4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Merkel első körben a piacpárti FDP-vel, valamint a több ponton piac-ellenes Zöldekkel próbálhat meg kormányozni, ami nem lesz egy fáklyásmenet. A Macron francia elnökkel tervezett európai integrációs mélyítés ezzel le fog lassulni. A 2008-as pénzügyi válság óta világszerte markánsan tolódik a politikai centrum jobbra, amit a jelek szerint Merkel és stratégái nem vettek észre.
A német parlamenti választásokon győztes Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöke sajtótájékoztatót tart a párt elnökségi ülését követően Berlinben 2017. szeptember 25-én, a választások másnapján. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Macron francia elnök egyes jelentések szerint ma javaslatokat tesz EU-s partnereinek a gazdasági és monetáris konvergencia megerősítésére, valamint az adóügyi és szociális politikák konvergenciájára. Hasonló szorosabb integrációt képzel el a francia államfő a biztonság, a védelmi politika és az energiapolitika területén is.

Merkel is szorgalmazta a vasárnapi választások előtt az euróövezet közös költségvetési politikájának létrehozását, ami lényegében azt jelentené, hogy egy közös „kvázi pénzügyminisztériumhoz” kerülnének bizonyos költségvetési döntések a nemzeti kormányoktól.

Merkel, mint „hasznos idióta”

De a Bundestag-választások eredményei zavart okoztak az Erőben. Merkel ugyanis első körben a piacpárti FDP-vel, valamint a több ponton piac-ellenes Zöldekkel próbálhat meg kormányozni, ami nem lesz egy fáklyásmenet. Két komoly ütközőpont a Zöldek és az FDP között a migráció és az Oroszországgal szembeni politika - az FDP oroszbarát és bevándorlásellenes (már tegnap bejelentették, hogy a polgárháborús menekülteket a békekötés után mihamarabb haza kell küldeni), a Zöldek pedig ennek ellenkezőjét képviselik.

Káncz Csaba

Periféria kötvényspread tágulás lehet a piaci reakció, az FDP ugyanis nem támogatja a görög adósságcsökkentést és általában a közös EU költségvetés koncepcióját, illetve a perifériának nyújtott mentőcsomagokat.  A CDU gazdaságpolitikai moguljai pedig előre félnek a Zöldektől, akik már 2030-ra szeretnének kiszállni a robbanómotor gyártásából, amely a konzervatívok szerint „messze esik a realitásoktól”.

Összességében kevésbé EU-párti kormányzás jöhet, hiszen a brutálisan erős AfD miatt fontosabbak lesznek a belnémet kérdések, mint eddig. A kommentárok szerint a Macron francia elnökkel tervezett európai integrációs mélyítés ezzel le fog lassulni. Nem véletlen, hogy az amerikai szélsőjobb vezető honlapja úgy üdvözli Merkelt, mint azt a „hasznos idiótát”, aki a Willkommenskulturral most végre kiszabadította a német nacionalizmus szellemét.

A német kormányalakítás jellemzően lassú folyamat, Merkel friss nyilatkozata alapján biztos benne, hogy karácsonyra lesz stabil kormánya Németországnak. Az amerikai Politico tegnap úgy vélekedett, hogy „Merkel az EU csúcstalálkozókon gyengébb lesz, mint az elmúlt évtizedben valaha.  A francia elnök a sarkánál, Orbán Viktor nem éppen jó értelemben a hátánál van, míg az Európai Bizottság igyekszik újra kinyilvánítania intellektuális vezetését”.

Az AfD most túlkompenzálhat

Ugyanakkor az AfD-t belső megosztottság gyötri és a választóik sem kötődnek erősen egyelőre, így rendkívül konfrontatív parlamenti munkára lehet számítani részükről. Alexander Gauland, az AfD listavezetője vasárnap kijelentette, hogy Bundestag-pártként "hajtóvadászatot" indítanak Merkel ellen, és "vissza fogják szerezni az országot" a németeknek. A párt közben azt is bejelentette, hogy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik Merkel menekültpolitikája miatt.

Az AfD több szavazatot kapott korábbi nem-választóktól (1,2 millió), mint a korábbi CDU/CSU választóktól (1 millió) és a szociáldemokratáktól (500 ezer). Tehát ez végül is kevésbé volt egy AfD melletti határozott kiállás, mint inkább egy protest-szavazás Merkel ellen. Az ellen a kancellár ellen, aki átvitte a politikai baloldalra a CDU-t és éveken keresztül szívta el a levegőt az SPD-től. Holott a 2008-as pénzügyi válság óta világszerte markánsan tolódik a politikai centrum jobbra, amit a jelek szerint Merkel és stratégái nem vettek észre. Nos, vasárnap kemény leckét kaptak.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG