3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A brit Konzervatív Párt múlt héten kiadott manifesztuma több olyan javaslatot tartalmazott, melyek inkább megszorítás jellegűek (persze ha kilépnek az EU-ból, óhatatlanul kellenek majd a megszorítások), emellett maga a kilépés mikéntje is megdöbbentő volt. A hatás nem maradt: a párt előnye máris megfeleződött.

A múlt héten kiadott manifesztumban azt találtuk a legmeglepőbbnek, hogy Theresa May miniszterelnök a lehető legkeményebb szakítást helyezte kilátásba az Európai Unióval, akár azt a lehetőséget is felvetve, hogy semmilyen megállapodás nem lesz, kilépnek, és jöhet az özönvíz. Sőt, egyenesen felhívta a tisztelt választók figyelmét, hogy ha rá szavaznak, szabad kezet adnak neki, jól gondolják meg.

Százalékok

Úgy tűnik, a választópolgárok ezt megtették, mivel a korábbi 20 százalékról 9 százalékra csökkent a kormánypárt előnye a Munkáspárttal szemben egy, a Reuters által idézett telefonos közvéleménykutatás szerint. A Konzervatív Párt így most 43, a Munkáspárt 34 százalékon áll. A Liberális Demokraták 8, a UKIP 4 százalékot tudhat magáénak (nem is értjük, rájuk miért szavaz még valaki, mikor a Konzervatív Párt a legvadabb UKIP programot tűzte zászlajára). Skóciában vélhetően ismét a Skót Nemzeti Párt fog tarolni.

A nagy változás nem meglepő. Azon tűnődtünk, hogy a polgárok 48 százaléka, akik az Európai Unióban maradásra szavazott és már eddig is frusztráltnak érezhette magát, hogy reagál, amikor a kormányfő most egy még sokkal szélsőségesebb kilépéshez kér felhatalmazást. Sokuk feltehetően úgy, hogy mégis a Munkáspártra vagy a Liberális Demokratákra szavaz, mondván, azok ezek után csak jobban vezényelhetik le a brit kilépést, megegyezésre fognak törekedni az Unióval. Sokan esetleg el sem mennek szavazni.

Nem lenne ingyenebéd

Nos, a 48 százalék elég nagy szám, a maradék 52-vel nehéz nagy többséget szerezni, még a győztes mindent visz elv alkalmazásának torzító hatásával is. Úgy tűnik azonban, nem az uniós kilépés volt az egyetlen kampánytéma, ami megijesztette a szavazókat. Mindenekelőtt az idősek szociális támogatásának megkurtítása, például az a javaslat, hogy a most ingyenes otthoni gondozásért fizessen az, akinek 100 ezer fontnál nagyobb vagyona van, vagyis mindenki, aki a saját házában vagy lakásában lakik.

A javaslatok között szerepel az ingyenes iskolai ebéd teljes megszüntetése is. Ezeket a javaslatokat nem választások előtt szokták a szavazók elé tárni, ez kétségkívül nagy bátorságra vall a kormányzó párt részéről. Persze úgy is gondolhatják, hogy olyan nagy volt az előnyük, hogy bármennyit is olvad, még így is megnyerik a választásokat, és akkor senkinek nem lehet egy szava, ha megvalósítják ezeket a programokat. Persze ha a parlamenti többség kicsi lesz (ahogy most is), akkor erre már nehéz hivatkozni, a parlamenten nem lesz könnyű mindent keresztülvinni.

Ellenzéki alternatíva

A kormányfő végső érve az, hogy vagy ő, vagy Jeremy Corbyn, a Munkáspárt miniszterelnök-jelöltje tárgyal az Európai Unióval. A szavazók most már nem feltétlenül értékelik úgy, hogy May jobb tárgyaló lenne, hisz az is alternatíva hogy semmilyen egyezményt nem köt velük, amiről azért a polgárok sejtik, hogy gazdaságilag igen kedvezőtlen lenne. Jeremy Corbyn sokkal kompromisszumkészebb lenne a tárgyalásokon, és ez egyre inkább vonzó alternatíva lehet, még ha eddig népszerűtlen is volt az ellenzéki pártvezér.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen eurómilliárdokat ad - de nem Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:24
Egyiptom kapja a pénzt a migránshelyzet kezelésére egy új megállapodás keretében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG