Hirdetés
Hirdetés

Jöhet-e a magyar euró?

Fellegi Tamás, 2017. szeptember 08., 13:01

Az egri közgazdász-vándorgyűlésen Obláth Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézetének főmunkatársa beszélt az eurózónához való csatlakozunk lehetőségeiről, a megfelelő előkészítéséről, a kimaradás, illetve a felkészületlenül való belépés kockázatairól, konkrét példákat is említve.

A magyar lehetőségek tekintetében leginkább Szlovéniát és Szlovákiát érdemes megvizsgálni, mivel ők szomszédaink, bizonyos mértékig hasonló adottságokkal. Úgy tűnik, hogy Szlovénia esetében kevésbé jelentett sikert a belépés, míg Szlovákia esetében teljes sikerről van szó. Szlovénia a bevezetéskor a legfejlettebb volt a korábbi keleti blokkból, míg Szlovákia a középmezőnyben tartózkodott, ez pont az ellentéte annak a tézisnek, hogy csak az Európai Unió átlagához közelítő szintű gazdasággal érdemes bevezetni az eurót.

Szlovénia

Szlovéniában volt társadalmi támogatottság, de nem volt megfelelő az időzítés. A bevezetés előtt viszonylag magas infláció volt valutaleértékeléssel, ezt rövid idő alatt megszüntették a bevezetés előtt, de ahogy beléptek, felpörgött az ár-, de különösen a béremelkedés, és felborult az egyensúly. Ezt csak belső leértékeléssel, azaz deflációs folyamatokkal, munkabér-csökkentéssel tudták egyensúlyba hozni.

Hirdetés

Szlovákia

Szlovákiában a belépés előtt már nem volt érdemi infláció, ugyanakkor a bérek még alacsonyak voltak, az ország gazdasága viszont megfelelő mértékben növekedett. Így a belépés után sem keletkeztek feszültségek, a gazdaság és a termelékenység azóta is szépen nő, egyensúly van. A bérek most erősen növekednek, de nem szakadnak el a realitásoktól, a szlovén szintnél lényegesen alacsonyabbak. A két ország esetében viszont egy véletlen is közrejátszott: Szlovénia 2007-ben vezette be az eurót, így pont utána kapta nyakába a válságot, Szlovákia viszont már az első sokk után, 2009-ben.

Saját feltételeink

Ami a belépési kritériumokat illet, egyrészt vannak a maastrichti kritériumok, másrészt Obláth Gábor szerint van egy saját magunknak felállított kritériumrendszer, aminek ugyancsak meg kellene felelni. Igen lényeges, hogy legyen politikai támogatottság, és legyen a közvéleményben egy általános elfogadottsága a pénzcserének. Nagyon fontos az alacsony inflációs várakozás, de ez most abszolút megvan. Lényeges lenne még, hogy ne egy nagyon erős béremelkedés időszakában történjen meg a dolog, mert ha ez túlfut, akkor már nincs meg a leértékelés eszköze, ennek most pont nem felel meg a helyzet.

Előnyök és hátrányok

Ami az euró bevezetés melletti és vele szembeni érveket illeti, a legfőbb előny a kereskedelem egyszerűsítése, felfutása, valamint az árfolyamkockázat megszűnése. Igen fontos, hogy a gazdaságpolitika fegyelmezett legyen, ugyanis saját valuta nélkül nincs meg a leértékelődés és a saját valutában való eladósodás lehetősége. Ez az eurózóna mai, fegyelmezett formájában akár előnyös is lehet, mert egy erős kontrollt jelent a gazdaságpolitika felett.

Hogy is állunk?

Ami a konkrétumokat illeti: a politika egyelőre nincs elragadtatva az euróbevezetéstől, a lakossági hozzáállás viszont sokkal pozitívabb, mint Csehországban vagy Lengyelországban. A jelenlegi gazdaságpolitika megfelelő, az árfolyam viszonylag stabil, az infláció alacsony, az egyetlen lényeges dolog, hogy a mostani erős bérnövekedés lassuljon le, és ne szaladjon túl a szinten, amit az ország termelékenysége már nem bír el. Ez viszont csak akkor tud bekövetkezni, ha a bérek azon a szinten vannak, ahol már nem keletkezik erős munkaerőhiány az erős elvándorlás miatt. A jelenlegi ütemben ez viszonylag hamar, 2-3 év alatt bekövetkezhet, de közben a béremelkedési várakozásoknak is vissza kell esni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Oroszország és Irán visszaszólt Trumpnak

Oroszország és Irán visszaszólt Trumpnak

Az amerikai elnök keddi, az ENSZ-ben tartott beszédére reagált Irán, miután indokolatlanul kikapott az elnöki beszédben, valamint Oroszország is, egyrészt Iránt védendő, másrészt a koreai helyzethez is volt hozzáfűznivalója, végül az orosz-amerikai fegyverzetkorlátozási szerződések megszegése is napirendre került.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?