Hirdetés
Hirdetés

Trump három vallási vezetőhöz indul: hogyan akarja visszaszerezni az amerikai befolyást?

Káncz Csaba, 2017. május 17., 08:15

Az elnök a három nagy világvallás vezetőivel akar tárgyalni Rijádban, Jeruzsálemben és a Vatikánban. A legfrissebb értesülések szerint számos Öböl-menti arab állam késznek mutatkozik javítani kapcsolatát Izraellel. Trump Jeruzsálemben egy átfogó izraeli-palesztin béke keretrendszerét vázolja majd föl.

Donald Trump a Kansas állambeli Wichitában tartott jelölőgyűlésen 2016. március 5-én. (MTI/AP/Charles Rex Arbogast)
Fotó: MTI/AP/Charles Rex Arbogast

Négy hónap telt el Trump elnök beiktatása óta és a rendszerben már olyan szintű zavarok és feszültségek halmozódtak föl, hogy a Fehér Házból származó források szerint az elnök a legbelső stábjának jelentős felülvizsgálatát fontolgatja. Ennek a várható vérengzésnek több eddigi kulcsembere - így Reince Priebus kabinetfőnök, Sean Spicer szóvivő, Steve Bannon vezető stratéga, sőt akár McMaster tábornok, nemzetbiztonsági főnatácsadó is áldozatául eshet. Egy ilyen lefejezés viszont még tovább növelné a politikai súlyát lányának és vejének a környezetében, ami újabb kritikai hullámot indítana el az elnök nepotizmusáról. Ebben a pillanatban csupán egy dolog hátráltatja ezt: pénteken Trump első külföldi útjára indul Szaúd-Arábia, Izrael és Vatikán állomásokkal, emiatt pedig csúszhat az átalakítás.

Csúcsot szerveznek a tiszteletére

Hirdetés

Bár Trumpnak már a kezdet-kezdetétől nagyratörő tervei voltak az amerikai befolyás visszaszerzéséről a Közel-Keleten, ezek (is) mostanra megkérdőjeleződtek. Ahelyett, hogy diktálná az ütemet, Washington egyre inkább Moszkva zenéjére táncol a térségben. A Moszkva, Teherán és Ankara által az elmúlt hetekben összeállított javaslat a szír helyzet megnyugtatására pont azzal járna, amit Washington el akar kerülni: Irán regionális szerepének növekedését és a szír elnök hatalmának konszolidálását.

Ez motiválja tehát Trump első, térségbe vezető útját, amelynek keretében május 21-én Rijádban egy Amerikai-Arab Csúcsot is szervezett a szaúdi fél az elnök tiszteletére. Trump szerint „Szaúdi-Arábia az iszlám két legszentebb helyének őrzője”, ezért itt kell megkezdeni Washington új együttműködését a muszlim szövetségesekkel, hogy legyűrjék a szélsőségeseket, a terrorizmust és az erőszakot. Trump pont ezért választotta körútjának három állomásának ezt a három államot, hogy a három nagy világvallás vezetőivel tárgyaljon Rijádban, Jeruzsálemben és a Vatikánban.

Mit ajánlanak az Öböl-mentiek?

A szaúdiak megértették az új idők új szeleit, ezért május elsején bejelentették a szaúdi védelmi minisztériummal karöltve a ’Szaúdi Ideológiai Hadviselő Központ’ felállítását, amelynek célja olyan kezdeményezések kidolgozása, amelyek segítségével a terrorizmus leküzdhető. Hasonló céllal felállították a ’Nemzetbiztonsági Központot’ is, amely a szaúdi királyi udvar alá tartozik majd.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Egyben a legfrissebb értesülések szerint számos Öböl-menti arab állam késznek mutatkozik javítani kapcsolatát Izraellel. Ennek keretében hajlandóak lennének a telekommunikációs vonalak kiépítésére, az izraeli kereskedelem megindítására és légterük megnyitására izraeli gépek előtt, ha cserébe Izrael befagyasztaná az illegális telepek építését és a Gázai övezettel lazítaná a kereskedelmi korlátozásokat.

A hírek szerint Trump Jeruzsálemben aztán egy átfogó izraeli-palesztin béke keretrendszerét vázolná föl – a legutóbbi washingtoni terv 2014 jutott kátyúba. Ennek elfogadtatása a palesztin politikai megosztottság miatt nem lesz egy fáklyásmenet. Izraeli részről bár kíváncsian várják a részleteket, de a lényeg amúgy is sínen van: Washington két hete már jóváhagyott egy újabb, 440 millió dolláros fegyvereladást a szövetségesének.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Belenéztek a kristálygömbbe: nem akármilyen évünk lesz jövőre

Belenéztek a kristálygömbbe: nem akármilyen évünk lesz jövőre

Az UniCredit Research tartós növekedést, magasabb hozamokat és erősebb eurót prognosztizál. Eszerint 2018-ban a világgazdaság növekedése 3,9 százalék körüli értékével továbbra is erős marad. Az eurózóna a GDP-je 2,3 százalékkal bővülhet, míg a jegybankok laza monetáris politikája összességében fennmarad, a szigorítás mértéke csupán enyhe lesz.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?