7p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Az államadósság szintje nem nagyon akarja közelíteni a kormány célkitűzéseit - persze sokat segíthetne, ha az év végén "varázsütésre" megint erősödne egy kicsit a forint. Addig is nehéz elképzelni, hogy megszorítások nélkül összejöjjön minden mutató. Persze ha a devizahitelekkel már leszámoltunk, kényelmesebben el lehet engedni a forintot - addig sok múlik a tartalékokon is.

Mennyire fáj az orosz-ukrán konfliktus?

Ahogy a régió minden gazdaságát, a magyart is megterheli az orosz-ukrán konfliktus - ez is témája volt az Equilor keddi elemzői háttérbeszélgetésének. Kuti Ákos vezető elemző ismertette: az orosz importunk 2014 első félévében 9,4 százalékkal, az exportunk 16,4 százalékkal csökkent. Ukrajnából ugyan nőtt az import az első félévben több mint 10 százalékkal, az export viszont ebben a relációban 12 százalékot csökkent.

A teljes magyarországi behozatal 7,7 százaléka jön Oroszországból, a kivitelnek pedig 2,5 százaléka irányul Oroszországba – az ukrán külkereskedelem mindkét irányban a teljes magyar teljesítmény 1,8 százalékát teszi ki. Egyelőre nem ütött nagy sebet a magyar gazdaságon a konfliktus, ám 2015-ben összességében 1 százalékponttal lassíthatja a gazdasági növekedést az idei évre várt 3,2 százalékhoz képest.

Két területre különösen érdemes odafigyelni: az autógyártás és mezőgazdaság is fontos összetevője a magyar növekedésnek, mindkettőt érzékenyen érintheti az orosz importtilalom.

Mi lesz a paksi erőmű-bővítéssel?

Ahogy Kuti Ákos elmondta, a szankciók persze nem csak az oroszoknak fájnak, megszenvedik azt a velük üzletelő cégek is: nem véletlen, hogy a gázipari, űrtechnológiai, atomenergiával kapcsolatos beruházások egyelőre nem érintettek. Ez utóbbinak köszönhető az is, hogy a paksi bővítés egyelőre nem került veszélybe, mindkét oldalról megmaradt a szükséges mozgástér, a beruházást és a hitelszerződést sem érintik a szankciók egyelőre.

Magyar bluechipek az orosz-ukrán vita kereszttüzében

Az OTP két leányvállalata került reflektorfénybe: az orosz és ukrán leányok összesen közel 1500 milliárd forintos hitelállománnyal rendelkeznek, ez a csoport teljes hitelállományának több mint 20 százaléka. Az Equilor által felvázolt legrosszabb forgatókönyvek (melyek megvalósulásának esélyét igen kicsinek tartják) szerint az ukrán leányon részvényenként 1000 forintos veszteség érhetné az OTP csoportot;az orosz leány esetében a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása részvényenként 700 forintos veszteséget jelenthetne.

A Richter bevételeinek 30 százaléka Oroszországból és Ukrajnából származik – igaz, ez volt 40 százalék közelében is tavaly. Az árfolyamkockázat már működési kockázat inkább, az a kérdés, megveszik-e a Richter termékeit. A legrosszabb forgatókönyv a Richter esetében a nyugati cégek tulajdonának államosítása lenne.

A Mol csoportszintű kitermelésének már csak 7 százalékát adja az orosz piac – nem a válság,, hanem a mezők elöregedése miatt váltottak más régiókra, mindenesetre nagyon jó időzítéssel csökkentették kitettségüket. Devizakockázat nem nagyon van, mivel majdnem teljes mértékben dollárban folyik az elszámolás, rubelben denominált hitele nincs a Molnak.  Jelenleg nem okoz komolyabb gondot a konfliktus, annak persze megvan a kockázata, hogy a szankciók keményebbé válása negatívan befolyásolja a működési környezetet - véli Kuti Ákos.

Készüljünk a hosszú orosz télre

Az Európai Unió gázpiacán jelenleg nincsnek ellátási zavarok, az uniós gáztárolók átlagos töltöttségi szintje 88 százalékos (igaz, Magyarország még csak 56 százaléknál jár). Az EU már végrehajtott különböző teszteket annak szimulálására, ha akadozna az Oroszország felől érkező gázszállítást.

Szépen nő a magyar GDP - de így sosem érjük utol Európát

Az idei gazdasági növekedés jól alakul, 3,2 százalékot vár egész évre az Equilor. Az ipar hozzájárulása nagyon magas a GDP-hez, ez egyrészt az exportra termelő iparágak, másrészt az építőipar teljesítményének eredménye. Az építőipart egyelőre az állami beruházások pörgetik, nem lakások épülnek. A növekedés összetevői között pozitív a lakossági fogyasztás élénkülése, ami részben az MNB hitelprogramjának és a mélyben lévő inflációnak is köszönhető.

Szántó András lakossági üzletág-igazgató a negatívumok között említette a hitelkereslet mérséklődését és a külkereskedelem teljesítményének lassulását.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet: nem szabad elfeledni, feltörekvő ország vagyunk – ahhoz, hogy belátható időn belül fel is zárkózzunk a fejlett gazdaságokhoz, 2-3 százalékosnál nagyobb növekedésre lesz szükség.

---- Megszorítás szagát hozza az őszi szél - jöhet a 330 forintos euró ----

Államadósság elleni harc: ebből megszorítás lesz

Az jól látszik, hogy a kormány ragaszkodik a 3 százalék alatti hiányhoz, és ezt tűzön-vízen át tartja is - mondta Szántó András. Az államadósság szintje viszont sokkal nehezebb kérdés: a konvergencia-programban meghatározott 79,1 százalékos év végi tervhez képest június végén a GDP 85,1 százaléknál jártunk. Vannak pozitív folyamatok, amik segíthetik a kormányt: az állam nettó visszafizető a második félévben, az év végi alacsonyabb volatilitásban nem lenne meglepetés egy forinterősödés sem, ami a magas devizaadósság-arány miatt segítene (ahogy erre tavaly is volt példa: év végére "varázsütésre" beállt a kormány által kívánt euró-árfolyamszint). 1 egységnyi forinterősödés az MNB korábbi adatai szerint a GDP-arányos államadósságot 0,1 százalékkal mérsékli. Ott van emellett az úgynevezett KÉSZ-számla, a kormányzati tartalék – ennek tavaly év végi tologatása is segített az eredmény elérésében, idén is hozzá lehet majd nyúlni.

Összességében azonban a várttól elmaradó áfa-bevételek és az alacsony infláció miatt is októberben további költségvetési kiigazításra számítanak az Equilor szakemberei.

Az idei átlagos infláció 0,3 százalék lehet, jövőre viszont 2 százalék fölé emelkedhet – ez azonban messze nem dráma, a jegybank inflációs céljához igazodik, az inflációhoz kötött lakossági befektetések pedig így nagyobb hozamot is hozhatnak.

Mi legyen a devizatartalékkal?

Szántó András arra is felhívta a figyelmet: a devizatartalék 35 milliárd euró fölötti állománya a konszenzus szerint csökkenthető, kérdés hogy hogyan. Ha nem lenne a devizahitel-forintosítási koncepció, egyszerűbb lenne a helyzet: a tartalékból a bruttó államadósságot lehetne csökkenteni. Forintosítás esetén viszont a devizát a tartalékból odaadják a kereskedelmi bankoknak, ők törlesztik belőle kintlevőségeiket – ez az ország nettó adósságát ugyan csökkenti, de a bruttót nem. Szántó András szerint emiatt komoly dilemma lehet a jegybankban: miközben a devizahitelek átváltása fontos állami cél, felemészti az államadósság csökkentésére meglévő mozgásteret.

Jöhet a 330 forintos euró

Az állam és a vállalatok devizaadóssága miatt nem érdektelen a forint árfolyama, de a lakossági devizahitelek kivezetése után egy fokozatos gyengülés „beleférhet” a kormánynak. 2015-ben a jegybank akár 330 forintig is elengedheti az eurót: az alacsony kamatszint megmaradhat, a devizahitelek kivezetésével megszűnik a nyomás a jegybankon, már csak az a kérdés, milyen inflációt eredményezhet egy ilyen magas euróárfolyam.

 

 

Sokáig mélyben tartaná az alapkamatot az MNB – képes lesz rá?

Az alapkamatot a jegybank 2015 végéig nem emelné, ezt támogathatja az EKB kamatcsökkentési, lazítási ciklusa és az alacsony inflációs környezet. A Fed viszont elzárja a pénzcsapokat, megindul a kamatemelés is jövőre – kérdés, hogy ilyen körülmények között tudja-e 2015 végéig halogatni az MNB a kamatemelést.

---- A svájci frank még tartogat meglepetéseket ----

Figyeld Amerikát – és egy kicsit Svájcot

Azt mindenki tudja, hogy lesz kamatemelés Amerikában – abban viszont megosztottak a szakértők (és a Fed illetékesei is), hogy mikor kezdődik. Tudjuk, hogy idén lezárul a QE3 – ezeknek a folyamatoknak egy részét már beárazták a piacok, nagy kiábrándulásra nem számítanak az Equilor szakértői a közeljövőben.

A dollár régóta várt erősödése mostanra vált valósággá, a dollár alapú befektetések jól teljesíthetnek.

A következő 12 hónap sztorijai között az Equilor szakemberei az EUR/CHF devizapárt is említették. Szántó András szerint az látszik, hogy a svájci frank erősödése piaci körülmények között még mindig megállíthatatlan – kérdés, hogy az 1,20-nál felállított és minden áron megvédett árfolyam az euróval szemben meddig tartható fenn.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen eurómilliárdokat ad - de nem Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:24
Egyiptom kapja a pénzt a migránshelyzet kezelésére egy új megállapodás keretében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nyerésre áll Brüsszellel szemben
Csabai Károly | 2024. március 18. 05:41
Míg az éves infláció februárban kilőtt Belgiumban, addig Magyarországon csökkent, igaz, csak minimálisan. A belgák rossz teljesítményét csak a hiperinflációval eddig eredménytelenül küszködő törökök múlták alul, s összességében is csak hat európai államban nőtt a fogyasztóiár-index az elmúlt hónapban. Az, hogy Magyarország végül is hogyan áll az adataikat eddig nyilvánosságra hozott 40 országot tartalmazó listán, kiderül a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképünkből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG