1p
Drámaian negatív hatásai voltak a részvény-, kötvény- és devizakereskedési ügyletekre az 1980-as években kivetett svédországi tranzakciós adónak - mondta Bo Lundgren, Svédország egykori pénzügyminisztere az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban.

Mint mondta a svéd tapasztalatok negatívak voltak mind közpénzügyi, mind általánosabban, társadalmi-gazdasági szempontból.

Menekült a pénz

Bo Lundgren

A svéd szociáldemokrata kormány 1984-ben vezetett be 0,5 százalékos adót a részvények adás-vételére. Egy évvel később 1,0 százalékra emelték az adó mértékét. A kötvény ügyletekre kivetett adó kulcsa lejárattól függően 0,001-0,03 százalék volt. A stockholmi kabinet 1989-ben a devizakereskedési ügyletekre is kiterjesztette az adónemet. Az adók bevezetését később annyira károsnak találta a svéd kormány, hogy hamar eltörölték őket: a devizakereskedési adót 1990-ben, a másikat 1991-ben vezették ki.

Lundgren, a tranzakciós adó kivezetését elrendelő jobb-közép kormány pénzügyminisztere, az interjúban elmondta: "annyira drámaian negatív hatásai voltak a devizaadónak, hogy valamennyi tranzakció Stockholm helyett Londonban történt, így a korábbi szociáldemokrata kabinet törölte".

A részvények, kötvények és opciók kereskedésére kivetett adó hatásai nem voltak annyira drámaiak, jóllehet ez is a külföldi kereskedés felerősödéséhez vezetett. "Amikor ezt kivezettük, az ebből származó adóbevétel mintegy 3 milliárd korona, azaz mai árfolyamon 375 millió euró volt" - mondta Lundgren.

Hozzátette: amint kivezettük az adót, nőtt a forgalom a tőzsdén, és ez növelte a brókercégek bevételeit, ami magasabb társaságiadó- és egyéb adóbevételeket eredményezett. "Számításaink szerint nem volt bevételkiesés az adónem kivezetése miatt, mivel jelentősen nőtt a forgalom" - magyarázta a pénzügyminiszter.

Lundgren emlékeztetett: az alacsonyabb piaci forgalom miatt jelentős hátrány érte a svéd vállalatokat, mivel nehezebben tudtak piaci forráshoz jutni. Lundgren, aki jelenleg a svéd államadósság-kezelőt vezeti, valamint Anders Borg pénzügyminiszter is ellenzi az Európai Bizottság tranzakciós adó bevezetésére vonatkozó javaslatát.

Az Európai Bizottság szeptemberben a részvény- és kötvénypiaci ügyletekre 0,1 százalékos, a származtatott termékre 0,01 százalékos adó bevezetését javasolta. Németország és Franciaország is támogatja az adónem bevezetését, míg a brit kormány, az Európa pénzügyi központjának számító City-t féltve határozottan utasította el az Európai Unió egészére kiterjesztett alkalmazást.

Az elnökválasztások előtt álló Franciaországban Nicolas Sarkozy elnök nemrég úgy nyilatkozott: Párizs akár egyedül is kész bevezetni egyfajta pénzügyi tranzakciós adót.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG