9p
Véletlen lenne, hogy akkor ért mélypontjára a bitcoin ára, amikor a svájci jegybank megszüntette a frank árfolyamküszöbét? Ha sok kínai veszi, akkor együtt mozog a dollár/jüan keresztárfolyammal? A részvényeknek jelent alternatívát, vagy a kötvényeknek? Utánajártunk.

Azon a jeles január 15-i napon, amikor a svájci jegybanknak köszönhetően majdnem olyan meglepve bámulta a pénzvilág a svájci frank őrült száguldását, mint annak idején a repülők becsapódását a Világkereskedelmi Központ épületeibe, e sorok írója az izgalmak után még elvágtatott az egyetlen magyarországi bitcoin-automatához is vásárolni.

Az előző este ugyanis mintegy 165 dollárra zuhant a furcsa számítógépes pénz ára, ami még a volatilis, tehát nagy kilengéseket mutató számítógépes fizetőeszköznél is nagy szó, a korábbi 1100-1200 dollárhoz képest feltétlen. A bitcoin egyébként azóta sem volt olyan olcsó.

Amikor saját hírei mozgatták

Felmerült a kérdés, hogy lehet, hogy két, egymástól ennyire távol álló termék ára, két ilyen különböző esemény majdnem egy napra, egymástól mintegy 12 órára essen? Pusztán véletlen lenne? Vagy van itt valami rejtett összefüggés? A bitcoin ára elvileg bármiféle jegybankoktól, tőzsdéktől és egyéb intézményektől független.

Volt például, amikor sajtóhírek szerint a Silk Road nevű illegális internetes bazár bezárása, máskor bitcoin-tőzsdék meghekkelése, máskor meg állítólag a kínaiak megtakarítási szokásai voltak az árfolyamra hatással. Kérdés, a tőkepiaci árfolyamokkal milyen viszonyban van, mutat-e együttmozgást bármivel is.

Ciprusi válságtól a bitcoinig és a dollárig

Ezért megnéztük néhány fontosabb tőkepiaci termék árának alakulását a bitcoinnal összehasonlítva. Találunk-e összefüggést? Ez a feltételezés már csak azért sem teljesen légből kapott, mert már amikor a bitcoin berobbant a köztudatba, 2013 márciusában, az úgynevezett ciprusi válság idején is felmerült, hogy az ottani bankcsődöktől és káosztól rettegő befektetők verték fel az árát.

A világ egyik leggyakoribb spekulációs eszköze, amelyet óriási mennyiségű spekulációs tőkemozgások mozgatnak, az euró/dollár keresztárfolyam. A ciprusi és görög válságok is bőven mozgatták az árát, manapság pedig a közkeletű magyarázat szerint a nagy jegybankok (Fed, EKB) eltérő monetáris politikája. Ezért először erről rajzoltunk grafikont. (A svájci frank mozgását a januárban megszűnt mesterséges árfolyamküszöb miatt inkább nem vizsgáltuk.)

Az aranyár ellensége a defláció

Az első kísérlet nem jött be, az euró/dollárnak hosszabb távú grafikonunk szerint nagyon úgy tűnik, hogy nem sok köze van a bitcoin árához. Kezdetben, a ciprusi válság idején volt némi együttmozgás – a dollár és a bitcoin együtt erősödtek -, az utóbbi időben viszont inkább ellenkezőleg, a dollár egyre erősebb, a bitcoin meg trendjében egyre gyengébb volt. De a kisebb részletekben is ellentmondásos a kép.

Egy másik kézenfekvő termék, amivel a bitcoin együtt mozoghat, az arany ára, hiszen vásárolják mindkettőt hosszú távú megtakarításként, afféle kincsképző eszközként. Az is felmerült már sokakban, hogy az aranyhoz hasonlóan a bitcoin is védelmet nyújthat, ha a papírpénzeket a jegybankok pénzhígító politikája elértéktelenítené. (Mennyisége ugyanis az aranyhoz hasonlóan véges, bár több más tulajdonságuk eltér.) Emiatt aztán mindkét eszköz gyengélkedésében lehet mostanában annak szerepe, hogy inflációnak nincs igazán jele a fejlett gazdaságokban.

Beillik valaha új Apple-nek?

De hosszabb távon ez sem jött be. A ciprusi válság nem sokáig tartott, utána mindkét termék jól lezuhant, később elváltak egymástól a görbék. Például 2013 végén, amikor a bitcoin szépen tetőzött valahol 1100 dollár felett, az arany stabilan zuhant heteken, hónapokon át. Ha van is összefüggés az arany árával, laza, és inkább fordított irányú lehet.

Mondják azt is, hogy a bitcoin avagy Bitcoin (amely kis betűvel pénznem, nagy betűvel fizetési rendszer) kicsit olyan, mint egy technológiai startup-vállalkozás részvénye, mert megélénkül majd iránta a kereslet, ha elterjed a használata. Lehet, hogy egyszer még egyfajta új Apple, Google vagy IBM lesz belőle, de az is könnyen elképzelhető, hogy elmerül a süllyesztőben. Mivel az ilyen társaságok gyűjtőhelye a Nasdaq, ezért aztán kézenfekvő megnézni, hogy viselkedik a Nasdaq indexe és a bitcoin-árfolyam egymás mellett. De nem, itt sem volt lényeges összefüggés.

Nem kötődik jüanhoz, Shanghai-hoz

Nem untatjuk a kedves olvasót azzal, hogy minden elvetélt kísérletet részletezünk, inkább eláruljuk, hogy a bitcoin kínai vonatkozásai ellenére sem tudtunk érdemleges összefüggést felfedezni hosszú távon a dollár/jüan (USD/CNY) devizaárfolyammal és a Shanghai Composite kínai részvényindex-el sem. Ugyanígy minimálisnak, nem szignifikánsnak tűnt az S&P 500-as amerikai részvényindex-el való összevetés is.

Korreláció az USD/BTC árfolyammal
Hosszabb távon Rövidebb távon
(2012. dec. 31-től) (2014. dec. 3-tól)
EUR/USD 35% 88%
Arany -56% -59%
10 éves kínai államkötv. 80% 76%
Dollár/jüan -30% -65%
10 éves USA államkötv. 59% 79%
Shanghai Composite -23% -68%
S&P 500 56% 0%
Nasdaq Composite 58% -11%
(Adatok: Blockchain, Stooq.com)

 

De akkor mivel is mozog együtt ez a furcsa termék, talán valamilyen illegális termékkel vagy pusztán a saját iparágának szeszélyeivel? Nem. Az őrült módon ingadozó bitcoin ára e jelek szerint leginkább, legalább valamelyest a kötvénypiacokkal mozog együtt.

Ha a kínaiak venni kezdik…

Ezen belül is hosszabb távon a tíz éves kínai államkötvényekkel. Például 2013 végén, 2014 elején, amikor a bitcoin szárnyalt, majd visszaesett, ezeknek a kötvényeknek is emelkedett, majd csökkent a hozamuk. Annak idején azt írtuk: „a kínaiak folyamatosan keresnek alternatív, nem hivatalos megtakarítási lehetőségeket. Mára a BTC China lett a legnagyobb bitcoin-tőzsde”. Kicsit korábban pedig arról számoltunk be, hogy a kínai befektetők elfordulnak országuk ingatlan- és részvénypiacaitól.

Az összefüggés ugyanis hozam és árfolyam között fordított: amikor a kínai kötvények hozama felmegy, akkor árfolyamuk esik, tehát éppen elfordulnak tőlük a befektetők. Ez történhetett 2013 végén, a bitcoinár-robbanás idején. (És ezt tartalmazhatja főként ma is a két árfolyam összefüggését mutató korrelációs együttható, amely 2012. végétől március 3-ig 0,8-as.)

Nem mindegy, milyen távon

De ez már régen volt, vajon mi történt ma? Megnéztük a bitcoinárat az utolsó néhány hónapra is, mert feltűnt, hogy mintha időben változna, mivel mozog együtt a bitcoin, és ez nagyon tanulságosnak bizonyult. Az utóbbi hónapokban (december 3-tól március 3-ig) a bitcoin elég nagy mértékben együtt mozgott az euró/dollárral – mindkét árfolyam lassan csökkent, néha stagnált, bár az utóbbi pár napban megint ellentétesen kezdtek el mozogni.

A kínai kötvényekkel való látszólagos együttmozgás – valójában inkább ellenkező irányú mozgás, amint írtuk – is megmaradt, de kissé gyengébbnek tűnt. Viszont most az USA tíz éves államkötvényeinek hozamával is kialakult valami kapcsolat.

A Shanghai Composite kínai részvényindexnél is van valami kapcsolat, vagy legalábbis nemrég még volt, de inkább fordított irányú.

Készítettünk egy másik grafikont is: ez azt mutatja, hogy a bitcoin/dollár és az euró/dollár árfolyamok közötti korreláció hogyan változott időben 60 napra visszamenőleg. Látszik, hogy egyes időszakokban, főleg 2013 végén erős volt az összefüggés, máskor pedig gyenge vagy ellentétes.

Túl sokra mások sem jutottak

Nyilván nem mi voltunk az elsők, akik megvizsgálták ezeket az összefüggéseket, ám mégis kevés cikket találtunk az interneten a témában. Vélhetően azért, mert erős, egyértelmű, hosszú távú összefüggéseket más sem talált. Még két kísérletinek tűnő korreláció-számító oldalra is rábukkantunk, de az egyiknél pár devizán kívül inkább más számítógépes fizetőeszközök és az arany vannak a termékek között. A másik pedig egyelőre csak napon belül számol.

Az tűnik legvalószínűbbnek, hogy ha nem is ész nélkül mozog a bitcoin ára, túl sok minden befolyásolja különböző irányokba. A bitcoin-specifikus hírektől egyes országok, mint Kína, Ciprus vagy Argentína sajátos eseményeiig. Lehet, hogy holnap egy dél-amerikai devizaválság vagy egy kelet-ázsiai katasztrófa miatt a peso vagy a bolivar feketeárfolyama fogja befolyásolni az árát. Amit azért is könnyű eltéríteni, mert a piac kicsi, kapitalizációja alacsony (3,8 milliárd dollár), és sok bitcoin kincsként hever valamilyen virtuális trezorban.

Hogyan hasonlítjuk össze a globális almát a globális körtével?

Mivel a bitcoin-árfolyam kilengései óriásiak, és 2012 vége óta még a mostani alacsony árfolyamon is nagyjából hússzoros az ára, ezért a hosszabb távú grafikonoknál logaritmikus skálát alkalmaztunk, ami az őrült elmozdulásokat összenyomja, sűrítve ábrázolja. A bal oldali tengelyen így a tíz után nem a húsz, hanem a száz, majd az ezer következik. Egyébként a bitcoint mindig a bal oldali, a többi árfolyamot a jobb oldali tengelyen ábrázoltuk.

Kiindulási pontként a 2013. december végi árfolyamot használtuk, mert 2013 elején vált ismertté a számítógépes pénz, korábban csak szűk szakmai körben használták és vásárolták. A bitcoin ármozgása nap közben is hatalmas, gyakran az 5-15 százalékot is eléri. Mi minden terméknél nap végi záróárakat használtunk, ami a bitcoin esetében nem létezik, mivel heti hét nap és napi 24 órában kereskednek vele, a Föld számos időzónájában.

A Blockchain.info oldal minden nap 18.15-ös árat közöl, nagy valószínűséggel a nyugat-európai időzóna szerint. De eközben persze az egyes amerikai és ázsiai részvény-, kötvény- és devizapiacok kereskedési ideje is különböző. (Olyan szempontból nem találtunk lényeges különbséget, hogy a bitcoin USA-dollárban vagy jüanban vett árfolyamát használjuk.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG