Hirdetés
Hirdetés

Trump egyre kétségbeesettebb: tönkreteheti a fenyegetőzése Amerikát?

KD, 2017. augusztus 24., 15:17

Nem lennénk mostanában szívesen Donald Trumpok, az elnök több terve is komoly falba ütközött. Először az Obamacare kinyírását bukta el egymásután többször is, aztán Charlottesville-ben a neonáci tüntetés miatt kellett magyarázkodnia, most pedig a demokraták tettek neki keresztbe a mexikói határra építendő falnál. Csoda, hogy fenyegetőzik?

A meglévő kerítés egy szakasza Tijuanánál. Fotó: EPA/Alejandro Zepeda
A meglévő kerítés egy szakasza Tijuanánál. Fotó: EPA/Alejandro Zepeda

Egy phoenix-i kampányeseményen dobta be először Donald Trump, hogyha a kongresszus nem engedi át a mexikói határra tervezett fal költségeit, akkor működésképtelenné teszi a kormányzatot.

Csődbe mentünk, ki fizeti?

Hirdetés

Ha Trump beváltja a fenyegetését és leáll az amerikai kormányzat, elképesztően sokba kerülhet az adófizetőknek, a 2013-as technikai csőd 24 milliárd dollárnyi kárt okozott.

Az amerikai kormányzat működésére szeptember 30-ig van pénz, utána meg kell emelni az adósságplafont, különben minden elköltött centhez engedélyre lenne szükség a honatyáktól, azaz technikailag csődbe menne az Amerikai Egyesült Államok.

Ilyen egyébként meglepően gyakran történik, legutoljára 2013-ban, még Obama idejében láttunk hasonlót.

Ami viszont biztos, hogy szeptember 5-ig a kongresszus szabadságon van, utána pedig nagyon sürgősen meg kellene egyezniük akár a határfal sorsáról is, ugyanis egy esetleges technikai csőd elképesztően sokba kerül - írja a Bloomberg.

Nem a mexikóiak fizetik?

Mi már régen sem adtunk túl nagy valóságalapot Trump azon állításának, hogy Mexikóval fogja kifizettetni a határfalat. Még júliusban szivárgott ki egy telefonbeszélgetés leirata az amerikai elnök és Pena Nieto mexikói elnök között, ebben Trump lényegében elismerte, hogy nem fogja megúszni Amerika a fal kifizetését.

Ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy Trumpnak sürgősen pénz kell falépítésre. A mostani fenyegetés egyáltalán nem új, már május 2-án is hasonlóval fenyegetőzött Twitteren. A phoenix-i gyűlésen egyébként úgy fogalmazott, hogy „a falat akkor is megépítjük, ha a kormány működésképtelenné válása kell hozzá. Vagy így, vagy úgy, de lesz fal a határon.”

Nehezen akar összejönni a pénz

A fal sorsa tehát egyelőre lóg a levegőben, ugyan júliusban az alsóházi republikánusok átnyomtak egy tervezetet, amely tartalmazna 1,6 milliárd dollárt az építkezésre, csakhogy ez mintha fennakadt volna a szenátuson. Szintén idén Trump 1,5 milliárdot kért ugyanezért a végleges 2017-es költekezési csomag részeként, de ezt mindkét párt ignorálta. Ezután az elnök arra utasította a Belbiztonsági Szolgálatot, hogy a 20 millió dolláros el nem költött forrásukból javítsák meg a jelenleg is létező kerítést és vegyenek fel még több határőrt.

Ha tippelnünk kéne, valószínűleg Trump lesz az, aki engedni fog, ugyanis a Demokrata Párt még magukhoz képest is szokatlanul egységes falügyben. Ráadásul Trump csődbevivős ötlete a republikánusok között sem túl népszerű, Paul Ryan házelnök például úgy fogalmazott, hogy a legtöbben nem szeretnének csődközeli állapotot, és egyébként sem szükséges választani a határvédelem és a működőképes kormányzat között.

Szó nincs róla, hogy ne védenék  a határt így is

Egyébként az amerikai határon most is elég komoly védelmi rendszerek működnek, már mielőtt Trumpot megválasztották volna, a kaliforniai, arizonai és új-mexikói határokon helyenként 5 és fél méter magas szögesdrótos kerítések álltak.

Az elnök jelöltként ehhez képest áthatolhatatlan, magas, erős, és gyönyörű határfalat ígért, igaz júliusban már arról beszélt, hogy mégsem lenne szükség a határon teljesen végighúzódó falra, elég lenne kb. 1450 km hosszan megépíteni.

Az amerikaiak sem értenek egyet

A fal építése egyébként az amerikai társadalomban is alapvetően megosztó, a republikánusok többsége támogatja, viszont az amerikai társadalom többsége pártállás nélkül ellenzi, hogy erre költsék el az adófizetők pénzét. Szintén problematikus, hogy nem lehet tudni, pontosan mennyibe kerülne az építkezés, míg Donald Trump 8-12 milliárd dollárról beszél 1000 mérföldre (kb. 1610 km) vonatkoztatva, addig saját pártja szerint ez az összeg már 12-15 milliárd között van. Az MIT kutatói pedig 27 és 40 milliárd dollár közé becsülik ezt az összeget.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A karácsony már a múlté? Új ünnepből élnek a kereskedők

A karácsony már a múlté? Új ünnepből élnek a kereskedők

A karácsony volt eddig az év legforgalmasabb időszaka a boltok számára, ezt azonban lassan átveszi az Amerikából bekúszott Black Friday, az online vásárlás világnapja. Ma már 10-ből 9 ember ismeri az akciót - derült ki a CIB Bank reprezentatív kutatásából. A boltok számára ez a nap hozhatja az éves forgalom negyedét. De mire szórunk el több milliárd forintot egyetlen nap alatt?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?