1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kemény feltételeket szabhat Brüsszel a kormánynak a 10-15 milliárd eurós hitelkeretért cserébe. Egy kiszivárgott bizottsági dokumentum szerint a feltételek között szerepel az alacsony jövedelműek adóterheinek mérséklése, a válságadók kivezetése, az ingatlanadó bevezetése, valamint a jövő évi költségvetés parlamenti szavazásának elhalasztását is terítékre kerül.

A hvg.hu birtokába került bizottsági dokumentum szerint Brüsszel a hitelért cserébe több, az országspecifikus ajánlásban szerepelő feltételt szab meg. A kiszivárgott dokumentum alapján a feltételek között szerepel az alacsony jövedelműek adóterheinek csökkentése, az ingatlanadó bevezetése, a bankadó csökkentése, és a válságadók kivezetése.

Az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, és az Európai Központi Bank tárgyalódelegációja július17-én érkezik meg Magyarországra, így a hivatalos tárgyalások akkor veszik kezdetüket.

Mik az elvárások?

A bizottsági dokumentum szerint Brüsszel pontosan tudni szeretné, hogy a kormány hogyan vezetné ki az országot a túlzottdeficit-eljárás alól, és milyen strukturális átalakításokat kész vállalni ennek érdekében, valamint be kell mutatnia a középtávú költségvetési célokat.

Az Európai Bizottság a kormány gazdasági előrejelzését túlzottan optimistának tartja, így arra kéri majd a parlamentet, hogy addig ne szavazzon a jövő évi nemzeti költségvetésről, amíg arról a kormány képviselői az IMF és az EU szakembereivel nem konzultálnak. Az Országgyűlés csütörtökön dönthet a 2013. évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatokról, és elfogadja a büdzsé főszámait. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter korábbi közlése szerint a sarokszámok és a fejezeti főszámok júliusi elfogadása után ősszel, szeptember 23-án dönthet a Ház az ország 2013-as végleges költségvetéséről.

Az EB a költségvetési tervezésre és a Költségvetési Tanács hatáskörére vonatkozóan kritizálja a gazdasági stabilitásról szóló sarkalatos törvényt, és annak módosítását kérheti. Így elvárja, hogy a törvény pontosan definiálja a költségvetéshez kapcsolódó középtávú kitekintés szabályait, mert jelenleg nincs erre vonatkozó egyértelmű törvényi elvárás, és ezt a kormány rendszeresen kihasználja.

Jöhetne az ingatlanadó

Varga Mihály, a tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter ugyanakkor már elmondta, hogy az ingatlan-, és vagyonadó bevezetésével kapcsolatban nagy valószínűséggel a kormány nemleges választ fog adni. Részletek>>

A dokumentum szerint Brüsszel az alacsony jövedelműek adóterheinek mérséklését szeretné látni, melyek a 2011-2012-es adójogszabály-változások nyomán növekedtek meg. A Bizottság szerint a kormánynak mérlegelnie kell az energiaadók növelését, vagy az ingatlanadó kivetését. A foglalkoztatás növelése érdekében az EB továbbra is kiemelten kezelné a nők munkaerő-piaci részvételének elősegítését. Ehhez a családokra vonatkozó szociális juttatások rendszerét is hatékonyabbá tenné Brüsszel.

Brüsszel mindezek mellett attól tart, hogy a nemrég bejelentett munkavédelmi akcióterv költségvetési fedezete még nem teljesen ismert, így a több százmilliárdos költségvetési kiadás fedezet nélkül maradhat. Az EB mindezek mellett szeretné, ha a kormány a közmunkaprogram mellett nagyobb hangsúlyt fektetne a munkaerő képzésére, átképzésére és a munkahelyteremtésre.

A Bizottság feltételei között szerepel a vállalatok adminisztratív terheinek a csökkentése, valamint a kormány számolja fel a nagyvállalatokat sújtó piactorzító szabályokat, valamint célzottan támogassa az innovatív kis- és középvállalkozásokat.

Ki kell vezetni a válságadókat

A feltételek között szerepel a bankadó felülvizsgálata, melynek mértéke nem haladhatná meg a 0,5 százalékot és középtávon harmonizálnia kell a formálódó európai tranzakciós adóval. A kiszámítható adórendszerről szóló fejezet részeként a távközlési adó EU-konformmá tételét, valamint a válságadók kivezetését is elvárja Brüsszel.

Az oktatás terén is vannak elvárásai a Bizottságnak: a kormánynak tervet kellene elkészítenie, melyben körvonalazza, hogy milyen intézkedések szükségesek annak érdekében, hogy a felsőoktatási törvény, valamint a keretszámok megváltoztatásával összefüggésben a felvételizők és az egyetemet, főiskolát befejezők száma ne csökkenjen.

Brüsszel továbbra is elvárja a közösségi közlekedés hatékonyabbá tételét, amely a tömegközlekedési, energetikai szektorban lévő állami vállalatok privatizációját is magában foglalná.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Tanárfizetések: egy magyar vagy cseh pedagógus kap többet?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:43
A visegrádi országcsoporthoz tartozó többi három ország közül Csehországban és Szlovákiában sokkal jobban keresnek a tanárok, mint magyarországi kollégáik, és a kormány nem kezeli le őket.
Makro / Külgazdaság A magyar élelmiszerboltok vitték a prímet
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:30
Főként az élelmiszer-kiskereskedelem bővülése húzta a márciusi növekedést. 
Makro / Külgazdaság Kiakadtak és befejezték a munkát az olasz közmédia dolgozói
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:22
Sztrájkba kezdek az olasz közmédia újságírói, mert úgy érzik, hogy a regnáló kormány azon ügyködik, hogy a saját szócsövévé tegye munkahelyüket, ami nem fér bele szakmai önbecsülésükbe.
Makro / Külgazdaság Ráhoznák a frászt Putyinra Trump emberei?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 07:22
Doland Trump novemberi választási győzelme esetén a regnáló Biden-adminisztrációnál is keményebben lépne fel Oroszországgal szemben egy elemző szerint.
Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG