Hirdetés
Hirdetés

Vörösiszap: végveszélyben a folyók!

2010. október 07., 12:10

A Marcal teljes élővilága kipusztult a szennyeződés rendkívül magas pH-értéke miatt, a Rába és a Duna is veszélybe került - közölte a kárfelszámolás helyszíni szóvivője

Kipusztult a Marcal folyó teljes élővilága, a vörösiszap-szennyeződés rendkívül magas pH-értéke mindent elpusztított - közölte a kárfelszámolás helyszíni szóvivője csütörtök délben az MTI-vel, hozzátéve: ahhoz, hogy a Rába és a Duna élővilágát meg tudják menteni, a pH-értéket 9 alá kell csökkenteni.

Dobson Tibor azt mondta: a Marcalban az összes hal kipusztult és a növényzetet sem lehet megmenteni. Ettől kezdve az a cél, hogy a Rábát és a Dunát megmentsék.

Mint hozzátette, a Marcal már azzal "halálra lett ítélve", hogy az igen erős lúgos kémhatású vörösiszap a Torna-patakon keresztül belefolyt. A szakemberek megpróbálták például ecetsavval és gipsszel csökkenteni az igen erős lúgos kémhatást - ezeket négy ponton öntötték a folyóba -, de nem sikerült megakadályozni az ökológiai katasztrófát.

Hirdetés

Dobson Tibor kiemelte: ahhoz, hogy a Rába és a Duna élővilágát meg tudják menteni, a pH-értéket 9 alá kell csökkenteni, de ez eddig még nem sikerült. Folyamatosan mérnek több ponton is és figyelik a folyószakaszt. Egyelőre sem a Rábán, sem a Dunán nem érkezett halpusztulásról szóló információ - tette hozzá.

Szakértők szerint nem célszerű semlegesíteni, savasítani a földeket, házakat elöntő vörösiszapot, mert a jelenlegi lúgos környezetben nem tudnak kioldódni a toxikus fémek; a megoldást a gipsszel való megkötés jelentheti. Az MTI-nek csütörtökön nyilatkozó szakemberek abban is egyetértenek, hogy a folyóvizek esetében viszont a semlegesítés a legegyszerűbb megoldás.
Farkas Béla, a Tatai Környezetvédelmi Zrt. környezetvédelmi igazgatója szerint, ami anyag a földeken, kertekben van, azon azért nem célszerű változtatni, mert, "ha eltolják semleges vagy savas irányba a kémhatását", akkor az anyagban lévő fémek oldatba léphetnek, és könnyen elsodródhatnának a csapadékkal. Jelen pillanatban ez a lúgos közeg biztosítja, hogy ezek a fémek ottmaradnak a helyükön, így is célszerű összegyűjteni - magyarázta.
    A kármentesítés első lépéseként össze kell gyűjteni a hulladékot, amennyit csak lehet, eredeti formájában. Le kell mosni a házfalakat, udvarokat. Nagy kérdés viszont, hogy mit kezdenek majd ezzel a szennyezett mosóvízzel. A szakember szerint célszerű lenne azt összegyűjteni. Erre egy létesítményt kell majd létrehozni, ahol ezt a vizet kezelni lehet, azaz ülepíteni, kicsapatni belőle az üledéket és azt szintén visszavinni a kolontári tározóba.
A Marcal szennyezettsége csütörtök hajnalban 10 körüli pH-értéket mutatott. A Rábába csütörtökön hajnali 3 óra körül jutott el a szennyeződés, a pH-érték a szakemberek feltételezése szerint ekkor már 10 alá csökkent. A Mosoni-Dunát csütörtök délelőtt 9.27-kor, 9,3 pH-értékkel érte el a vörösiszap.
Győr-Moson-Sopron megyét szerdán kora délután érte el a Marcal folyón a Veszprém megyei gátszakadás után kiömlött vörösiszap, mérések szerint a víz pH-értéke akkor elérte a 12-es szintet.

Zajlik a helyreállítás

 A vörösiszappal elöntött településeken huszonnyolc utca takarítása zajlik; az ajkai térségben több száz ember dolgozik az utak, udvarok takarításán - jelentette csütörtök kora délután az MTI helyszíni tudósítója.

Devecser tizenkilenc utcája károsodott a vörösiszaptól, egy részük még mindig járhatatlan. A településen a honvédség  vegyi csoportja folyamatosan méri a talaj és a levegő szennyezettségét, de a katonaság a kárfelszámolásból is kiveszi a részét.

A szomszédos Kolontár nyolc utcáján munkagépek, illetve védőfelszerelést, maszkot viselő emberek takarítják a házak udvarait, a munka nagy részét már elvégezték. A két településen a védekezést irányító operatív törzs összesítése szerint 143 jármű és 813 ember dolgozik.

- Megfelelő erőkkel és eszközökkel zajlik a kárelhárítás és a mentés, újabb katasztrófa veszélye nem áll fenn - mondta Bakondi György vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató csütörtökön délután Ajkán.

A Veszprém megyei Bánhalma térségében 20 hektárnyi területre kivezetik a vörösiszappal szennyezett Marcal vizét, és a tározóban mentesítik. Emellett másutt is sok ezer tonnányi gipszet adagolnak az érintett folyók vizébe - ismertette a főigazgató.

Bakondi György szerint a timföldgyár műszakilag minden erejét és eszközét mozgósította, hogy a kormányzat által támasztott követelményeknek megfeleljen. Elmondta azt is, hogy csütörtökön döntöttek egy bekötőút építéséről Kolontár és a 8-as főút között.

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató szerint hétfőre befejeződhet az iszappal elöntött települések kármentesítése, de az okozott károk teljes felszámolása hosszú heteket vesz igénybe.

Bakondi György vezérőrnagy csütörtökön a vörösiszappal elöntött Kolontár településen - azt követően, hogy Kontrák Károly és Kovács Zoltán államtitkárral megtekintette a megsérült zagytározót és a lakóházakban keletkezett károkat - úgy nyilatkozott: a legfontosabb feladat a mentesítés, a történtek kivizsgálása, illetve az, hogy mindenki számára biztosíthassák a lakhatás alapvető feltételeit.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. (itt tudhat meg többet a cégről) Ajka melletti egyik tározójának a gátja hétfőn szakadt át, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen haltak meg az iszapömlés következtében, három embert eltűntként tartanak nyilván, több mint 120 ember megsérült.

 

MTI

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Azt hitted, hogy csak a magyar kormány bonyolít mindent túl? Tévedsz!

Azt hitted, hogy csak a magyar kormány bonyolít mindent túl? Tévedsz!

Sokat szoktak panaszkodni a hazai túlságosan bonyolult kormányszervezetre, ám míg nekünk csak a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátására van kormánybiztosunk, addig Kínában az időjárás átalakítására is külön hivatalt tartanak fent. De milyen furcsa kormányügynökségek léteznek még?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?