Hirdetés
Hirdetés

Trump saját szövetségeseit ugrasztotta egymás torkának

2017. június 10., 08:25

Az amerikai elnök szaúd-arábiai útján felszólította a térség államait, hogy küzdjenek a terrorizmus ellen, mire azok találtak egy bűnbakot, Katart, és blokád alá helyezték. Azonban Kataron amerikai támaszpont is van, Törökország pedig egyenesen haderőt tervez küldeni, hogy megvédje a kis országot.

Mint Mao

Amikor az amerikai elnök Szaúd-Arábiában harsányan felkérte az országot és szomszédait, hogy ne támogassák a terrorizmust, sőt küzdjenek ellene, nem gondolta át, hogy egy ilyen általános felszólítás helyett jobb lett volna konkrétan megbeszélni a felmerülő problémákat és a megteendő lépéseket. Így olyan lett az eredmény, mint mikor Mao Kínában közölte, hogy az ellenség köztünk van, találja meg őket a nép maga. Buzgón neki is láttak, és persze a gyengébbeket szorították sarokba, kiállítva a nagy Kormányosnak több tíz millió embert.

Valami ilyesmi történt az Arab-félszigeten: Szaúd-Arábia, az Emírségek, Bahrein és a hozzájuk csatlakozó Egyiptom meglelte az apró, de gazdag Katart, kikiáltotta főbűnösnek, és azonnal teljes blokád alá vette, komoly felfordulást okozva a térségben. Így viszont mindjárt az amerikai érdekek is sérülni kezdtek, mivel a Katarban egy amerikai katonai támaszpont van, melyen 11 ezer ember tartózkodik, és onnan száll fel az Iszlám Állam ellen harcoló repülőgépek egy része.

Hirdetés

Kárenyhítés

Mindemellett Törökország, amely NATO-tag és régi amerikai szövetséges, Katar védelmére kelt. Erdogan elnök a Reuters szerint török katonák odaküldését fontolgatja, és Hurriyet török újság szerint hadihajókat és vadászrepülőket is terveznek Katarba irányítani. Tillerson amerikai külügyminiszter mindenesetre próbálta enyhíteni a károkat tegnap, és felkérte Szaúd-Arábiát, Bahreint, az Egyesült Arab Emírségeket és Egyiptomot, hogy enyhítsenek a Katar elleni szankciókon.

Hozzátette, hogy a válsághelyzet a katari polgárok életét is megnehezíti, emellett a térségben működő cégeket is ellehetetleníti, mindemellett akadályozza az Iszlám Állam elleni amerikai hadműveleteket. Szerinte Katar emírje már komoly lépéseket tett, hogy beszüntessék a terrorizmus finanszírozását és kiutasítsák az országból a terroristákat, de van még mit tenni, és hangsúlyozta, hogy a többi államnak, akik most nekiestek Katarnak, ugyanezeket a lépéseket kellene megtennie.

Lerombolta

Mindezek után Trump egy fehér házi interjúban újra nekiesett Katarnak, szidalmazta, és még arra is utalt, hogy szaúd-arábiai látogatása alatt ő bujtotta fel az arab vezetőket Katar ellen, vagyis mégsem kellett azon gondolkozniuk, hogy kinek essenek neki, bár azt talán nem gondolta, hogy ilyen lelkesen túl fogják teljesíteni óhajait. Ezzel máris lerombolta, amit külügyminisztere pár órával korábban megpróbált elérni, később kiadtak egy szűkszavú közleményt, hogy az elnök és a külügyminisztere egy véleményen vannak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Újra repülnek a pulykák, mélyben az angol font

Újra repülnek a pulykák, mélyben az angol font

Míg a világ tőzsdei csendesen lefelé tartanak, nálunk újra nekiestek a tisztelt befektetők a hátsó sornak: Appeninnt és Enefit zsákolnak, pedig a múlt héten lett már belőle nemulass. Az angol font kitartóan gyengélkedik, az arany ugyanakkor jól tartja magát, bár 1300 dollárról elsőre kissé visszaesett.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • augusztus 21
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. július végi helyzetéről
  augusztus 22
  KSH: Keresetek (január–június)
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (15 mrdFt)

  ZEW-index (augusztus)
  ZEW-index (augusztus)
  augusztus 23
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, június)
  ÁKK: 2026/D államkötvény csereaukciók, 2019/A - 20 mrdFt és 2019/C - 20 mrdFt
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Fogyasztói bizalom (előzetes)
  Feldolgozóipari BMI (augusztus)
  Hewlett-Packard (2017 Q3)
  augusztus 24
  GDP (év/év, Q2)
  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 25
  MNB: Hitelintézetek prudenciális adatai (2016. év végi auditált adatokkal, Q2)
  IFO üzleti hangulatindex (Q2)
  GDP (év/év, Q2)
  Fogyasztói árindex (év/év, július)

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?