5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Szakmai oldalról sokan támadják a KDNP családi csőd tervezetének fix kielégítési arányra vonatkozó elképzeléseit és továbbra is kérdés, hogy a szerdán a kormány elé kerülő javaslat milyen megoldást alkalmaz a minimálbérre bejelentett nemzedék esetében.

Dacára annak, hogy szerdán a kormány elé kerül, még nagyon sok kérdés nyitott a magáncsőd-eljárás szabályozásával kapcsolatban – értesült a Privátbankár.hu. Arról, hogy a jogszabállyal foglalkozni fog a kormány, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője beszélt pénteken, a Fidesz-KDNP frakció közös ülése után. Elmondása szerint a jogszabály alapján a családi (magán) csődeljárás megakasztja a végrehajtás folyamatát, sőt, két évig terjedő moratóriumot is lehetővé tesz majd. Az intézkedés megóvja a lecsúszástól azokat a nehéz helyzetbe került családokat, akiknek van némi jövedelmük.

Példa van

Európa 11 országában működik jelenleg valamilyen formában a magáncsőd-intézménye. A téma nálunk is fel-felmerül, de a legutóbbi időkig úgy tűnt, hogy a devizahiteles elszámolás és forintosítás okán ismét okafogyottá válik a szabályozás, amit - hasonlóan az üzletek vasárnapi zárva tartásához - eddig csak a kisebbik kormánypárt tartott folyamatosan napirenden, míg a Fidesz inkább más irányokat tartott fontosnak.

A szabályozással kapcsolatos információkat tovább bővítette Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke, aki a Magyar Hírlapnak nyilatkozott. Tájékoztatása szerint a szabályozás legkésőbb 2016-tól lépne hatályba, de elképzelhető a fokozatos hatályba léptetés is. Véleménye szerint a bankok elszámoltatása és a devizahitelek forintosítása átszabja a korábbi, fizetési terhekkel sújtott magyarországi helyzetet, így át kell számolni, hogy mekkora lesz majd az érintettek köre. Elképzeléseik szerint a magáncsőd azokra vonatkozna, akiknek negatív vagyonuk lesz, vagyis az adósságuk meghaladja a vagyonukat. Döntően fogyasztói tartozások kerülnek a fókuszba. Így például rezsitartozás, személyi kölcsönök, áruhitelek vagy éppen bankkártyatartozások.

A KDNP-s javaslat a németországi modellhez áll közel, amelynek lényege, hogy hosszú távú, kiszámítható megoldást kaphat az önként jelentkező érintett, de a hitelezők sem járnak rosszul.

Nincs még kiérlelt javaslat

A KDNP-s politikus is utalt rá, hogy bár a Fidesz-frakció elvben támogatta pártja javaslatát, egyelőre a kormány sem alakította ki az álláspontját, tehát semmi sem dőlt még el. Rétvári szerint az Igazságügyi Minisztériumnál van a tervezet, ott dolgozzák majd ki a végső verziót. Ennek nyomán még további egyeztetésekre is sor kerül, elképzelhető, hogy a pénzügyi intézményeknek is lesz olyan javaslatuk, amely bekerülhet a jogszabályba.

Rétvári szerint az alapkoncepció az, hogy akinek van hajlandósága és anyagi képessége arra, hogy a lehető legtöbbet fizessen vissza tartozásából, az az életben kapjon egy második lehetőséget is. Gyakorlatilag ez a hitelezőknek az érdekük, hiszen jóval többet kaphatnak vissza a követelésükből, mint jelen helyzetben. Fontos azonban, hogy ez egy törvény általi eljárás legyen, amelyben nem korlátlan, csak bizonyos mértékű adósság elengedésére kerülhet sor. Ennek kapcsán az államtitkár arról beszélt, hogy a bekerülésre néhány százezer forintos alsó limitet kell létrehozni, különben a működési költségek nem fedezik majd az eljárást. Másrészt nem akarnak több tízmillió forintos vagyonokat sem megmenteni – így legfeljebb néhány milliós adósságra vonatkozna majd a családi csődvédelem.

Dinamikus arányok kellenének

Amiben ugyanakkor a Privátbankár.hu szerint vita van, az a kielégítési mérték. Úgy tudjuk, a KDNP, amely már régóta sürgeti a családi csőd bevezetését, lemondott arról a kikötésről, hogy az adósok ingatlana ne kerülhessen a csődvédelem alá. Egész pontosan arról van szó – értesültünk -, hogy a lakáskölcsönök esetében 100 százalék lesz a kielégítési mérték, vagyis a családi csődbe menekülés nem menti meg feltétlenül a lakást.

Ugyanakkor a vita jelenleg azon megy a szakmai berkekben, hogy a KDNP fix kielégítési szinteket határozna meg, amelyek teljesítése esetén a hitelezőnek (banknak vagy pl. közüzemi szolgáltatónak) a családi csőd alatt álló további tartozását el kellene engednie. Pénzügyi szakértők ezzel szemben azt vetik fel a megoldással kapcsolatban, hogy egy dinamikus megoldás minden félnek jobb helyzetet okozna. Meglehet ugyanis, hogy a családi csődvédelmet kérő valóban olyan kilátástalan helyzetbe kerül, ahol a feltételek folyamatos és pontos betartása ellenére sem sikerül elérni a megkövetelt adósság-szint visszafizetést. Ilyen esetben méltánytalan lenne az érintett elzárása a második esély lehetőségétől, pusztán azért, mert nem teljesített egy bizonyos százalékos mértéket. Ugyanígy viszont a hitelező érdekei sérülnének akkor, ha az adósnak akkor is csak korábbi tartozásainak bizonyos – mondjuk 40 százalékos – mértékét kellene visszafizetnie, ha közben anyagi helyzete megjavult és magasabb törlesztést is elbírna.

Minimálbérből adósságszolgálat?

Továbbra is komoly kérdéseket vet fel az, hogy a családi csőd esetén kirendelt vagyonfelügyelő (ellenőr) csak a hivatalos, vagy valóban a teljes jövedelemre láthat-e rá. A minimálbérre bejelentettek országában ugyanis rendkívül nehéz érdemi adósságszolgálatot tervezni akkor, ha az adósnak csak és kizárólag a papíron kimutatott jövedelme szolgálna fedezetül a törlesztésre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG