5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Magyar Államkincstár lesz a központi kifizetőhely, Bayer megtarthatja a lovagkeresztjét, háromezer új rendőr áll munkába. Ha csütörtök, akkor Lázár János - ez volt a hatvanadik Kormányinfó.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Nem lesz kötelezettségszegési eljárás

Az új közbeszerzési törvénnyel kapcsolatban felmerült problémákról mi is írtunk, de az előzetes információkkal ellentétben nem lesz újabb kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen. Lázár János elmondta, hogy ténylegesen van egy „konstruktív vita” az Európai Bizottsággal, de ez elsősorban azon folyik, hogy milyen egyéb tényezőket lehet figyelembe venni a pályázatok elbírálásakor.

Az uniós jelentések szerint egyébként a magyar rendszerben viszonylag kevesebb a hiba, de az elektronikus rendszer hiányát és a zárt, vagy más módon szabályoktól eltérő közbeszerzéseket ismételten felrótták a kormánynak.

Így csökken a bürokrácia

A tervek szerint a Magyar Államkincstár lesz a központi kifizetőhely, ezért az Egészségbiztosítási Pénztár és a Mezőgazdasági Hivatal is átalakítás alatt áll.

Rengeteg megszűnő hivatal, húsz százalékos létszámleépítés jön a bürokrácia csökkentés keretében. Az Egészségügyi Minisztériumhoz tartozik majd az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Új intézmények

A kormányi tervei alapján új szociális ellátó intézmények, ápolási kórházak jönnek létre, az EMMI hamarosan javaslatot tehet. További tűzoltólaktanyák és börtönök jönnek létre 2018-ig, ez 5 ezer férőhelyet jelent majd az új börtönökben.

Folytatódik tovább a Modern Városok program is, amelynek keretében 51 milliárd forint jut 14 városnak, a program a kormány tervei szerint összesen 1000 milliárd forintos keretösszegig fut fel majd 2020-ig. A pénzt közút-, infrastruktúra- és városfejlesztésre adják majd. Az óbudai önkormányzat kiemelt támogatást kap a gazdasági kabinettel, egy minőségi piacot építhetnek majd.

A szintén több konfliktust okozó közigazgatási bíráskodási tervezettel kapcsolatban ötpárti egyeztetést hív össze a kormány, az itt bemutatni tervezett javaslatot Trócsányi László jegyzi. Lázár később kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a megjelent hírekkel ellentétben ennek a rendszernek jóval kisebb lesz a jelentősége, mivel csupán száz bírói helyről van szó, és egészen biztosan nem Patyi András lesz az elnöke.

Készülget az e-számla, pluszpénz az egyetemi tanárok

Folyamatban van az e-számla rendszerének kidolgozása is a gazdasági kabinettben Lázár János elmondása szerint. A kormány javaslata szerint a földárverésekből remélt 270 milliárd forintot adósságcsökkentésre költenék.

A kaposvári Csiky Gergely Színház felújítására 9 milliárdos támogatást ad a kormány. Az MTA kezdeményezésére is rábólintottak, így az akadémiai dolgozók is megkapják a közalkalmazotti béremelést. A tervek szerint az egyetemi  tanárok 2017-ben és 2018-ban 5-5 százalékos béremelést kapnak majd.

Új rendőrök, népszavazás

Az október másodikai népszavazáson a korábbian hasonlóan sem lesz változás, azaz akinek magyarországi lakcíme van, az semmiképpen sem szavazhat levélben.

Háromezer új rendőr áll szolgálatba hamarosan, ezzel 40 ezerre növelve a teljes rendőri állományt. A határszakaszokon körülbelül 3-5 ezer ember teljesít jelenleg szolgálatot. Most Magyarországon körülbelül ezer menekült tartózkodik.

Orbán utazik

Orbán Viktor holnap egyébként Varsóba utazik, ahol a V4 vezetőivel találkozik, többek között a Brexit utáni teendőkről tárgyal majd. Augusztus 26-án meghallgatják Merkel javaslatait, a témák az európai bevándorlási helyzet, a Brexit, és Európa jövője lesz a téma. Szeptemberben ismét találkoznak a Visegrádi Négyek, megelőzve a pozsonyi uniós csúcsot.

A kormány együttérzését fejezi ki az olaszországi földrengés miatt, Magyarország kész segítséget nyújtani Olaszországnak soron kívül. Magyar áldozatról továbbra sincsen hír.

Indul az iskola

1 millió 260 ezer diák és 319 ezer óvodás kezdi meg szeptembertől a tanulást. A 2016/17-es tanévben lesz először, hogy az alsó tagozatban mindenki ingyenes tankönyvet kap, az óvodások több mint nyolcvan százaléka pedig ingyen ehet majd.

Megint kapnak egy kis béremelést a pedagógusok is, 3,5 százalékkal lesz több a borítékban szeptembertől. Indul az új szakképzési rendszer, a szakiskolákban most indul el élesben a kormány terve. Lázár szerint egyébként az, hogy a közismereti tanterv és a tankönyvek hiányoznak, nem jelent problémát, mert legfeljebb 1-2 hét csúszással elkészülnek.

Bayer megtarthatja a keresztjét

Bayer Zsoltnak biztosan nem kell visszaadnia a lovagkeresztjét, a kormány sajnálja, hogy ennyien visszaadták a kitüntetést, Lázár János szerint ez azért sajnálatos, mert a magyar állam adja ezeket, nem a mindenkori kormány.

Eddig 315 milliárd forintnyi letelepedési kötvény talált gazdára. Ezek megszerzéséhez egyébként a rendőrség, a TEK és a Bevándorlási Hivatal is átvizsgálja az igénylőt, Lázár elmondása szerint egyelőre még nem volt olyan, akitől emiatt megtagadták volna a vásárlási lehetőséget.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG