3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A magyarok tele vannak készpénzzel, ami jelentős társadalmi költséggel jár - az MNB azon dolgozik, hogy az átutalások felgyorsításával, az azonnali fizetési rendszerek megvalósításával változtasson ezen. A céges fizetésektől a gyerekek zsebpénzéig mindenre választ adhat az új technika, ami már jövőre rendelkezésünkre állhat.

Miért akar beavatkozni az MNB?

Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank pénzforgalommal és értékpapír-elszámolással foglalkozó igazgatója a Privátbankár.hu Pénzügyi Innováció 2015 konferencián tartott előadásában elmondta: az MNB állandóan piaci kudarcokat érzékel a hazai pénzforgalmi piacon, ezért állami beavatkozást tart szükségesnek a pénzforgalom hatékonyságának növeléséhez. Erre nagy szükség is lenne: a készpénzhasználat csúcson van, ami egyéb hatások mellett jelentős társadalmi költséggel jár. Az MNB célja, hogy minél több készpénzfizetési műveletet válthassanak ki elektronikus fizetési módokkal.

A pénzforgalmi szolgáltatások felgyorsítása lehet erre az egyik jó válasz. 1994-ben 1 nap kellett egy átutaláshoz, 2012-ben már a napon belüli átutalást vezették be, idén szeptemberben pedig már 1-1,5 órára rövidült az átutalási idő. Középtávon pedig az azonnali átutalást vezetik be, ami áttörést hozhat a pénzforgalomban.

Arra számítanak, hogy ez fokozza majd a versenyt a piacon: árakban és szolgáltatásokban is, és innovációra, fejlesztésekre sarkallja a piaci szereplőket – például új technológiára építő fizetési módszerek kidolgozására.

Mikor felejtsük el a készpénzt?

Az MNB célja az azonnali átutalás bevezetésével az, hogy akár a vállalatoknál az ún. időkritikus fizetések, de akár a gyerekeknek adott zsebpénzek is elektronikus csatornára terelődjenek. A magánszemélyek közötti személyes fizetések mellett még az internetes vásárlásoknál is az (utánvéttel történő) készpénzes fizetés a legnépszerűbb – ezen is változtatnának. Az azonnali utalás ráadásul a bankkártyahásznalátnál is lehet olcsóbb és gyorsabb alternatíva – mondta Barta Lajos.

Kézenfekvő, hogy a számlafizetések (a sárga csekkek) és az államhoz kötődő tranzakciók esetében is kiválthatja a készpénzhasználatot.

Sok a kérdés

A bevezetéshez még számos kérdésre kell választ adni: milyen alapstruktúra mellett milyen szolgáltatásokat nyújtsanak a piaci szereplők? Milyen fizetési módokon alapuljon a rendszer, és főleg: milyen likviditáskezelési megoldással? – sorolta a szakember. Emellett számos szabályozási kérdést is felvet az azonnali átutalás rendszere – most például előírják a szolgáltatóknak, hogy 4 órán belül a számlára kell érkeznie az átutalt pénznek, kérdés, hogy van-e értelme előírni ugyanezt 10 másodperces limittel.

Hol tart?

Az MNB már megkezdte a koncepció kidolgozását, hamarosan indul a konzultáció az összes érintett szereplővel. A terv szerint 2016-ban elindul a rendszer megvalósítása is.

Felforgatja a világot

Szeles Zoltán, a Capsys Informatikai Kft. ügyvezetője a Privátbankár.hu konferenciáján elmondta: az azonnali fizetési rendszerek jellemzően a már meglévő infrastruktúra kiegészítéseként jöttek létre azokban az országokban, ahol már ezt alkalmazzá. Ezek az országok egyébként egyelőre mind az eurózónán kívül vannak, és inkább saját rendszerének kidolgozásán dolgozik minden ország – igaz, az európai szabályozás is készül már. Az azonnali átutalások a hagyományos bankolást a feje tetejére fogják állítani – véli a szakértő.

Az Egyesült Királyságban a bevezetés után azt tapasztalták: nagyon gyorsan szokták meg az ügyfelek az azonnali szolgáltatást, sőt: ügyféligénnyé vált a szolgáltatás, sokan emiatt váltottak bankot - mondta a Capsys vezetője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG