Hirdetés
Hirdetés

Trump saját szövetségeseit ugrasztotta egymás torkának

2017. június 10., 08:25

Az amerikai elnök szaúd-arábiai útján felszólította a térség államait, hogy küzdjenek a terrorizmus ellen, mire azok találtak egy bűnbakot, Katart, és blokád alá helyezték. Azonban Kataron amerikai támaszpont is van, Törökország pedig egyenesen haderőt tervez küldeni, hogy megvédje a kis országot.

Mint Mao

Amikor az amerikai elnök Szaúd-Arábiában harsányan felkérte az országot és szomszédait, hogy ne támogassák a terrorizmust, sőt küzdjenek ellene, nem gondolta át, hogy egy ilyen általános felszólítás helyett jobb lett volna konkrétan megbeszélni a felmerülő problémákat és a megteendő lépéseket. Így olyan lett az eredmény, mint mikor Mao Kínában közölte, hogy az ellenség köztünk van, találja meg őket a nép maga. Buzgón neki is láttak, és persze a gyengébbeket szorították sarokba, kiállítva a nagy Kormányosnak több tíz millió embert.

Valami ilyesmi történt az Arab-félszigeten: Szaúd-Arábia, az Emírségek, Bahrein és a hozzájuk csatlakozó Egyiptom meglelte az apró, de gazdag Katart, kikiáltotta főbűnösnek, és azonnal teljes blokád alá vette, komoly felfordulást okozva a térségben. Így viszont mindjárt az amerikai érdekek is sérülni kezdtek, mivel a Katarban egy amerikai katonai támaszpont van, melyen 11 ezer ember tartózkodik, és onnan száll fel az Iszlám Állam ellen harcoló repülőgépek egy része.

Hirdetés

Kárenyhítés

Mindemellett Törökország, amely NATO-tag és régi amerikai szövetséges, Katar védelmére kelt. Erdogan elnök a Reuters szerint török katonák odaküldését fontolgatja, és Hurriyet török újság szerint hadihajókat és vadászrepülőket is terveznek Katarba irányítani. Tillerson amerikai külügyminiszter mindenesetre próbálta enyhíteni a károkat tegnap, és felkérte Szaúd-Arábiát, Bahreint, az Egyesült Arab Emírségeket és Egyiptomot, hogy enyhítsenek a Katar elleni szankciókon.

Hozzátette, hogy a válsághelyzet a katari polgárok életét is megnehezíti, emellett a térségben működő cégeket is ellehetetleníti, mindemellett akadályozza az Iszlám Állam elleni amerikai hadműveleteket. Szerinte Katar emírje már komoly lépéseket tett, hogy beszüntessék a terrorizmus finanszírozását és kiutasítsák az országból a terroristákat, de van még mit tenni, és hangsúlyozta, hogy a többi államnak, akik most nekiestek Katarnak, ugyanezeket a lépéseket kellene megtennie.

Lerombolta

Mindezek után Trump egy fehér házi interjúban újra nekiesett Katarnak, szidalmazta, és még arra is utalt, hogy szaúd-arábiai látogatása alatt ő bujtotta fel az arab vezetőket Katar ellen, vagyis mégsem kellett azon gondolkozniuk, hogy kinek essenek neki, bár azt talán nem gondolta, hogy ilyen lelkesen túl fogják teljesíteni óhajait. Ezzel máris lerombolta, amit külügyminisztere pár órával korábban megpróbált elérni, később kiadtak egy szűkszavú közleményt, hogy az elnök és a külügyminisztere egy véleményen vannak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Azt hiszed, elszálltak a lakásárak? Ezt kapsz ma 200 ezer forintért

Azt hiszed, elszálltak a lakásárak? Ezt kapsz ma 200 ezer forintért

Az amerikai albérlet közvetítő portál, a rentcafe.com a japán MORI Intézet a világ legvonzóbb nagyvárosairól készített listája alapján összehasonlította az albérlet árakat a világ minden táján. Az Otthon Centrum kiegészítette mindezt saját, hazai adataival és megvizsgálta, mekkora lakást tudunk bérelni havi 200.000 forintért. Kapaszkodj meg: nem is olyan rossz ez, mint amire elsőre számítana az ember.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?