8p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Orbán Viktorral folytatott egyeztetések az előzetesen jelzettnél sokkal tovább tartottak. 5 egyezményt írtak alá a felek, majd bejelentették, hogyan kapunk gázt a hosszú távú szerződés lejárta után. Putyin szerint Paks bővítése nagyon jó üzlet nekünk, segítenek a Molnak olajat keresni. Szerinte Amerika már most is szállít fegyvert Ukrajnába, és üzent a háborúzó feleknek is.

A sajtótájékoztatóról a Privátbankár.hu élőben tudósított:

20:33

Bármi is jön a Déli Áramlat helyett, Magyarország szeretne benne közreműködni - mondta Orbán, aki szerint Aki azt hiszi, hogy Európában lehet energiabiztonság az oroszországi energiabehozatal nélkül, az illúziókat kerget. Putyin elmondta: a törökökkel most azon dolgoznak, hogy a Déli Áramlat helyett egy másik rendszeren keresztül juttassák el a gázt Európába.

 

 

20:30 Ukrán konfliktus: Putyin optimista

Két nap telt el a minszki egyezmény aláírása óta. Nincs azonban tűzszünet Debalcevóban. Putyin ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet: Minszkben Ukrajna komoly alkotmányos reform végrehajtását is vállalta. A Donbasz képviselői is részt vesznek ebben a reformban, ami hatni fog az ukrán államiságra. Minél gyorsabban sikerül megoldani a fegyverek kivonását, annál hamarabb kerül reális fázisba a tűzszünet. Összességében jelentősen csökkent a harcok aktivitása. Komoly összeütközések Debalcevóban vannak, de itt is csökkent az intenzitás - előre megjósolható volt, hogy erre sor kerül, mert ott bekerítettek egy ukrán haderőt, ami ki akar törni, illetve ki akarják szabadítani, amit a másik fél meg akar akadályozni - ma egy kívülről érkező ukrán támadás történt, sikertelenül. Putyin üzent az ukránoknak és a szeparatistáknak is:  az ukránok tegyék le a fegyvert, a szeparatisták pedig engedjék a szabad elvonulást.

Mit szólna, ha Amerika hadianyaggal támogatná Ukrajnát? - kérdezték az orosz elnököt. Putyin szerint már érkeznek a fegyverek Ukrajnába, és ebben nincs semmi rendkívüli, a konfliktusos területekre mindig szállít valaki fegyvert. Ezt a problémát azonban nem lehet katonai úton rendezni. Putyin inkább optimista a minszki megállapodás teljesülésével kapcsolatban - ehhez meg kell oldani a bekerített katonák problémáját.

20:22 Putyin nyilatkozata

Putyin hálás a meghívásért, hogy ellátogathat Budapestre pont akkor, amikor a náci megszállás alóli felszabadítás 70. évfordulóját ünnepeljük. A tárgyalások során konstruktív módon vitatták meg az összes kérdést, megbeszélték a tavalyi egyezmények megvalósítását, és terveket irányoztak előre. Van potenciálja a gazdasági együttműködés további erősítésének. Oroszország fontos külgazdasági partnere Magyarországnak, bár az áruforgalom az utóbbi időben csökkent, emiatt is találkozniuk kellett.

A magyarok többet ruháznak be Oroszországon, mint az oroszok Magyarországon.

Beszéltek a paksi atomerőmű-bővítésről. 12 milliárd euró összértékű a projekt, ennek 80 százalékát Oroszország 30 évre kedvezményes feltételekkel nyújtja - emlékeztetett Putyin, aki szerint Paks II nagyon jó üzlet Magyarországnak. A beruházás lehetővé teszi az energia árának csökkentését és 10 ezer munkahely létrejöttéhez vezet.

Az olaj 80 százalékát, a gáz 75 százalékát Oroszország szállítja Magyarországnak. A felmerült kérdéseket mind megoldják, a hosszú távú szerződés és a gáztárolók felhasználását illetően is. A Török Áramlat megvalósítására több forgatókönyv is létezik.

A Mol olajlelőhelyeket tár fel Nyugat-Szibériában, az olajkitermelés növelését tervezi, ebben a törekvésében segíti a Molt Oroszország.

A magyar-orosz közös vállalatok lehetővé teszik a szankciókra adott oroszországi válaszlépésekből adódó nehézségeket - mezőgazdasági, egészségügyi, gyógyszeripari vállalatokról beszélt Putyin.

Kiemelte a magyar kereskedőházak hatékony működését. Elégedettek a kulturális, tudományos, oktatási kapcsolatokkal is. A harmadik főkonzulátus megnyitása is elősegíti a folyamatokat. Március végén az orosz kultúra napjait rendezik Magyarországon.

Igen zsúfolt volt a látogatás, melynek elején koszorúkat helyeztek el katonai sírokon - megköszönte, hogy a magyarok tisztelettel és becsülettel emlékeznek a katonákra.

Orbánt meghívta a 70. évforduló megemlékezéseire Moszkvába.

Érintették a nemzetközi problémákat, az ukrajnai eseményeket is. A Minszkben elérteket reméli hogy be tudják tartani, és hogy a konfliktusra sikerül megoldást találni.

20:15

Kérdésre válaszolva részletezték a gázszállítási szerződés ügyét.

Orbán elmondta: az 1996-ban megkötött szerződés 2015-ben jár le. Magyarország nem vette igénybe a szerződés által biztosított gázmennyiséget, ilyenkor a bennmaradó mennyiségért fizetni kellene. Most arról állapodtak meg, hogy felhasználhatjuk ezt a mennyiséget úgy, hogy a felhasználás időpontjában fizetünk érte. Az év végig van idő a szerződés módosítására. Az olcsó és biztosan érkező orosz gáz pedig lehetővé teszi a rezsicsökkentés fenntartását.

Putyin megerősítette: a Gazprom a fel nem használt gázmennyiséget átütemezi a következő időszakokra, Magyarországnak nem kell kifizetnie a fel nem használt gáz árát, a földalatti gáztárolókban lévő gáz mennyiségét pedig növelhetjük.

20:10 Orbán nyilatkozata

Orbán Viktor megköszönte Putyinnak, hogy meglátogatott minket. Komoly, sikeres és hosszú tanácskozáson vagyunk túl. Magyarország és Oroszország megerősítette gazdasági együttműködését. Orván világossá tette, hogy Magyarországnak szüksége van Oroszországra, fontos hogy Oroszország nyitva legyen a magyar termékek előtt, és fontos hogy kiszámítható áron és megbízhatóan jussunk orosz energiaforrásokhoz.

Áttekintették államközi kapcsolataikat, amelynek a két nép kölcsönös tiszteletén nyugszik. AZ együttműködés és a jü viszony nem csak Magyarország,  hanem egész EU érdeke. A viszonyt ésszerűen kell rendezni. Oroszország kirekesztése Európából nem ésszerű dolog, a térség biztonságát csak Oroszországgal együtt lehet biztosítani, tárgyalni kell. A minszki megállapodás jó alap ehhez. A béke és az eurázsiai együttműködés lehet a megegyezés, az európai egység alapja.

Nem kell félteni Magyarországtól Európa egységét, de fontos, hogy Európában mindenki a békére törekedjen.

Ukrajna kérdését is érintették - Magyarország a béke pártján áll, nagy reményeket fűz a tűzszünethez. 200 ezer érvünk van az ukrajnai béke mellett - utalt a határon túli magyarokra.

Tárgyaltak a gázszállítási szerződésről, és meg is oldották a kérdést: politikai megállapodás született, a fel nem használt gázt felhasználhatjuk, és mindig a felhasználás alapján fizetünk.

A szankciók és a válaszlépések is sokat ártottak, Magyarország mindkettőt tiszteletben tartja, de az együttműködés szorosabbá tétele érdekében számos egyezmény született.

19:52

Aláírási ceremóniával kezdenek, 5 egyezmény lesz. Elsőként a régióközi együttműködés előremozdításáról Szijjártó Péter és az orosz gazdaságfejlesztési miniszter írnak alá egyet.

A kazanyi főkonzulátus megnyitásáról a felek már délután aláírták, a jegyzéket Szijjártó és Lavrov külügyminiszterek írják alá.

Az EMMI-t vezető Balog Zoltán és az orosz oktatási és tudományügyi minisztérium képviselője felsőoktatási együttműködésről ír alá egyezményt.

Az egészségügy terén folytatott együttműködésről is Balog Zoltán ír alá egy egyezményt az orosz egészségügyi miniszterrel.

Végül egyetértési nyilatkozatot írnak alá az EMMI és a Roszatom között az atomenergiával kapcsolatos oktatási és képzési programról. Balog Zoltánnál marad a toll, a Roszatom vezérigazgatója ír vele alá.

19:48

A jelek szerint Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök másodperceken belül sajtótájékoztatót tart az Országház Delegációs termében

19:35

A sajtótájékoztató újabb időpontja: 19:45

19:30

Sokat csúszott Vlagyimir Putyin programja: az orosz elnök eleve jó másfél órás késéssel érkezett Budapestre, így az eredetileg 17 órára tervezett sajtótájékoztatót áttették 18:45-re. Putyin és Orbán Viktor aztán a tervezettnél jóval tovább tárgyaltak, így a sajtótájékoztató kezdési időpontja is tovább tolódott: 19:30 szerepelt várható kezdési időként a kormany.hu értesítőjében.  Fél 8-kor azonban egyelőre csak az MTVA logója fogadja a nézőket.

Putyin Budapesti programja egyébként koszorúzással kezdődött, a sajtótájékoztató után pedig a Várba indul Áder János köztársasági elnökhöz. Ahogy arról korábban beszámoltunk, népes és igen magas rangú csapat kísérte el idei első európai látogatására: hat miniszter és egy miniszterhelyettes is jött vele, valamint a Gazprom és a Roszatom vezetője is. Részletek >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG