodában, idősek otthonában. Az egy hónapra eső munkabérük 76 125 forint volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG