5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kezdődik az elszámolás a devizahiteles ügyfelekkel. Ennek első lépése, hogy a bankoknak április végéig ki kell küldeniük a tájékoztató leveleket az érintett ügyfeleknek. Az adósok a módosított hitelszerződést is ebben a levélben kapják meg. Várhatóan sokan lesznek, akik várakozásai nem teljesülnek majd az elszámolás kézhezvételével, mit tehetnek ők?
Istvanovics Éva

Fontos, hogy az érintettek tisztában legyenek az elszámolás menetével – mondta Istvanovics Éva, bank és tőkepiaci szakjogász ügyvéd a Privátbankárnak. Először ugyanis az adósnak van teendője: ha változott a lakcíme, azt be kell jelentenie a banknál és bizonyos esetekben magának kell kérnie az elszámolást. Mindenkinek érdemes tehát ellenőrizni, hogy a szerződésen szereplő cím megfelel-e a valóságnak. Nem árt emellett a rendelkezésre álló jogorvoslati lehetőségekkel tisztában lenni.

Mi a menetrend?

Úgy gondolom, hogy sok panaszra lehet számítani – mondta az ügyvéd. Annak ellenére, hogy az elszámolásra és az erről szóló értesítésről nagyon precíz előírások szerint zajlik, de így is sok panasz, kifogás. A bankoknak erre is fel kell készülniük, hiába törekednek minél körültekintőbb tájékoztatására.

Ha az ügyfél a kézhez kapott elszámolást vitatja, a kézbesítéstől számított 30 napon belül kell ezt jeleznie (akadályoztatás esetén is legfeljebb 90 nap). Ezek azért is fontos dátumok, mert jogvesztő a hatályuk. Amennyiben nem tesz panaszt az ügyfél a banknál az elszámolás miatt, úgy kell tekinteni, hogy az elszámolást elfogadta, azt később már nem kifogásolhatja.

Ha panaszt nyújt be az ügyfél, a további jogorvoslati eljárás lehetősége csak a panasz bank általi elutasítása után nyílik meg. Csak az elutasítás esetén van lehetőség a Pénzügyi Békéltető Testülethez fordulni és csak ennek kedvezőtlen határozata ellen lehet a bírósághoz fordulni. Fontos tehát, hogy az adós értesüljön az elszámolás megtörténtéről.

Ha nem érkezik meg a levél

Ha nem kapta meg a személyre szóló értesítést figyelni kell a bank honlapját, vagy be kell menni a bankfiókba, mert az elszámolás lezárását követően, ha a pénzügyi intézmény valamennyi érintett fogyasztó részére elküldte az elszámolást ennek tényét a bankfiókban hirdetményi úton és internetes honlapján is közzéteszi. A panaszt még ez után is be lehet nyújtani.

A panaszt kizárólag írásban lehet előterjeszteni. Elfogadó vagy elutasító választ 60 napon belül várhatunk. Innen beszűkülnek a lehetőségek, mert a jogvita továbbvitelének lehetőségét korlátozza a törvény.

Mi jöhet ezután?

A panasz elutasítása miatt 30 napon belül lehet a Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT) fordulni (akadályoztatás esetén maximum 6 hónapon belül). Fontos korlátozás azonban, hogy csak akkor lehet a testület elé vinni az ügyet, ha az elszámolás helytelen adatot, számítási hibát tartalmaz, vagy ha a panaszt a bank arra hivatkozva utasította el, hogy késve nyújtották be vagy akkor, ha a bank nem teljesítette az elszámolási kötelezettségét – mondta az ügyvéd.

A kérelemben az adósnak be kell mutatni a helytelen adatot, a számítási hibát és fel kell tárnia annak okát is, meg kell tudni indokolni, miért nem volt elkésett a panasz és milyen alapon állt fenn a hitelintézet elszámolási kötelezettsége továbbá mellékelni kell az okirati bizonyítékokat. Ehhez segítséget nyújt, hogy a bank az ügyfél kérésére 5 napon belül köteles megadni az elszámolás részletes levezetését. Mindez az adóstól komoly felkészülést igényel.

Mit csinál a Pénzügyi Békéltető Testület?

A Pénzügyi Békéltető Testület az eljárásának lefolytatása után vagy egyezséget hoz létre vagy  az elszámolással és a forintosítással összefüggő esetekben kötelező határozatot hoz. Általában a békéltető testületek, mint a vitarendezés alternatív, a bíróságon kívüli fórumai az általános szabályok szerint csak ajánlást fogalmaznak meg, amit aztán a felek vagy megfogadnak és végrehajtanak, vagy nem. Kötelezést csak alávetés esetén tartalmaz a határozat. Jelen esetben nincs kibúvó a határozat alól, a benne foglaltakat akkor is végre kell hajtani, ha nem tett alávetési nyilatkozatot a bank.

A Pénzügyi Békéltető Testület döntése ellen polgári nemperes eljárásban van lehetőség további jogorvoslatot kérni. A törvény tehát a közvetlen bírósági igényérvényesítés lehetőségét ily módon kizárja, a forintosítás és az elszámolás lebonyolítása miatt a bírósághoz fordulni csak a banki panaszkezelési eljárás és a PBT kötelező igénybe vétele esetén van lehetőség. Természetesen más jogvitás esetben nyitva áll a rendes bírói út – mondta Istvanovics Éva. Emellett nyitva áll még az MNB rendes panaszügyi eljárása is – tette hozzá.

A forint alapú és a deviza szerződések elszámolásáról a tájékoztatást 2015. augusztus 1 és szeptember 30 között kell kézhez kapni az érintett fogyasztóknak. A még folyó peres eljárásokkal érintett szerződések esetében az elszámolás időpontjai a peres eljárások befejeződéséhez igazodnak, más a szabály a végtörlesztett hitelekre, az árfolyamgáttal érintett szerződésekre és még a törvény szerint nevesített további esetekre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG