<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A családi adókedvezményt nem számolva Magyarországon 100 forint nettó bért ugyanennyi közteher sújt, az adóék nálunk a legmagasabb a régióban, ami csökkenti a versenyképességünket. Hiába az egykulcsos szja, az adótanácsadók szerint csökkenteni kell a munkára rakodó terheket.

Az adó- és járulékterhek, valamint az adminisztráció együttes 10 százalékos csökkentése vállalkozásonként egy új munkahely finanszírozását tenné lehetővé a legalább tíz főt foglalkoztató kisvállalkozóknál - mondta Zara László, az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Az elnök a lehetséges tennivalók között említette az elvárt béremelés megszüntetését és a 27 százalékos szociális hozzájárulási adó mérséklését. Fontosnak nevezte, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum növekedési üteme ne haladja meg a bruttó hazai termékét (GDP).

100 forint nettó bért ugyanekkora közteher sújt

Az adóék - az összes bérköltségből a közteher aránya - Magyarországon közel 50 százalék, a környező országokban viszont legalább 10 százalékponttal kisebb - mondta Siklós Márta, az egyesület elnökhelyettese. Kiemelte, hogy a családi adókedvezmény nélkül 100 forint nettó bért ugyanekkora közteher sújt.

Így kerülik meg a szabályokat

Kifejtette, a magas bérteher megkerülésének legújabb technikája az, hogy a megemelt minimálbérrel foglalkoztatott személyt rész-munkaidőben jelentik be, de valójában teljes munkaidőben dolgozik, s a bére másik részét feketén kapja.

Az adminisztrációs teher az EU átlagának több mint a duplája Magyarországon, a második helyen Görögország áll - fejtette ki Vadász Iván alelnök. Az egyesület saját számításai szerint a kötelező bevallások rubrika-száma - a kért adatok mennyisége - 2005-től napjainkig megduplázódott.

EU 27-ek: csökkentek a reálbérek, lassult a munkaköltségek emelkedése
Erőteljesen lassult a munkaköltségek növekedésének üteme az Európai Unió 27 tagállamában, az első negyedévben 1,7 százalékkal emelkedtek az egy órára jutó munkaköltségek, szemben az előző negyedévi 2,7 százalékkal - közölte csütörtökön az Eurostat, az unió statisztikai hivatala. Az euróövezetben 2 százalék volt a növekedés üteme, míg az előző negyedévben még 2,8 százalékkal emelkedtek a bérek és fizetések, valamint a bérterhek.

Az egyes országokat tekintve Észtország, Bulgária és Ausztria áll az élen 7,2, 6,8, illetve 5,3 százalékos növekedéssel. A sort Szlovénia zárja, ahol 1,2 százalékkal csökkentek a munkaköltségek a múlt év első negyedéhez képest. Magyarország Lettországgal együtt a 6-7. helyen áll 4,3 százalékos növekedéssel.

Az euróövezetben az első negyedév végén 2,7 százalékon állt az inflációs ráta, ami azt jelenti, hogy negyedéves szinten csökkentek a reálbérek.Elakadt a tehercsökkentés

Végül Zara László arról számolt be, hogy a vállalkozók adminisztrációs terheinek csökkentését előíró, múlt év végi kormányhatározat végrehajtása elakadt. A cél 500 milliárd forintos csökkentés volt. A teljes adminisztrációs költség a GDP 10,5 százalékát adja, de a kisvállalkozások - fajlagosan - tizennyolcszor többet költenek erre, mint a nagy cégek - tette hozzá az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG