Hirdetés
Hirdetés

Trump három vallási vezetőhöz indul: hogyan akarja visszaszerezni az amerikai befolyást?

Káncz Csaba, 2017. május 17., 08:15

Az elnök a három nagy világvallás vezetőivel akar tárgyalni Rijádban, Jeruzsálemben és a Vatikánban. A legfrissebb értesülések szerint számos Öböl-menti arab állam késznek mutatkozik javítani kapcsolatát Izraellel. Trump Jeruzsálemben egy átfogó izraeli-palesztin béke keretrendszerét vázolja majd föl.

Donald Trump a Kansas állambeli Wichitában tartott jelölőgyűlésen 2016. március 5-én. (MTI/AP/Charles Rex Arbogast)
Fotó: MTI/AP/Charles Rex Arbogast

Négy hónap telt el Trump elnök beiktatása óta és a rendszerben már olyan szintű zavarok és feszültségek halmozódtak föl, hogy a Fehér Házból származó források szerint az elnök a legbelső stábjának jelentős felülvizsgálatát fontolgatja. Ennek a várható vérengzésnek több eddigi kulcsembere - így Reince Priebus kabinetfőnök, Sean Spicer szóvivő, Steve Bannon vezető stratéga, sőt akár McMaster tábornok, nemzetbiztonsági főnatácsadó is áldozatául eshet. Egy ilyen lefejezés viszont még tovább növelné a politikai súlyát lányának és vejének a környezetében, ami újabb kritikai hullámot indítana el az elnök nepotizmusáról. Ebben a pillanatban csupán egy dolog hátráltatja ezt: pénteken Trump első külföldi útjára indul Szaúd-Arábia, Izrael és Vatikán állomásokkal, emiatt pedig csúszhat az átalakítás.

Csúcsot szerveznek a tiszteletére

Hirdetés

Bár Trumpnak már a kezdet-kezdetétől nagyratörő tervei voltak az amerikai befolyás visszaszerzéséről a Közel-Keleten, ezek (is) mostanra megkérdőjeleződtek. Ahelyett, hogy diktálná az ütemet, Washington egyre inkább Moszkva zenéjére táncol a térségben. A Moszkva, Teherán és Ankara által az elmúlt hetekben összeállított javaslat a szír helyzet megnyugtatására pont azzal járna, amit Washington el akar kerülni: Irán regionális szerepének növekedését és a szír elnök hatalmának konszolidálását.

Ez motiválja tehát Trump első, térségbe vezető útját, amelynek keretében május 21-én Rijádban egy Amerikai-Arab Csúcsot is szervezett a szaúdi fél az elnök tiszteletére. Trump szerint „Szaúdi-Arábia az iszlám két legszentebb helyének őrzője”, ezért itt kell megkezdeni Washington új együttműködését a muszlim szövetségesekkel, hogy legyűrjék a szélsőségeseket, a terrorizmust és az erőszakot. Trump pont ezért választotta körútjának három állomásának ezt a három államot, hogy a három nagy világvallás vezetőivel tárgyaljon Rijádban, Jeruzsálemben és a Vatikánban.

Mit ajánlanak az Öböl-mentiek?

A szaúdiak megértették az új idők új szeleit, ezért május elsején bejelentették a szaúdi védelmi minisztériummal karöltve a ’Szaúdi Ideológiai Hadviselő Központ’ felállítását, amelynek célja olyan kezdeményezések kidolgozása, amelyek segítségével a terrorizmus leküzdhető. Hasonló céllal felállították a ’Nemzetbiztonsági Központot’ is, amely a szaúdi királyi udvar alá tartozik majd.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Egyben a legfrissebb értesülések szerint számos Öböl-menti arab állam késznek mutatkozik javítani kapcsolatát Izraellel. Ennek keretében hajlandóak lennének a telekommunikációs vonalak kiépítésére, az izraeli kereskedelem megindítására és légterük megnyitására izraeli gépek előtt, ha cserébe Izrael befagyasztaná az illegális telepek építését és a Gázai övezettel lazítaná a kereskedelmi korlátozásokat.

A hírek szerint Trump Jeruzsálemben aztán egy átfogó izraeli-palesztin béke keretrendszerét vázolná föl – a legutóbbi washingtoni terv 2014 jutott kátyúba. Ennek elfogadtatása a palesztin politikai megosztottság miatt nem lesz egy fáklyásmenet. Izraeli részről bár kíváncsian várják a részleteket, de a lényeg amúgy is sínen van: Washington két hete már jóváhagyott egy újabb, 440 millió dolláros fegyvereladást a szövetségesének.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nyári szünet, gyerekkel? Készülj az anyagi csődre!

Nyári szünet, gyerekkel? Készülj az anyagi csődre!

A nyár a gyerekeknek remek kikapcsolódás, a szülőknek azonban valóságos rémálommá válhat, hiszen tíz hétig nem csak a munkával kell zsonglőrködni, de a gyerekek szórakoztatását is meg kell oldani. Ott, ahol nincsenek nagyszülők vagy rokonok, ahová le lehet passzolni a gyereket, a táborok jelentenek kiutat, ezek azonban méregdrágák: egy családnak legalább 20-40 ezer forintjába kerülhet gyerekenként.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • június 19
  Export és import

  június 20
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  Euróövezet folyó fizetési mérleg
  Folyó fizetési mérleg
  június 21
  KSH: Keresetek (január-április)
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről
  Jelzáloghitel igénylések
  Használtlakás értékesítések
  június 22
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Bloomberg gazdasági várakozások és fogyasztói elégedettség
  Fogyasztói bizalom
  június 23
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, április)
  Feldolgozóipari BMI
  Szolgáltatóipari és feldolgozóipari BMI
  Szolgáltatóipari és feldolgozóipari BMI
  Feldolgozóipari BMI

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?