3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Megjelent az MNB jövő évi prognózisa.

A Magyar Nemzeti Bank idén 2,3 százalékos, jövőre 2,5 százalékos inflációt vár, a jegybank szerint 2017-ben és jövőre is 3,9 százalékkal bővül a GDP - tette közzé az MNB honlapján.

Erősödhet a forint

A jövő évi növekedési prognózist tehát 3,7 százalékról 3,9 százalékra javították, 2019-re változatlanul 3,2 százalékos GDP növekedést várnak. Az inflációs prognózisok nem változtak, jövőre 2,5 százalékos, 2019-ben 2,9 százalékos fogyasztói áremelkedést várnak a döntéshozók. Varga Zoltán, az Equilor technikai elemzője szerint lehetett arra számítani, hogy némileg lefelé korrigálják az inflációs számokat, és mivel ez nem történt meg, kismértékű forinterősödés várható.

Mit csináltak Matolcsyék az év végén? Így mennek karácsonyozni >>>

Ennyi meglepetés elég volt?

Varga szerint a legutóbbi, november 21-én tartott ülésen számos új intézkedést hozott a jegybank. A két új, január 1-től bevezetendő eszköz segítségével a hosszabb lejáratú állampapírhozamok esetén is jelentés hozamcsökkenést szeretnének elérni. Az egyik program egy feltétel nélküli, 5 és 10 éves futamidejű kamatcsere-eszköz (IRS), amelyhez az első negyedévre vonatkozóan 300 milliárd forintos keretösszeget rendeltek.

Ennek segítségével a kereskedelmi bankok a jelenlegi alacsony szinten tudják stabilizálni a forrásköltségeiket, mely ösztönzőleg hathat a hosszabb lejáratú állampapírok vásárlására, hiszen egy későbbi hozamemelkedés nem okozna veszteséget a kereskedelmi bankoknak. A másik eszköz egy célzott program lesz, melynek keretén belül 3 éves, vagy annál hosszabb futamidejű jelzálogleveleket vásárol az MNB, ezzel is plusz likviditást biztosít a kereskedelmi bankok részére, illetve csökkenti a bankok kockázatát. Mindkét eszköz segíti a fix kamatozású hitelek arányának növekedését, melyet a jegybank a korábbi jelzései alapján a jelenlegi 35-40 százalékról 80 százalékra szeretne emelni.

Ma megtudhattuk, hogy a többkörös banki konzultáció után a programok operatív részleteire vonatkozó döntését az MNB december 22-ig hozza meg, amelyről közleményben tájékoztatja majd a piaci szereplőket - jegyzi meg a Varga Zoltán.

Mit látnak mások?

A GKI Gazdaságkutató Zrt.

A GKI előrejelzése 2016-os 2,2 százalékos növekedés után 2017-ben és 2018-ban egyaránt 3,8 százalékra taksálják a bővülés ütemét. Az infláció a vártnak megfelelően gyorsul majd, de így sem éri el az MNB célsávját.

Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD)

Az OECD az előző, júniusban kiadott tanulmányban jelzetthez képest 0,1 százalékponttal, 3,8 százalékról 3,9 százalékra emelte idei magyar GDP-növekedési előrejelzését, a 2018-as növekedési előrejelzést pedig 0,2 százalékponttal, 3,4 százalékról 3,6 százalékra emelte. Arra számítanak, hogy 2019-ben 2,8 százalékra lassul a GDP bővülésének üteme.

Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD)

Az őszi helyzetértékelésük szerint a magyar gazdaságban az idén 3,8 százalékos, jövőre 3,4 százalékos növekedést jósolt, 0,8, illetve 0,4 százalékkal gyorsabbat az előző előrejelzésnél.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG