3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nőtt a külkereskedelmi többlet –Blogolnak a Magyar Nemzeti Bank elemzői – Eljött az európai államkötvények nagy napja.

A Központi Statisztikai Hivatal közölte a tavalyi évre vonatkozó külkereskedelmi termékforgalmi adatokat. A kivitel és a behozatal  is 11 százalékkal haladta meg 2014 decemberében az egy évvel korábbi értéket. A 345 millió eurós külkereskedelmi többlet 120 millióval volt több, mint 2013-ban, az export és importvolumen is jócskán  7 százalék fölött bővült a KSH második becslése alapján. A kivitel 78 százalékát EU-tagállamokkal bonyolítottuk, az import 75 százaléka pedig tőlük érkezik. A Nemzetgazdasági Minisztérium további bővülést vár 2015-ben is. Az iparágakra vonatkozó részletekért kattintsanak cikkünkre.

A The Financial Times egyik blogja a Magyar Nemzeti Bank szakértőinek elemzését közölte az esetleges idei felminősítésről. Kuti Zsolt és Ligeti Imre szerint reális esély van rá, hogy a nemzetközi hitelminősítők idén javítanak Magyarország besorolásán. Az ország inflációs mutatója, a folyó fizetési mérlegének helyzete és a kormányzati hiány hasonló tulajdonságokat mutat, mint azokban az országok, amelyek a befektetésre ajánlott kategória alsó sávjában vannak – érvel a két szakértő. Jelenleg a Moody’s és a Fitch Ratings osztályzatai egy szinttel maradunk el, a Standard & Poor’s beosztása alapján pedig két lépcsővel vagyunk lemaradva a befektetésre ajánlott kategóriától.

Eljött a várva-várt nagy nap – ma ül össze az Európai Központi Bank monetáris tanácsa a kamatdöntő ülésen, ahol részletesen foglalkoznak a márciusban induló mennyiségi enyhítési program. Ennek értelmében az EKB 60 milliárd euró értékben vásárol havonta államkötvényeket és uniós intézmények papírjait, egészen 2016 szeptemberéig. A tanácskozás után Mario Draghi, az EKB vezetője sajtótájékoztatót tart, amelyről mi is írunk, érdemes követni az oldalt.

Az európai tőzsdepiacot elsősorban az EKB kamatdöntő ülése befolyásolja majd, de most publikálják az unió növekedési és inflációs előrejelzéseit is. Hazai elemzők nem számítanak nagy mozgásra a Budapesti Értéktőzsdén: ha kicsivel is, de nőhet a Mol, az Otp és Telekom árfolyama. A szakértők szerint az EKB bejelentésnek nem lesz különösebb hatása a hazai értéktőzsdén. Nézzük, hogy állunk egy órával nyitás után: blue, bux, deviza.

Tavalyhoz képest rosszabbul jártak az Elmű és az Émász papírokat birtoklók: előbbi részvényenként 1200 forintos osztalékot fizet, az Émász pedig 900 forintot. A rezsimamutok tavaly 2650 forintot és 2950-et fizettek papíronként.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG