Hirdetés
Hirdetés

Trump, Fed és Hexensabbat – ronda nap a tőzsdéken, két forinttal drágább az euró

Eidenpenz József, 2017. június 15., 18:54

Az amerikai technológiai szektor vezette az esést ma is, de a többi részvény is bekapcsolódott a kiárusításba. Európában voltak nagyobbak a mínuszok, Pesten is egyöntetű volt az esés. A forint gyengült, egy nap alatt két forinttal drágult az euró. A jegybankok hete ez, a Fed után a török, svájci, angol jegybank is döntött, holnap a japán következik.

A Fed szerda esti kamatemelése megfelelt ugyan a papírformának, a kommentárok azonban „héja” minősítést kaptak a piactól, azaz a további kamatemelés irányába mutattak. Ez hagyományosan rossza hatással van a részvények és kötvények árfolyamára egyaránt, de még tegnap inkább a technológiai papírok estek, ma már sok minden más is az USA-ban.

Este hatkor a Nasdaq indexe egy százalékos, az S&P 500 fél százalékos, a Dow Jones 0,2 százalékos mínuszban volt. Jött néhány makroadat is, azok sem voltak éppen izmosak. Nyilván az sem tett jót a hangulatnak, hogy a Trump elnök elleni vizsgálattal volt tele a sajtó.

Hirdetés

Lecsorgott a BUX is

Európában még rosszabb volt a hangulat, az EuroStoxx fél százalékos eséssel végzett, de volt egy százalék feletti mínuszban is. A német index 0,9, a francia 0,5, a brit 0,7 százalékkal esett. Holnap lesz a Hexensabbat néven is ismert negyedév végi tömeges opciós, határidős termékkifutás, ami a hiedelmek szerint élénk ármozgásokat is okozhat. Keresztény vallási ünnep miatt (Úrnapja) Lengyelországban, Brazíliában és Ausztriában zárva volt a tőzsde.

Itthon a BUX index egész nap lefelé csorgott, végül 1,3 százalékkal esett, kissé az európai átlag feletti mértékben. Egyöntetű volt az árcsökkenés, az OTP 1,6, a Mol 1,5, a Magyar Telekom 1,7, a Richter 0,8 százalékkal ment le (9150, 21 700, 468, illetve 7145 forintra).

A dollár lesz a nyerő?

A dollár sokat erősödött, a forint nagyot gyengült, 2,2 forinttal drágább lett az euró, 308,20. Régiós jelenség volt, a többi térségbeli deviza is hasonlóan járt, még a cseh korona is megmozdult valamelyest.

Az Erste Befektetési szerint a Fed kamatdöntése után éles fordulat következett a dollárnál. Ebből a lendületből további dollárerősödés következhet, amit a technikai indikátorok is támogatnak. A brókercég 284,8 forintos kilépési pont mellett dollár/forintot venne (a mostani ár 276,55).

Jegybankok a köbön

A Fed után ma egy sor másik jegybank is ülést tartott, így a svájci, az angol, a török, a japán jegybank pedig holnap kerül sorra. Svájcban tartották a kamatokat, a Bloomberg által megkérdezett mind a 26 elemző erre számított. A frank kissé erősödött az euróval szemben. A Bank of England is változatlanul hagyta a kamatot, de a vezetők egy része már az emelés mellett szavazott. Erre érezhetően erősödött a font.

A török jegybank tartotta a kamatokat és kiállt a szigorú monetáris politika folytatása mellett. A líra kissé gyengült, de együtt más térségbeli devizákkal. A Bloomberg szerint a líra volatilitással korrigált kamatfelára (volatility adjusted carry on the currency, a hozam és a volatilitás hányadosa) 2016 májusa óta most a legmagasabb. A török államkötvények hozama relatíve magas, 10-11 százalék között van.

Rábát vegyenek?

Többet érhet a Rába, a beruházást mintha nem értékelné a piac – írja a KBC Equitas. „Hiába az induló stratégiai beruházások, az állami támogatás, illetve az útközben elért üzletfejlesztési sikerek, a Rába árfolyama az elmúlt egy évben beragadt az 1150-1250 forintos sávba” – folytatják.

Ha a következő években csak egy átlagos 1,9 százalékos bevételnövekedést sikerülne elérni, a részvények reális értéke akkor is 1435 forint lenne, ami több mint 20 százalékos felértékelődési potenciált jelenthet. Évek múlva komoly osztalékkifizetési potenciált is elérhet a Rába. A brókercég „vételi ötletet fogalmaz meg” a részvényekre, a célár 1435 forint, a stop-loss 1090.

Jön végre egy jó kis esés?

A szigorú Fed lehet a korrekció katalizátora? – teszi fel a kérdést az Erste Befektetési. „Az alapkamat további emelése negatív hatással lehet a részvények árfolyamára, a technológiai szektort különösen érzékenyen érintheti” – írják.

Az olaj kissé tovább csorgott lefelé a szerdai nagy zuhanás után. A nemesfémeknek híresen nem tesz jót a magas kamat, esnek is rendesen már második napja.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Utoljára ülnek össze idén Matolcsyék – lesz meglepetés?

Utoljára ülnek össze idén Matolcsyék – lesz meglepetés?

Sűrű lesz az ünnepek előtti kereskedési hét is, kedden lesz ugyanis az utolsó ülése az MNB Monetáris Tanácsának. Adatokban sem lesz hiány, kiskereskedelmi valamint államháztartási statisztikai adatok is várhatók, de azt is megtudjuk, hogyan alakultak a keresetek az év első tíz hónapjában. Ezeket a dátumokat vésd fel a mézeskalácsozás és a fadíszítés közé!

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?