Hirdetés
Hirdetés

Trump, Fed és Hexensabbat – ronda nap a tőzsdéken, két forinttal drágább az euró

Eidenpenz József, 2017. június 15., 18:54

Az amerikai technológiai szektor vezette az esést ma is, de a többi részvény is bekapcsolódott a kiárusításba. Európában voltak nagyobbak a mínuszok, Pesten is egyöntetű volt az esés. A forint gyengült, egy nap alatt két forinttal drágult az euró. A jegybankok hete ez, a Fed után a török, svájci, angol jegybank is döntött, holnap a japán következik.

A Fed szerda esti kamatemelése megfelelt ugyan a papírformának, a kommentárok azonban „héja” minősítést kaptak a piactól, azaz a további kamatemelés irányába mutattak. Ez hagyományosan rossza hatással van a részvények és kötvények árfolyamára egyaránt, de még tegnap inkább a technológiai papírok estek, ma már sok minden más is az USA-ban.

Este hatkor a Nasdaq indexe egy százalékos, az S&P 500 fél százalékos, a Dow Jones 0,2 százalékos mínuszban volt. Jött néhány makroadat is, azok sem voltak éppen izmosak. Nyilván az sem tett jót a hangulatnak, hogy a Trump elnök elleni vizsgálattal volt tele a sajtó.

Hirdetés

Lecsorgott a BUX is

Európában még rosszabb volt a hangulat, az EuroStoxx fél százalékos eséssel végzett, de volt egy százalék feletti mínuszban is. A német index 0,9, a francia 0,5, a brit 0,7 százalékkal esett. Holnap lesz a Hexensabbat néven is ismert negyedév végi tömeges opciós, határidős termékkifutás, ami a hiedelmek szerint élénk ármozgásokat is okozhat. Keresztény vallási ünnep miatt (Úrnapja) Lengyelországban, Brazíliában és Ausztriában zárva volt a tőzsde.

Itthon a BUX index egész nap lefelé csorgott, végül 1,3 százalékkal esett, kissé az európai átlag feletti mértékben. Egyöntetű volt az árcsökkenés, az OTP 1,6, a Mol 1,5, a Magyar Telekom 1,7, a Richter 0,8 százalékkal ment le (9150, 21 700, 468, illetve 7145 forintra).

A dollár lesz a nyerő?

A dollár sokat erősödött, a forint nagyot gyengült, 2,2 forinttal drágább lett az euró, 308,20. Régiós jelenség volt, a többi térségbeli deviza is hasonlóan járt, még a cseh korona is megmozdult valamelyest.

Az Erste Befektetési szerint a Fed kamatdöntése után éles fordulat következett a dollárnál. Ebből a lendületből további dollárerősödés következhet, amit a technikai indikátorok is támogatnak. A brókercég 284,8 forintos kilépési pont mellett dollár/forintot venne (a mostani ár 276,55).

Jegybankok a köbön

A Fed után ma egy sor másik jegybank is ülést tartott, így a svájci, az angol, a török, a japán jegybank pedig holnap kerül sorra. Svájcban tartották a kamatokat, a Bloomberg által megkérdezett mind a 26 elemző erre számított. A frank kissé erősödött az euróval szemben. A Bank of England is változatlanul hagyta a kamatot, de a vezetők egy része már az emelés mellett szavazott. Erre érezhetően erősödött a font.

A török jegybank tartotta a kamatokat és kiállt a szigorú monetáris politika folytatása mellett. A líra kissé gyengült, de együtt más térségbeli devizákkal. A Bloomberg szerint a líra volatilitással korrigált kamatfelára (volatility adjusted carry on the currency, a hozam és a volatilitás hányadosa) 2016 májusa óta most a legmagasabb. A török államkötvények hozama relatíve magas, 10-11 százalék között van.

Rábát vegyenek?

Többet érhet a Rába, a beruházást mintha nem értékelné a piac – írja a KBC Equitas. „Hiába az induló stratégiai beruházások, az állami támogatás, illetve az útközben elért üzletfejlesztési sikerek, a Rába árfolyama az elmúlt egy évben beragadt az 1150-1250 forintos sávba” – folytatják.

Ha a következő években csak egy átlagos 1,9 százalékos bevételnövekedést sikerülne elérni, a részvények reális értéke akkor is 1435 forint lenne, ami több mint 20 százalékos felértékelődési potenciált jelenthet. Évek múlva komoly osztalékkifizetési potenciált is elérhet a Rába. A brókercég „vételi ötletet fogalmaz meg” a részvényekre, a célár 1435 forint, a stop-loss 1090.

Jön végre egy jó kis esés?

A szigorú Fed lehet a korrekció katalizátora? – teszi fel a kérdést az Erste Befektetési. „Az alapkamat további emelése negatív hatással lehet a részvények árfolyamára, a technológiai szektort különösen érzékenyen érintheti” – írják.

Az olaj kissé tovább csorgott lefelé a szerdai nagy zuhanás után. A nemesfémeknek híresen nem tesz jót a magas kamat, esnek is rendesen már második napja.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem minden átverés – tényleg ennyire egyszerűen meggazdagodhatsz

Nem minden átverés – tényleg ennyire egyszerűen meggazdagodhatsz

Naponta szembe jön valamilyen kamuhirdetés, ami örök életet és gazdagságot ígér, otthoni, rugalmas munkavégzéssel. Ezek jellemzően túl szépek, hogy igazak legyenek, és a legtöbbről valóban kiderül, hogy csak a szerencsétlen álláskeresőket húzza le. Ugyanakkor az otthoni munkavégzés nagyon is reális alternatíva, és vannak tisztességes, értékteremtő munkák, amiket valóban a kanapénkról végezhetünk. Itt van belőle rögtön öt.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • augusztus 21
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. július végi helyzetéről
  augusztus 22
  KSH: Keresetek (január–június)
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (15 mrdFt)

  ZEW-index (augusztus)
  ZEW-index (augusztus)
  augusztus 23
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, június)
  ÁKK: 2026/D államkötvény csereaukciók, 2019/A - 20 mrdFt és 2019/C - 20 mrdFt
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Fogyasztói bizalom (előzetes)
  Feldolgozóipari BMI (augusztus)
  Hewlett-Packard (2017 Q3)
  augusztus 24
  GDP (év/év, Q2)
  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 25
  MNB: Hitelintézetek prudenciális adatai (2016. év végi auditált adatokkal, Q2)
  IFO üzleti hangulatindex (Q2)
  GDP (év/év, Q2)
  Fogyasztói árindex (év/év, július)

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?