4p

Felforgatnák az állateledelek piacát a műhúsból, azaz a laboratóriumokban előállított húsokból készült termékek. A hús előállításához élő állatokból származó sejteket használnak, amelyek egy tartályban növekednek, és tápanyagokkal táplálják közben. A laboratóriumi hús támogatói szerint ez jóval fenntarthatóbb megoldás mint a hagyományos állattenyésztés.

Az élelmezési kérdéseket és a fenntarthatósági problémákat egyszerre oldanák meg a pártolóik szerint a laboratóriumban előállított műhúsok, amelyekkel egyre többet kísérleteznek a cégek. Ezeket a műhúsokat nem csak emberi fogyasztásra szánják, hamarosan a háziállatok étrendjében is megjelenhetnek.

A Bene Meat Technologies cseh startup elsőként nyerte el az európai uniós regisztrációt ahhoz, hogy laboratóriumban termesztett húsokat használhassanak állateledelekben. A cég tervei szerint jövőre akár napi több tonnányit is képesek lesznek termelni a Reuters beszámolója szerint. 

Elindult a verseny

A globális versenyfutás elindult, hogy kereskedelmi szempontból is életképes, laboratóriumban termesztett hús- és haltermékeket fejlesszenek ki. Ezekre a termékekre különösen nyitottak az etikai kérdések és az állattenyésztés környezeti hatásai miatt aggódó fogyasztók, az állattenyésztés ugyanis az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának egyik fő forrása.

A laborhús is bekerülhet a kutyamenübe. Fotó: Pixabay
A laborhús is bekerülhet a kutyamenübe. Fotó: Pixabay

Az Egyesült Államokban az Upside Foods és a Good Meat júniusban nyerte el a hatósági engedélyt az állati sejtekből előállított, úgynevezett tenyésztett húsuk emberi fogyasztásra történő felhasználására, azonban a nagyüzemi termelés még nem kezdődött meg.

A Bene Meat ezzel szemben az állateledel-ágazat felé fordította figyelmét. Olyan terméket akar előállítani, amit a globális állateledel-gyártók számára nyersanyagként lehet értékesíteni, hogy azt a végtermékeikbe beépíthessék. 

Roman Kriz ügyvezető igazgató szerint a Bene Meat az első olyan vállalat lett világszerte, amely hivatalos engedéllyel rendelkezik a macskák és kutyák számára termesztett hús előállítására és értékesítésére. A terméket bejegyezték a European Feed Materials Register nyilvántartásába is.

Nem lesz olcsó

A Bene Meat költségei alapján az elkészület terméket a piacon lévő prémium és szuperprémium állateledel termékek árszintje körül tudják értékesíteni. Először tesztelnék, hogyan ízlik a kisállatoknak az eledel, majd a jelenlegi prágai és több új telephelyen pörgetnék fel a termelést.

A 2020-ban alapított, a cseh orvostechnikai eszközöket gyártó BTL csoport tulajdonában lévő startupnak több mint 80 kutatója és fejlesztője van, és a jövő év folyamán válhatnak pénzügyileg önellátóvá. A tervek között szerepel egyébként saját márkájú kész állateledelek piacra dobásra, illetve az is, hogy emberi fogyasztásra szánt húst is gyártsanak.

Kriz szerint a cég, másokhoz hasonlóan, élő állatokból származó sejteket használ, amelyek egy bioreaktornak nevezett tartályban növekednek, tápanyagokkal táplálva. Szerinte az etikai és környezetvédelmi kérdéseken kívül a másik előnye a laboratóriumi húsnak az, hogy teljes ellenőrzés alatt készül, míg a fogyasztó nem lehet például teljesen biztos abban, hogy egy haszonállat mit evett egész életében.

Ellentétes vélemények

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport azonban tavasszal egy kampányban hívta fel a figyelmet arra, hogy nem kellene elhamarkodott következtetéseket levonni. Szerintük a környezeti hatásokat tekintve a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján elmondható, hogy az in vitro – azaz laboratóriumi körülmények közötti – ”laborhús” előállítás nem nyújt környezeti előnyt a valódi hús előállításához képest. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Az orosz műtrágyaexport nyer a fekete-tengeri megállapodással
Bózsó Péter | 2025. március 29. 17:12
Oroszország kedden bejelentette, az Egyesült Államok beleegyezett bizonyos nyugati szankciók és korlátozások enyhítésébe az élelmiszer-, műtrágya- és hajózási szektorban.
Agrár Húsvét előtti pánik: hiába olcsóbb, de lesz elég sonka?
Szirmai S. Péter | 2025. március 26. 05:47
Egyszerre három súlyos, nagy gazdasági károkat okozó betegség, valóságos állatkór-attak nehezíti a húsvéti készülődést az élelmiszergazdaságban. A szarvasmarháktól a sertéseken át a juhokig, kecskékig a fő nagytestű haszonállatok veszélybe kerültek a száj- és körömfájás, a kiskérődzők pestisének megjelenésével. Ráadásul a madárinfluenza is megjelent a hazai baromfiállományban.
Agrár Nem késett a Spar közlése a vele szembeni versenyhivatali fellépés után
Privátbankár.hu | 2025. március 10. 10:29
Nem sokkal azután, hogy a GVH kiadta, versenyfelügyeleti eljárást indít az élelmiszerlánc ellen, a Spar közölte: közel 220 millió forintot fordított tavaly társadalmi ügyek támogatására.
Agrár A Lidl, a Spar és a Tesco ellen is versenyfelügyeleti eljárás indult
Privátbankár.hu | 2025. március 10. 09:56
A GVH azt gyanítja, hogy megtévesztő kereskedelmi kommunikációt folytatnak egyes „teljes kiőrlésűként” hirdetett termékeikkel kapcsolatban.
Agrár Megtalálhatták a megoldást az emberiség egyik legégetőbb gondjára
Kollár Dóra | 2025. február 22. 14:48
A vízhiányos területeken fellélegezhetnek, ha ez a módszer valóban működőnek bizonyul.
Agrár Veszteségből menekülő gazdák: mit vessünk az idén?
Szirmai S. Péter | 2025. február 19. 15:01
Közeleg a tavasz, nehéz döntés vár a termelőkre. Milyen növényt vessenek és mit ne, hogy a klímaváltozás és a piaci sokkok ellenére idén már elkerüljék a veszteséget.
Agrár Miért ennyire drága az alma? És lesz olcsóbb?
Szirmai S. Péter | 2025. február 18. 09:32
Az importnál is gyorsabban drágul a hazai alma. A folyamat az idén is megállíthatatlannak látszik, amit nem csak a klímaváltozás, a tavalyi rossz termés, az elmúlt 30 év ágazati hibáitól visszaesett termelés is garantál.
Agrár A Lidl-ben szokott vásárolni? Akkor most nagyon boldog lesz
Privátbankár.hu | 2025. február 17. 12:38
Olcsóbb lesz a tej és a tejtermékek.
Agrár Elkezdett drágulni egy alapélelmiszer, beavatkozik a kormány – de nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2025. február 14. 10:08
A japán állam belenyúl a rizstartalékába.
Agrár Egymillió ember hiányzik az ukrán földekről
Privátbankár.hu | 2025. február 10. 06:42
Az összes munkaerő-szükséglet több mint felét jelenti ez.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG