4p

Felforgatnák az állateledelek piacát a műhúsból, azaz a laboratóriumokban előállított húsokból készült termékek. A hús előállításához élő állatokból származó sejteket használnak, amelyek egy tartályban növekednek, és tápanyagokkal táplálják közben. A laboratóriumi hús támogatói szerint ez jóval fenntarthatóbb megoldás mint a hagyományos állattenyésztés.

Az élelmezési kérdéseket és a fenntarthatósági problémákat egyszerre oldanák meg a pártolóik szerint a laboratóriumban előállított műhúsok, amelyekkel egyre többet kísérleteznek a cégek. Ezeket a műhúsokat nem csak emberi fogyasztásra szánják, hamarosan a háziállatok étrendjében is megjelenhetnek.

A Bene Meat Technologies cseh startup elsőként nyerte el az európai uniós regisztrációt ahhoz, hogy laboratóriumban termesztett húsokat használhassanak állateledelekben. A cég tervei szerint jövőre akár napi több tonnányit is képesek lesznek termelni a Reuters beszámolója szerint. 

Elindult a verseny

A globális versenyfutás elindult, hogy kereskedelmi szempontból is életképes, laboratóriumban termesztett hús- és haltermékeket fejlesszenek ki. Ezekre a termékekre különösen nyitottak az etikai kérdések és az állattenyésztés környezeti hatásai miatt aggódó fogyasztók, az állattenyésztés ugyanis az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának egyik fő forrása.

A laborhús is bekerülhet a kutyamenübe. Fotó: Pixabay
A laborhús is bekerülhet a kutyamenübe. Fotó: Pixabay

Az Egyesült Államokban az Upside Foods és a Good Meat júniusban nyerte el a hatósági engedélyt az állati sejtekből előállított, úgynevezett tenyésztett húsuk emberi fogyasztásra történő felhasználására, azonban a nagyüzemi termelés még nem kezdődött meg.

A Bene Meat ezzel szemben az állateledel-ágazat felé fordította figyelmét. Olyan terméket akar előállítani, amit a globális állateledel-gyártók számára nyersanyagként lehet értékesíteni, hogy azt a végtermékeikbe beépíthessék. 

Roman Kriz ügyvezető igazgató szerint a Bene Meat az első olyan vállalat lett világszerte, amely hivatalos engedéllyel rendelkezik a macskák és kutyák számára termesztett hús előállítására és értékesítésére. A terméket bejegyezték a European Feed Materials Register nyilvántartásába is.

Nem lesz olcsó

A Bene Meat költségei alapján az elkészület terméket a piacon lévő prémium és szuperprémium állateledel termékek árszintje körül tudják értékesíteni. Először tesztelnék, hogyan ízlik a kisállatoknak az eledel, majd a jelenlegi prágai és több új telephelyen pörgetnék fel a termelést.

A 2020-ban alapított, a cseh orvostechnikai eszközöket gyártó BTL csoport tulajdonában lévő startupnak több mint 80 kutatója és fejlesztője van, és a jövő év folyamán válhatnak pénzügyileg önellátóvá. A tervek között szerepel egyébként saját márkájú kész állateledelek piacra dobásra, illetve az is, hogy emberi fogyasztásra szánt húst is gyártsanak.

Kriz szerint a cég, másokhoz hasonlóan, élő állatokból származó sejteket használ, amelyek egy bioreaktornak nevezett tartályban növekednek, tápanyagokkal táplálva. Szerinte az etikai és környezetvédelmi kérdéseken kívül a másik előnye a laboratóriumi húsnak az, hogy teljes ellenőrzés alatt készül, míg a fogyasztó nem lehet például teljesen biztos abban, hogy egy haszonállat mit evett egész életében.

Ellentétes vélemények

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport azonban tavasszal egy kampányban hívta fel a figyelmet arra, hogy nem kellene elhamarkodott következtetéseket levonni. Szerintük a környezeti hatásokat tekintve a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján elmondható, hogy az in vitro – azaz laboratóriumi körülmények közötti – ”laborhús” előállítás nem nyújt környezeti előnyt a valódi hús előállításához képest. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
Agrár Kevesebb pénzből is több profitot csinált a PepsiCo
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 15:25
A PepsiCo Inc., a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártója csökkenő bevételről és növekvő profitról számolt be pénteken közzétett negyedik negyedéves pénzügyi jelentésben.
Agrár Blokádot építettek a lengyel gazdák
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 13:30
Eltorlaszolták az összes lengyel-ukrán határátkelőt.
Agrár Kezdhetünk aggódni: az egekbe szállhat a csoki és a kakaó ára
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 12:05
Egy év alatt megduplázódott a kakaóbab ára, és nem úgy tűnik, hogy itt a vége az áremelkedésnek.
Agrár Kemény félév előtt állnak az ukránok, egyre több orosznak nem tetszik a háború
Privátbankár.hu | 2024. február 6. 07:44
Az év első felében várhatóan folytatódni fog az ukrán hadsereg lőszerhiánya, mivel időre van szükség a nyugati és az ukrán fegyvergyártás felfuttatására. A második félévben enyhülhet a probléma.
Agrár Újabb adóterhet kaphatunk a nyakunkba
Szirmai S. Péter | 2024. január 31. 05:43
Az EU-illetékesek már komolyan tárgyalnak arról, hogy az European Green Deal és a fenntarthatósági stratégia következő állomásaként 2025-30 között bevezetik a 15 százalékos húsadót.
Agrár Megérkezett az áruházak polcaira az emberbarát édesség
Buksza blog | 2024. január 25. 15:29
Az édességekben használt kakaó alapanyagát termelő farmerek gyakran alig részesednek az óriási haszonból, amit az ezeket gyártó multik tesznek zsebre. Ők kaptak végre egy jó hírt.
Agrár Még nem lépték át Bukarest határát a mérges román gazdák
Privátbankár.hu | 2024. január 21. 12:58
Továbbra is Bukaresten kívül tüntetnek a mezőgazdasági termelők és fuvarozók, mivel a főpolgármester által engedélyezett, a parlament előtti téren tartandó háromnapos demonstrációt egy politikai párt hirdette meg, amelytől el akarnak határolódni - jelentette be a Bukarest egyik bejáratánál, Afumati térségében demonstrálók választott szószólója, Andrus Danut vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG