3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Irán határozottan felszólította Amerikát: ne minősítse terrorszervezetnek az iráni Forradalmi Gárdát, és ne hozzon szankciókat az ország ellen, mert a perzsa állam akár katonailag is reagálhat, viszonossági alapon az Iszlám Államhoz hasonló szervezetté minősítve az amerikai hadsereget.

Kölcsönösség

A Reuters szerint a Gárda parancsnoka, Mohammed Ali Jafari azt követően mondta mindezeket, hogy még pénteken a Fehér Ház jelezte: Irán rakétakísérletei és a terrorizmust támogató tevékenysége miatt Donald Trump rövidesen új válaszintézkedéseket fog bejelenteni. Jafari ezután igen komoly fenyegetést tett: azt állította, hogy ha a tervezett új amerikai új szankciók életbe lépnek, jobb, ha Amerika elköltözteti katonai bázisait az Irán körüli 2000 kilométeres körzetből, ahová az iráni rakéták elérnek.

Jafari hozzátette, hogy ha igazak a hírek, miszerint az amerikai kormányzat az iráni Köztársasági Gárdát terrorszervezetnek minősítené, akkor a Forradalmi Gárda kénytelen lenne megfontolni, hogy az amerikai hadsereget minősítse olyan szervezetté, mint az Iszlám Állam, amely ellen mindenhol harcolni kell, de különösen a Közel-Keleten. Egyúttal figyelmeztetett, hogy a szankciók bevezetése véget vetne minden további párbeszédnek a két ország között.

Halálos veszély

Irán az Iszlám államot, melyet szunnita szélsőségesek hoztak létre, halálos veszélynek tekinti a síita Iránra nézve, de gyakorlatilag az egész világ ellenségnek tekinti, még azok a szunnita arabok is Szíria és Irak területén, akik kezdetben támogatták a szervezetet a síita vezetésű iraki és szír kormányokkal szemben. Ráadásul az Iszlám Állam vállalta a felelősséget az iráni parlamentnél és Khomeini ajatollah, az Iszlám Köztársaság megalapítójának mauzóleumánál elkövetett merényletért. Ráadásul a névadás is elég zavaró: Irán jelenlegi rendszerét az 1979-es forradalom óta Iszlám Köztársaságnak nevezi, míg a 2014-ben szárba szökkent és Irakban és Szíriában területeket elfoglaló szervezet Iszlám Államnak nevezte magát.

Harcolnak ellene

Az iráni Forradalmi Gárda harcosai és egyes vezetői jelen vannak mind Szíriában, mind Irakban az Iszlám Állam ellen harcoló erők között, síita milíciákat irányítanak. Irakban így óhatatlanul szövetségesei és segítői az Amerika-barát kormányhadseregnek. Barack Obama elnöksége alatt az amerikai-iráni kapcsolatok sokat javultak, miután Irán hat hatalommal aláírta a nukleáris programjának korlátozásáról szóló szerződést és egyben feloldották az ellenek korábban hozott szankciókat is, de az új elnök, Donald Trump ellenséges Iránnal.

Sokan arra számítanak, hogy Trump nem hosszabbítja meg amerikai részről az egyezséget. Ez több amerikai szövetségest, akik segítettek tető alá hozni az ügyletet, aggodalommal tölt el, pláne hogy Amerika már belebonyolódott egy másik nukleáris konfliktusba is Észak-Koreával. Ha Trump nem hosszabbítja meg a szerződést, a kongresszusnak 60 napja van arra, hogy alkalmazza-e újra a szankciókat. Az ENSZ-ellenőrök igazolták, hogy Irán eleget tesz vállalásainak és betartja az egyezséget.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG