4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Öt komoly gazdasági és érdekvédelmi szervezet, köztük az ottani gyáriparosok szövetsége és a kereskedelmi kamara, nyílt levélben kérte a brit kormányt, hogy erősítse meg az ott dolgozó EU polgárok jogait hosszú távra. 80 parlamenti képviselő is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Azt írják, hogy a dolgozók képzettségére és tapasztalatára szüksége van a munkáltatóknak, ha nem így lenne, fel sem vették volna az alkalmazottakat. Ugyanakkor az országban 11 éves mélyponton van a munkanélküliség, a munkaerőpiacon tehát semmilyen gondot nem okozott a bevándorlás, mondhatni nem vették el az állásokat a született britek elől.

Kampánytéma

A lépés időzítése nem véletlen, hisz a válságba került kormányzó Konzervatív Párt miniszterelnök-jelöltjei pont ezt a kérdést lovagolják meg leginkább kampányuk során, úgy érzik, a párt tagsága által eldöntött utolsó fordulóban jópont lesz, ha a bevándorlás megfékezését, sőt az ott élők esetleges elűzését emlegetik. A versenyben egyébként már csak 3 jelölt van, közülük legesélyesebb a jelenlegi belügyminiszter, Theresa May, aki a népszavazási kampányban Európa-párti volt, de most többször is megváltoztatta álláspontját ebben a kritikus kérdésben.

A brit statisztikai hivatal szerint az országban jelenleg 3,2 millió EU országokból érkezett polgár él, akik közül minden negyedik, azaz összesen 800 ezer lengyel. Érdekes módon az őket követő két legnagyobb csoport nem kelet-európai: az írek 400 ezren, a németek 250 ezren vannak. A következő csoport a románok 200 ezerrel, őket megint csak két régi tag, Olaszország és Franciaország követi, utána jön csak Litvánia és Magyarország.

Kívülről többen jönnek

Hogy végül milyen szabályozás lesz, az EU-val folytatott leendő tárgyalások során alakul majd ki. A legkeményebb (és egyben legvalószínűtlenebb) forgatókönyv az lenne, ha ugyanazok a szabályok vonatkoznának az EU polgárokra, mint most az EU-n kívüliekre. E szerint csak azok kapnak munkavállalási engedélyt, akik hiányszakmában dolgoznak, vagy egyetemi végzettséget igénylő állásban helyezkednek el, és legalább évi 20 800 font lenne a fizetésük, amit jövőre már 30 ezerre emelnek. Ez utóbbi annyiban logikus, hogy egyetemi diplomához kötött állásokban nem is szoktak ennél kevesebbet fizetni.

Érdekes módon ilyen szigorú szabályok mellett is 188 ezren érkeztek tavaly az Unión kívülről, többen, mint azon belülről (330 ezer volt a teljes szám), kétség kívül az Európai Unión kívül majdnem 7 milliárd ember él, az Unióban Nagy-Britannia nélkül 450 millió. Az új bevándorlást nézve tehát már nem is igazán tűnik problémásnak az uniós rész, feltehetőleg a máig tartó lélektani hatást az a 2004 utáni időszak okozta, amikor hirtelen megjelentek a kelet-európai dolgozók.

Kiegyenlítődés

A lengyel kormány máris kampányba kezdett, hogy jöjjön haza az Angliában élő lengyelek egy része. Ez persze leginkább azon múlna, hogy az otthon elérhető jövedelem ne az angliai töredéke legyen, mert ebben az esetben inkább más, jól fizető országba fognak átvonulni. Rövidtávon a font gyengülése is tompíthatja ezt a hatást. A brit fizetőeszköz a népszavazás óta közel 10 százalékot gyengült a lengyel zlotyhoz képest, és ha ez a tendencia fennmarad, egy, a Bloomberg által megkérdezett Angliában dolgozó lengyel polgár szerint már megfontolandó lehet a visszatelepülés, mivel otthoni lakáshitelét zlotyban törleszti.

Mindazonáltal nem valószínű, hogy a font gyengülése olyan mértékű lenne, hogy a brit és a kelet-európai bérek közti tátongó szakadékot jelentősen mérsékelné, de például a német fizetésekhez képesti eddigi brit többletet már elviheti. A nagy rést a lengyel, magyar stb. bérek gyors emelkedése csökkentheti le, ez a folyamat meg is indult, zajlik a reálbérek 5-6 százalékos emelkedése. Ha ez így marad, 2025-re már lecsökken annyira a különbség, hogy okafogyottá váljon a tömeges elvándorlás. Várhattak volna még az angolok egy, maximum két parlamenti ciklust ezzel a fránya népszavazással.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG